Gulyás Gergely Berlinben: ez sértés Magyarországra nézve

/ 2014.10.24., péntek 17:40 / Hírforrás: MTI

A politikus ünnepi beszédében kifejtette: nincs különbség a huszadik század két nagy elnyomó rendszere, a nácizmus és a kommunizmus között.

Nemcsak durva ténybeli tévedésbe esik, hanem meg is sérti a forradalom hőseinek emlékét az, aki vitatja a magyarországi demokrácia és jogállamiság létét - mondta Gulyás Gergely (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke pénteken Berlinben, a magyar nagykövetségen, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A politikus ünnepi beszédében kifejtette: a második világháború után az amerikai vagy brit megszállás alá került országok népei győztesnek érezhették magukat akkor is, ha katonailag a vesztes oldalon álltak, hiszen kezükbe vehették jövőjük alakítását, míg a szovjet megszállás alá került országokat megfosztották az önrendelkezés jogától, tekintet nélkül arra, hogy mit tettek a világháborúban. A szovjet megszállás alatt így a "győzelem is egyenlő volt a vereséggel", Magyarország pedig "vesztes volt a vesztesek között".

A szovjetek elnyomása és magyarországi helytartóinak kegyetlensége "jó példa arra, hogy nincs különbség a huszadik század két nagy elnyomó rendszere, a nácizmus és a kommunizmus között" - tette hozzá Gulyás Gergely. 

Magyarországon 1956 októberére mindenki szembesült a kommunista hatalom "barbarizmusával", és a forradalom kitörése előtt a társadalmat a szegénység, a kilátástalanság és a düh hatotta át. Mindez azonban nem fordult reménytelenségbe, hanem éppen ellenkezőleg, "az egoizmus feladásához, egyedülálló összefogáshoz és szolidaritáshoz vezetett" - mondta az Országgyűlés alelnöke.

A forradalmat a szovjet tankok ugyan leverték, de emlékével már nem tudtak mit kezdeni: soha többé nem lehetett kérdés, hogy "a magyar nemzet nem tart igényt a szovjet szuronyokkal ránk erőltetett kommunista uralomra" - emelte ki. Gulyás Gergely hangsúlyozta, "nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a szabad világ országai szolidaritást vállaltak több mint 200 ezer magyar menekülttel, és lehetőséget adtak arra, hogy új életet kezdhessenek".

A forradalom emléke örök figyelmeztetés, hogy Magyarországon a szabadság, a jogállam és a demokrácia vérrel kiharcolt, szent érték, hiszen - mint azt az alkotmány is rögzíti - "mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki" - mondta a politikus. A magyarok nagyon pontosan tudják, hogy mi a különbség demokrácia és egypártrendszer, jogállamiság és diktatúra között - szögezte le Gulyás Gergely.

Európában és Magyarországon "természetesen vannak viták ezekről a fogalmakról", és mindig van ok beszélni vagy vitatkozni a demokrácia minőségéről és a jogállamiság fejlődéséről Magyarországon és európai szinten, de nincs ok vitatkozni a demokrácia és a jogállamiság létéről - hangsúlyozta. 1956 hagyománya és a hősök áldozata arra kötelez, hogy "megtegyünk mindent a demokráciáért és a szabadságért, de az igazság korrekt bemutatásáért is" - tette hozzá.

Németország Magyarország legfontosabb politikai és gazdasági partnere és szövetségese - mondta Gulyás Gergely, arra kérve a németeket, hogy segítsenek, és ne csak Magyarország megértésével, hanem Magyarország szándékainak megértetésében is. A berlini magyar nagykövetség ünnepségén több százan vettek részt, köztük diplomaták és a német törvényhozás alsóházának (Bundestag) számos képviselője.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.