valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

Ha csak egy ’56-os könyvet vesz kézbe a héten, ez legyen az!

/ 2017.05.31., szerda 15:00 /

Friss kötetet ajánlunk: Ciszterci tanúságtétel a kommunista diktatúrában.

Mindig öröm, ha egy iskola több mint leharcolt pedagógusok és okostelefon-rajongó diákok, illetve egymást követő unalmas tanórák halmaza. Az is megnyugtató, ha egy szerzetesrend olyan szellemi erőteret alakít ki maga körül, amely civileket is közösségi alkotásra inspirál. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium legutóbb azzal „robbantott”, hogy az iskolát megrengető drogügyet nem eltussolták, hanem feldolgozták: az egyik osztályközösség a tinédzserek pusztító életviteléről szóló musicallel rukkolt elő.

 

A gimnázium azonban nemcsak a jelennek adózik. A régi és új ciszterci diákok, tanárok civil szervezetei még 1956 fél évszázados jubileumán elhatározták, hogy gyűjteni kezdik és rendszerezik a kommunista korszak szentimrevárosi emlékanyagát, a ciszterci tanúságtétel megmaradt „nyomait”. Bő évtizedes munka állt tehát össze egy 430 oldalas exkluzív kiadvánnyá – az iskola mai igazgatóhelyettese, Turócziné Pesty Ágnes főszerkesztésével és mások mellett a korábbi igazgató, Párdányi Miklós aktív közreműködésével. A könyv borítóján az ’56-os forradalmi zászló kimetszett része mögül „természetesen” az újbudai Móricz Zsigmond körtér híres Szent Imre-szoborcsoportja tűnik elő. Mely 1945-öt és 1956-ot is sértetlenül vészelte át, miközben a környéken mindenütt pusztított a halál.

„Mi itt állunk, mi itt várunk, mi itt maradunk!” – így biztatta önmagát és övéit Brisits Frigyes iskolaigazgató 1948-ben a Szent Imre Gimnázium ballagási ünnepségén, noha ő akkor már értesült a közelgő államosításról. És, most már tudjuk, igaza lett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.