Botrány a MEH-ben: személyiségteszt 300 ezerért

/ 2010.01.14., csütörtök 08:40 /

A kormány 240 millió forintot szán a 2011-es magyar EU-elnökség stábtagjainak egyszeri „humánátvilágítására”. Ez a duplája annak az összegnek, amit az állam a több száz órás nyelvi tréningekre költ. A szolgáltatást nyújtó cég tulajdonosai egykor Szetey Gáborral és Gyurcsány Ferenccel üzleteltek.

Év elejétől Spanyolország, júliustól Belgium, 2011 januárjától Magyarország elnökli - fél-fél éven át - az Európai Uniót. „Ám a hazai megvalósítás feltételeinek biztosítása terén a szocialista kormányok súlyos mulasztásai tapasztalhatók” - kongatott vészharangot múlt heti számunkban Szájer József. Az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának alelnöke szerint az EU-elnökség a magyar állam személyzeti infrastruktúrája szempontjából sem lenne lényegtelen - a kötelező fiatalítás ugyanis lehetőséget teremt „a végsőkig leharcolt közigazgatás újraélesztésére”.

Utóbbi mondattal vélhetően diplomaták és szakmán kívüliek, uniópártiak és euroszkeptikusok is egyetértenek: ha csak annyi haszna van a 2011-es elnökségnek, hogy - részben EU-pénzből - „kiképződik” a magyar államigazgatás krémje, már megérte a vesződés. E nemes célig azonban döcögős az út. Egy friss kormányzati dokumentum szerint például a tárcák nem jelöltek elegendő számú tiszt viselőt az elnökségi stábba, így 850 helyett legfeljebb hétszázan tartoznak majd az uniós elitalakulatba.

Ugyancsak lehangoló, hogy a francia nagykövetnek - a birtokunkban lévő levél szerint - nemrég Balázs Péter külügyminiszternél kellett reklamálnia, amiért a stábtagok nyelvi képzését megrendelő Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kizárólag az órákon részt vevő hallgatók után akart fizetni a Budapesti Francia Intézetnek, noha a felek „lógó diákokkal” nem számoltak a szerződés megkötésekor. Ennek ellenére szinte egyedül az angol és francia nyelvi felkészítés halad a tervezett kerékvágásban - a stáb 130 szemináriumból álló integrált uniós képzéséről szóló közbeszerzési eljárást például tavaly november helyett csak idén tavasszal fogja lezárni a külügy.

Ám a nyelvi és szakmai továbbképzésnek legalább van értelme; a különféle személyiségteszteknek viszont talán kevesebb. Lapunknak több mint egy tucat felháborodott tisztviselő jelezte, hogy egynapos (részben csoportos) kompetenciafelmérés és -értékelés címén stábtagonként 240-300 ezer forintot utal át a MeH annak a Develor Zrt.-nek, melynek tulajdonosai a ’90-es években Szetey Gábor későbbi személyügyi államtitkárral (cikkünk nyitó fotóján) és Gyurcsány Ferenc majdani kormányfővel működtettek közös cégeket. A kancellária 2008 végén nettó 240 millió forintra szerződött a Develorral - mely összeg a duplája annak, amit a MeH a személyenkénti két-háromszáz órás nyelvi „csomagok” után fizet ki két oktatócégnek.

„Az árakban megmutatkozó eltérés a két teljesen eltérő szolgáltatás piaci árában megmutatkozó jelentős különbséggel magyarázható” - ad dodonai választ megkeresésünkre a kormányszóvivői iroda. Szakértőink szerint viszont nonszensz, hogy egy hatórás, szituációs játékokból (részvétel egy famagasság-egységesítő EU-munkacsoport ülésén), prezentációs gyakorlatokból és műveltségi tesztekből álló kompetenciafelmérés százezrekbe kerüljön. Még akkor is, ha mindebből egyénre szabott értékelések születtek - s kiderült például, hogy nem elég színes egyéniség, aki csak egyféle filcet használt az előadásakor. A brutális költségekre magyarázatot adhat, hogy a Develor árajánlatában olyan tételek is szerepeltek, amelyek aligha jelenthettek valós terhet; terembérletre például közel kilencmilliót kértek az államtól - noha a szeánszokat többnyire a társaság budapesti székhelyén rendezték meg.

Amennyiben azért készülnének a Develor-tesztek, hogy a MeH eldönthesse, ki alkalmas stábtagnak, lehetne jelentősége az átvilágításnak. Ám miután sem a kancellária, sem a cég nem „buktathat”, csakis annyi múlik a felméréseken, hogy kinek milyen kompetenciafejlesztést vásárol majd az állam - újabb 87,5 millióért. A MeH arra is ügyelt, hogy a kompetenciafelmérés és -fejlesztés szakaszait összekapcsolja egy 24,5 millió forintos kifizetéssel, melynek kedvezményezettje az egyéni képzési terveket készítő Telkes Zrt. lett. Az egykor a Kóka János vezetette gazdasági tárca udvari szállítójaként ismertté vált cég naponként és tanácsadónként nettó 180 ezerért vállalta a dokumentumgyártást.

Nagyításért kattintson a képre!


A Develor 2007-ben debütált mint állami partner; azóta több mint félmilliárd forintot kapott köztisztviselői tömegtréningekre. A kezdetekkor a zrt. vezetője azt nyilatkozta, nekik inkább hátrány, hogy Szetey Gábor 1995-ig a társaság jogelődjénél dolgozott, ráadásul „nem is túl szépen” váltak el. Ám a cégbírósági adatok szerint Gyurcsány, Szetey és a mai Develor-tulajdonosok 1996 végéig közösen üzleteltek - 2006-ban pedig már együtt érvelt egy tévéműsorban a humántőke-fejlesztés mellett a személyügyi államtitkár és a Develort irányító Pozvai Zsolt.

A MeH mostani közlése szerint az EU-elnökségi stáb képzését az unió finanszírozza - az Államreform Operatív Program keretein belül. A központi költségvetést viszont 15 százalékos önrész terheli, vagyis a Develornak, a Telkesnek és a kompetenciafejlesztési tender győztesének juttatandó 352 millió forintból több mint 50 milliót a magyar büdzsé áll. Nem beszélve arról, hogy a 352 millióból - a 2011-es EU-elnökség pénzügyi terve értelmében - tizenkét olyan miniszteri tanácsülést lehetne megrendezni, amelyen minden tagország képviselteti magát.

Ezzel nincs vége a képzési-kommunikációs kiadásoknak. Az országgyűlési választásokig a kancellária további 55, illetve 100 millió forintot költhet el az uniós elnökséghez kapcsolódó oktatásszervezésre és arculati kampányra. S nem mellékesen: január 4-én a Nemzeti Civil Alapprogram is pályázatot hirdetett - 112 millió forint értékben - a 2011-es EU-elnökség „össztársadalmi szintű megismertetésére”.Cégháló

» Develor Zrt.
A cég jogelődjeként működő kft. (Door Training) 1992-es alapításában Szeleczki Zsolt, Szűcs Imre és Telkes József vett részt. Szetey Gábor magánszemélyként 1993 és 1995 között volt társtulajdonos, 1996-ban az Inside Rt.-n keresztül érvényesítette befolyását a társaságban. Szeleczki és Szűcs ma is meghatározó tulajdonosok a Develorban.

» Inside Humán Képzési Zrt.
A vállalkozást 1994-ben még kft.-ként alapította Szeleczki Zsolt, Szűcs Imre, Szetey Gábor és Bencze Róbert. Mai tulajdonosi köre megegyezik a Develoréval. Az 1996. május 28-i közgyűlésen hagyták jóvá Szetey kiszállását a cégből.

» Telkes Tanácsadó Zrt.
A cég névadója, Telkes József részt vett a Develor jogelődjének megalapításában. A társaság TelkesCare nevű egészségügyi szolgáltató kft.-jének jogutódja ma Kóka János korábbi feleségének tulajdonában van.

» TMI Hungary Humán Képzési Kft.
A céget 1994-ben - Time Manager Inside Kft. néven - Szetey Gábor és az Inside Kft. alapította. 1996 májusában a Gyurcsány Ferenc vezette Altus Rt. is beszállt a társaságba, majd fél évvel később - az Inside képében jelen levő - mai Develor-tulajok kiléptek a TMI-ből.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.