Gyurcsány és Bajnai pártja is pszeudo-formáció

/ 2014.06.18., szerda 17:14 /
Gyurcsány és Bajnai pártja is pszeudo-formáció

Szombaton újra találkozót tart a balliberális értelmiség Balatonszárszón. A Heti Válasz helyettük inkább a liberálisok ifjabb nemzedékének egyik józan hangú képviselőjét, Petri Lukács Ádám újságírót kérdezte a baloldal esélyeiről. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Petri Lukács Ádám

Petri Lukács Ádám

Fotó: Fűrjes Viktória

„Nem tudom, a Sorsok Háza milyen lesz. Ahogy mások sem tudták, amikor már eldöntötték, hogy maga a nemzethalál. Ha elkészül a gyerekek szívét megérintő, a holokauszt borzalmát hitelesen bemutató, de a csekély és annál értékesebb jót is láttató hely, annak miért ne drukkolnánk?” – magyarázza a Heti Válasz kérdésére Petri Lukács Ádám újságíró, miért állt ki írásban a Sorsok Háza mellett akkor, amikor azt zsidó szervezetektől a balliberális értelmiségen át minden fórumon támadják. 

Petri azon kevés középgenerációs liberális egyike, aki nem a diktatúrázós-fasisztázós irányban halad. Igaz ez nem mindig volt így, Petri ráadásul még 2002-ben is Horn Gábor mellett dolgozott az SZDSZ kampányában. „Nagyon lassú tanulási folyamat megérteni, hogy ha valakinek az életútja, a gondolkodása, kulturális élményei a miénktől eltérőek, ha másképp beszél, abból még nem következik tömeggyilkosság” – mondja. 

A most szombati szárszói találkozón nem lesz jelen, hiszen meghívót sem kapott, a magyar liberalizmus esélyét viszont sem a Bajnai-csapatokban, sem a Gyurcsány-rohamosztagban nem látja. „A két szocialista ex-miniszterelnök vezette pszeudo-formációt inkább ne tekintsük liberális pártnak.” A Fidesszel szembeni konkurenciát azonban szerinte egy liberális párt amúgy sem tudná megteremteni, csak egy tömegpárt, s hogy azzá váljanak, arra „leginkább a szocialistáknak van esélyük”. 

Petri, akinek családi okai bőven lehetnének, hogy hisztérikusan reagáljon, még azt is helyteleníti, amikor liberális ismerősei a Jobbik erősödése miatt szégyellik ezt az országot. „A választó sosem felelős, az ország meg akárhogy is, mindnyájunké és nagyszerű.” 

A teljes interjút a Heti Válasz június 19-i számában olvashatják. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.