valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

http://valasz.hu/itthon/breaking-solyom-laszlo-publicisztikaban-all-ki-a-heti-valasz-mellett-128885

Gyurgyák János: Orbán minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el

/ 2018.06.10., vasárnap 19:00 /
Gyurgyák János: Orbán minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el

„Nagyon nem szeretem a centralizált berendezkedéseket. Veszélyes illúzió, hogy a rendszer gondnoka mindentudó” – értékeli az Orbán Viktor-féle kormányzást Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Magyar fajvédők című 2012-es eszmetörténeti tanulmánya után most nagyszabású „Európa-szintézis” megírására tett kísérletet Gyurgyák János, a Századvég folyóirat korábbi főszerkesztője, az Osiris Kiadó igazgatója. Európa alkonya? című, könyvhétre megjelenő munkájában a történész állítja, Európa csapdába esett, mégpedig egy, az alapító atyák egyike által a rendszerbe épített „cselfogás” miatt. „Az unió állandó reformra, továbblépésre kényszerül a föderáció irányába, de közben nincsenek meg az alapok, s ennek következtében állandóan újratermelődik az ezt megakadályozni akaró ellenállás” – mondja Gyurgyák.

A Heti Válasz kérdésére a Századvég alapító tagja az Orbán-rendszer értékelésére is vállalkozott. „A legnagyobb gondom nem azzal van, amit Orbán Viktor Brüsszelben tesz, hanem amit Budapesten. A szabadságot és az autokrácia minden formájának elutasítását ugyanis a legfontosabb európai értékeknek gondolom, s nagyon nem szeretem a centralizált berendezkedéseket. Veszélyes illúzió, hogy a rendszer gondnoka mindentudó” – vélekedik Gyurgyák János.

Mit tart az igazi, nagy „háborúnak”, amiben szerinte a Fidesz és személyesen a miniszterelnök is a csatatéren maradt?

Miért mondja, hogy a Pax Americanának és az egypólusú világnak vége van?

Mi alapján mondja, hogy a konzervativizmusnak se jelene, se közeljövője Magyarországon?

 

 

 

 

 

 

A nagyinterjú a június 7-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.