valasz.hu/itthon/fordulat-az-akos-botranyban-ezt-mondja-bagdy-emoke-a-noi-principiumrol-116704

http://valasz.hu/itthon/fordulat-az-akos-botranyban-ezt-mondja-bagdy-emoke-a-noi-principiumrol-116704

Gyermekáldás és papírmunka

/ 2001.06.08., péntek 07:49 /

Egy nap két levél. Az egyikben visszaküldik a gyerek anyakönyvi kivonatát, a másikban kérik, az anya küldje meg nekik. A feladó ugyanaz: a Pest Megyei Területi Államháztartási Hivatal Családtámogatási és Szociális Iroda.

Fotó: MTI
Órákig állnak sorban a kismamák

A szülő nők még a kórházban csomagot kapnak. Van benne szivacselefánt, hasfájás elleni édesköménytea, pelenka, testápoló, reklámajándék és egy könyvecske, amely ezer hasznos tanácsot ad az újdonsült családnak. Megtudható, hányféle családtámogatási forma van, hol és mikor kell ezeket kérni, ki jogosult rájuk. Jár anyasági támogatás, vagyis szülési segély, családi pótlék, terhességi gyermekágyi segély, gyed és gyes. A kis zacskóból valami hiányzik: a nyomtatványok.

- A nyomtatványokért külön el kellett mennem a tb-be - meséli Pap Tamás. - Majd ezekkel hazamentem, kitöltögettük őket, összegyűjtöttem mindent, ami a hátuljára volt írva. Visszamentem a kórházba a gyerek anyakönyvi kivonatáért, mert nem készült el a benntartózkodás hat napja alatt. Nem állítom, hogy könnyű volt, az egész lakás tele volt rokonokkal, hol a védőnő jött, hol a gyerekorvos, állt a bál. Mégsem tudtam az ügyemet azonnal elintézni, mert nem vittem magammal meghatalmazást a feleségemtől. Az anyasági támogatást ugyanis csak az anyának fizetik ki. Ez a szülés után hatvan napig igényelhető, amikor a feleségem még biztosan nem tudja otthon hagyni a gyerekét, közösségbe nem viheti, vagyis az esetek többségében nem ő nyújtja be az igénylést. Azt hittem, felrobban az agyam, amikor közölték, még egyszer vissza kell mennem.

Tamásék Pécsett élnek, így csak egy napja ment rá a segély igénylésére. Egyre többen vállalkoznak, vagy kisvállalkozások alkalmazottjai, a munkahelyükön nincs tb-ügyintéző, aki figyelhetne ezekre az apróságokra is, és a kistelepülésen élők még rosszabb helyzetben vannak, nekik akár több órát is kell utazniuk a legközelebbi egészségbiztosítási pénztárig.

Mások eleve a postai utat választják, gondolván, ez mégiscsak egyszerűbb, erre azonban sem az egészségbiztosító, sem a területi államháztartási hivatal nincs felkészülve. A nyomtatványok hátoldalán például nem szerepel, hogy a személyi igazolvány első két oldalát fénymásolatban mellékelni kell. Ráadásul ahány ellátás, annyi hivatalnok intézi, így sorban jönnek a levelek, amelyekben a fénymásolatot kérik. Kistelepüléseken gyakran csak a polgármesteri hivatalban lehet másoltatni. ("Másodszorra furcsán néznek az emberre, de ha meghallják a tb szót, rögtön megértővé válnak" - mesélik.) Az is előfordul, hogy ugyanannak az intézménynek kell ezeket az okmányokat beküldeni, csak éppen más-más szobában dolgozzák fel őket. Megtörtént, hogy a gyerek anyakönyvi kivonatát ugyanazon a napon kéri ugyanaz a hivatal, amelyik éppen visszaküldte.

Bezáródó kiskapuk
Január elsejétől megváltoztak a terhességi gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj megállapításának feltételei. Forgó Györgyné, a Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője lapunknak elmondta, egyértelmű szigorításról van szó, amellyel az addig meglévő kiskapukat zárták be a jogalkotók. A változások lényege, hogy néhány napig vagy hétig tartó magasabb keresettel, illetve járulékfizetéssel ne lehessen a gyermek kétéves koráig nagyobb ellátásban részesülni.
A gyed összegét a táppénzre jogosultság első napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján állapítják meg. Ha az anya az említett időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 napi keresettel, a gyedet a jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján számolják ki. A 180 napi jövedelmet kizárólag az igénylés kezdő napját megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, és csak akkor, ha a biztosítási idő folyamatos. Ha nem, akkor a megszakítás előtti jövedelmet a gyed alapjaként nem lehet figyelembe venni. Ha az anyának azért nem volt figyelembe vehető jövedelme, mert például táppénzen, terhességi gyermekágyi segélyen, gyesen vagy egy másik gyermekkel gyeden volt, akkor a gyedet a szerződés szerint keresetének alapulvételével állapítják meg.

Ráadásul a nyomtatványok nagyobb része olyan bonyolult, hogy ember legyen a talpán, aki ki tudja tölteni. Ha telefonon igyekszünk tanácsot kérni, újabb megpróbáltatások következnek. A Fővárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztár telefonkönyvben olvasható számain senki nem jelentkezik, bár a készülék folyamatosan csengetési hangot ad. Sokan másik számot kérnek a tudakozótól. "Felesleges - mondják -, próbálgassa csak, a szám foglalt." Az akár több órán keresztül tartó műveletsor végén sikerül elérni a biztosítót, kapcsolnak is valakit, aki kedves és készséges, azt mondja, a legjobb lenne a könyvelővel bemenni valamennyi papírral, mert a gyermekágyi segély igénylése nem egyszerű dolog.

- Akár egyéves is lehet a gyereke, mire mindent sikerül elintézni - mondja az ügyintéző együttérzőn.

Ezek után a könyvelő kezébe veszi a dolgokat, mindent bekér, mindent beküld. Legalábbis azt hiszi, de a segély csak nem akar megérkezni. Újabb telefon, másik kedves hölgy, azt mondja, ha valaki munkahelyet váltott, a volt munkáltatótól is igazolásra van szükség.

- Jobban jár, ha személyesen keresi fel őket, hogy igazolják, valóban megvan a terhességi gyermekágyi segélyhez a 180 nap munkaviszonya.

- Nem hittem a fülemnek. Először azt gondoltam, a könyvelő mégsem küldte be a kiskönyvet, amiben minden adatnak szerepelnie kell. De az ügyintéző megnyugtatott, ott van náluk - meséli egy kismama. - Abban fehéren feketén benne van, hogy nem 180 napi, hanem többévi folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem. A hölgy erre azt mondta, a kiskönyv csak arra kell nekik, hogy kinézzék az előző munkáltató címét. Most harminc napon belül levelet írnak neki, és megkérdezik, volt-e 180 napi munkaviszonyom. Elveszítettem a türelmemet. De hát benne van a kiskönyvben!

A válasz ezekben az esetekben hasonló: "Higgye el, megértem önt, de minket a jogszabályok köteleznek."

A többség valószínűleg gyorsan el tudja intézni a dolgokat. Mások úgy érzik, képtelenek megfelelni a tb elvárásainak. Ilyenkor gyakran a halogatást választják, mire a tb határozatot küld az anyának, hogy a munkáltató hiányos adatszolgáltatása miatt eleshet a támogatástól. A család kapkodásba kezd, ha a cég nem válaszol, a tb revíziót indít a munkáltató ellen. A legtöbben ilyenkor megijednek a büntetéstől, de az is előfordul, hogy a vállalat azt mondja a kismamának, fogja a papírokat, menjen a tb-hez, és próbáljon meg zöld ágra vergődni velük.

A világon a legtürelmesebb revizorai valószínűleg az egészségbiztosítónak vannak. Megmutatják, melyik sort töltötte ki rosszul a polgár, elmagyarázzák, milyen dokumentumokat kell még magával hoznia a vállalkozónak azokon kívül, amiket a revízióra invitáló levélben megjelöltek. Azután legközelebb megint elmondják, milyen iratokat felejtettek bekérni az előző két alkalommal. A feladat nem egyszerű, az ellenőr is gyakran nyúl a hibajavítóhoz.

Eközben a szereplőknek az a benyomásuk, hogy a bonyolult műveletekre azért van szükség, nehogy az apa és az anya is felvegye a családi pótlékot vagy az anyasági támogatást, esetleg véletlenül több terhességi gyermekágyi segélyt fizessenek ki, mint amennyi jár. Eközben rájöhetnek, hogy a bürokrácia néhány elemére van magyarázat. A születési anyakönyvi kivonat eredeti példányát például azért "utaztatják", mert bár a a számítógépek korában hihetetlen, de a csalások ellen kezdetleges módon védekeznek: az anyakönyvi kivonat hátuljára pecsételik, milyen ellátást igényelt a család.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.