Gerő András: Újra kellene egyesíteni Budapestet!

/ 2018.05.10., csütörtök 14:00 /
Gerő András: Újra kellene egyesíteni Budapestet!

A széttagolt főváros újraegyesítését és egy állami fejlesztéseket összehangoló kormánybiztosság felállítását javasolja Gerő András történész. A kutató szerint Budapest és a vidék lényeges vonásaiban különbözik, de az ellentét politikai célú kiélezése meddő és értelmetlen konfliktushoz vezet. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Eljött a pillanat, amikor sok mindent lehet és érdemes újragondolni Budapest ügyében – mondja a főváros történetének kutatója, aki szerint az elmúlt majd’ 30 évben nem sikerült a maximumot kihozni abból, hogy Budapest a rendszerváltás nyomán visszakerülhetett a nemzetközi vérkeringésbe. A logikátlan parkolási rendszertől a körutakon uralkodó vizuális zűrzavaron át a bulinegyed problémájáig bőségesen sorolható problémák „már-már törvényszerűen következnek az 1990-ben létrehozott önkormányzati rendszerből, amely Budapestet huszonhárom önálló város föderációjává tette. Történelmileg soha nem irányították a fővárost a maihoz hasonló modellben, ami nem véletlen” – mondja a történész. Gerő András szerint a kerületi széttagoltság megszüntetése és a hagyományos elöljárósági rendszer visszaállítása mellett az állam Budapestet érintő tevékenységét is sokkal szorosabban össze kellene fogni,

„Város–vidék-ellentét mentén politizálni sehova nem vezet. Meghirdetni csak olyan harcokat érdemes, amelyekben lehetséges a győzelem, de egy Budapest–vidék háborúban egyik fél sem arathat diadalt. A győzelem azért fogalmi képtelenség, mert a város és a falu különbsége ontológiai különbség, egyik sem tud más lenni, mint önmaga” – teszi hozzá.

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú a május 10-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.