Giró-Szász odacsapott Dávid Ibolyának

/ 2009.12.10., csütörtök 16:32 /

A Heti Válasz múlt vasárnap közzétette az MDF verzióját az UD-ügyről; a párt mások mellett Giró-Szász Andrást vádolta meg az "Almássy-akció" szervezésével. A politológus most cáfol és perel.

Nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból és jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás bűncselekménye miatt tesz ismeretlen tettes ellen feljelentést Futó Barnabás, Giró-Szász András jogi képviselője, miután az MDF vasárnap a politológust is megvádolta azzal, hogy részt vett az „Almássy-akcióban" (Lásd: kapcsolódó cikkünket!).

Az MDF vasárnapi közleménye szerint szeptember 13-án hajnalban - tehát a demokrata fórum országos választmányi ülésének napján - létrejött egy hármas találkozó Dávid Ibolya, Somogyi Zoltán és Giró-Szász András részvételével.

A politológus a beszélgetésen - az MDF verziója szerint - elismerte, hogy „ők" szervezték az „Almássy-akciót", Tombor András üzletember pedig anyagilag támogatta mindezt, illetve több vállalkozó „dobta össze" a szükséges összeget. Ezzel állítólag az volt a céljuk, hogy átvegyék az MDF irányítását, és ezáltal egy Orbán Viktortól független, ugyanakkor Fidesz-közeli jobboldali pártot hozzanak létre, így biztosítva az üzleteik „politikai hátországát". Az MDF közleménye szerint Giró-Szász András bocsánatot kért Dávid Ibolyától, és könyörgött, hogy ne legyen több hangfelvétel, mert ez az ő személyes karrierjét és egzisztenciáját is tönkretenné.

Giró-SzászFutó Barnabás olvasatában viszont ténylegesen az történt, Giró-Szász András a fent említett találkozón, mint Almássy Kornél és bizalmasainak a képviselője vett részt, és semmiféle elismerő vagy beismerő állítást nem fogalmazott meg. Semmiféle finanszírozásról nem esett szó, sem üzletemberekről, sem a Fideszről. A találkozó a körülményekhez képest meglepően udvarias hangnemben folyt, ahol kizárólagosan Almássy Kornél visszalépésének körülményeiről esett szó - a következő módon: Dávid Ibolya és Somogyi Zoltán átadott egy A4-es papíron leírt feltételsort, amelynek teljesítését feltételül szabták ahhoz, hogy ne szivárogtassanak ki több, magánbeszélgetéseket tartalmazó, törvénytelen módon rögzített hangfelvételt.

Miután Giró-Szász Andrásnak nem volt semmilyen felhatalmazása a döntésre, felhívta Almássy Kornélt és bizalmasait, s telefonon tájékoztatta őket a feltételekről - emlékeztet Futó Barnabás. Csak miután azt a választ kapta, hogy elfogadják a feltételeket, ment vissza Dávidhoz és Somogyihoz, s nyilatkozott arról, hogy az általuk meghatározott feltételeknek Almássy Kornél és MDF-es támogatói eleget tesznek.

Ezek a feltételek a következők voltak:

- Almássy lemond, Dávid Ibolya támogatására szólítja fel az MDF választmányát, majd minden egyéb kommentár nélkül távozik.

- Almássy tizenvalahány, a választmányban lévő bizalmasa vele együtt helyben lemond, és távozik (így biztosítva többséget Dávid Ibolyának).

- A két hét múlva bekövetkező országos gyűlésig Almássy további emberei - körülbelül 40 fő - leköszön a küldötti tisztségéről.

Futó Barnabás szerint az az állítás, hogy Giró-Szász András könyörgött és bocsánatot kért Dávid Ibolyától,

Dávid Ibolyan
Dávid Ibolya a "lehallgatási" CD-vel

nem felel meg a valóságnak. A cáfolat magától Somogyi Zoltántól származik, aki a Népszabadság 2009. július 24-i számában azt nyilatkozta:

„- Almássy Kornél nem volt jelen (amikor Dávid, Giró-Szász és Somogyi egyeztetett - A szerk.) . Ha engem megkérnek, hogy ismertessek össze két szereplőt egymással, ez esetben Dávid Ibolyát és Gíró-Szász Andrást, akkor természetes, hogy arra a találkozóra odamegyek. A találkozót András kezdeményezte.

- Belefolyt az alkudozásokba?

- Nem. És nem alkudozás volt, teljesen normális beszélgetés, ahová mindenki határozott elképzelésekkel érkezett. Vitára nem is emlékszem."

Ezek után reméljük - mondja a maga és Giró-Szász nevében Futó Barnabás -, hogy a fent említett fenyegetések beváltásaként nem kerülnek nyilvánosságra újabb törvénytelen módon rögzített, manipulált és megvágott hangfelvételek.

Cikkünk megjelenése után Somogyi Zoltán az alábbi közleményt jutatta el a Heti Válasznak: „Azon a beszélgetésen, amely csak azért jött létre, mert Giró-Szász András kérte, egy szóval sem hangzott el, hogy lennének további hangfelvételek. Nem voltak. Egyben minden szereplő gondolkodásától távol állt, hogy olyan eszközhöz nyúljon, amivel Futó Barnabás vádaskodik. Személy szerint pedig soha, senkivel nem bánnék így, és meg sem engedném, hogy olyan helyzetbe hozzanak, mint amire Giró-Szász András és az UD Zrt. ügyvédje utalt."

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.