heti-valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

http://heti-valasz.hu/itthon/humboldt-dijas-kvantumfizikus-alapkutatas-nelkul-nincs-fejlodes-129197

Gyárcsarnokba költözik a Magyar Állami Operaház

/ 2015.07.27., hétfő 18:47 /
Gyárcsarnokba költözik a Magyar Állami Operaház

„Minden régi Operaház mögé kell egy modern kiszolgálóközpont” – így kommentálta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója azt a kormánydöntést, amelynek köszönhetően a következő két évben közel 14, 5 milliárd forint jut az intézmény Kőbányai úti csarnokának felújítására.

Ha minden menetrend szerint halad, a műhelycsarnok 2017 nyarára készül el. S hogy miért is olyan fontos most, a monumentális Erkel Színház átadása és az Operaház felújítása közötti rövid időszakban még egy több ezer négyzetméteres ipari műemléket is helyrepofozni dalszínházi célokra? Mert kell egy edzőpálya – indokol a főigazgató –, ahol kigyakorolhatják a különböző játékelemeket.

A fejlesztést beharangozó sajtótájékoztatón ugyanis kiderült: az Operaháznak – ami költségvetési támogatás tekintetében is az ország legimpozánsabb műemlék-intézménye – jelenleg nincsen próbaterme. Megtűrt bérlő a Bárka Színházban éppúgy, mint egy Kerepesi úti laktanyában, a Tivoliban vagy a Hungexpo egyik csarnokában. Műhelyei és raktárai mintegy hatezer négyzetméteren a legkülönbözőbb helyeken találhatóak Csévharaszttól Váchartyánon és Csepelen át a Columbus utcáig. Az Operaház jelenleg 60 millió forintot költ csak bérleti díjakra. A végóráit élő, háromezer négyzetméteres „Eiffel csarnok” felújítása és fenntartása persze sokkal többe kerül, ám a végeredmény nem összehasonlítható. A fejlesztés egyik hozadéka például, hogy végre egy helyre költözhetnek az Operaház kézműves műhelyei, amelyek ezentúl akár nemzetközi piacra is dolgozhatnak.

 

Ókovács Szilveszter szerint ilyen pozitív infrastrukturális kormánydöntés az Operaház életében 35 éve nem született.

A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma 14.425,2 millió forintból jön tehát létre, ebből 2015-ben 1,841 millió forintot fordítanak a bontási munkákra, engedélyezési tervekre és a közbeszerzés költségeire. A felújításra szánt összeg ráadásul magában foglalja az Andrássy úti palota felújításának előkészítését is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.