valasz.hu/itthon/ez-lett-vago-istvan-veszte-33406?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201301

http://valasz.hu/itthon/ez-lett-vago-istvan-veszte-33406?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201301

Ha csak egy ’56-os könyvet vesz kézbe a héten, ez legyen az!

/ 2017.05.31., szerda 15:00 /

Friss kötetet ajánlunk: Ciszterci tanúságtétel a kommunista diktatúrában.

Mindig öröm, ha egy iskola több mint leharcolt pedagógusok és okostelefon-rajongó diákok, illetve egymást követő unalmas tanórák halmaza. Az is megnyugtató, ha egy szerzetesrend olyan szellemi erőteret alakít ki maga körül, amely civileket is közösségi alkotásra inspirál. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium legutóbb azzal „robbantott”, hogy az iskolát megrengető drogügyet nem eltussolták, hanem feldolgozták: az egyik osztályközösség a tinédzserek pusztító életviteléről szóló musicallel rukkolt elő.

 

A gimnázium azonban nemcsak a jelennek adózik. A régi és új ciszterci diákok, tanárok civil szervezetei még 1956 fél évszázados jubileumán elhatározták, hogy gyűjteni kezdik és rendszerezik a kommunista korszak szentimrevárosi emlékanyagát, a ciszterci tanúságtétel megmaradt „nyomait”. Bő évtizedes munka állt tehát össze egy 430 oldalas exkluzív kiadvánnyá – az iskola mai igazgatóhelyettese, Turócziné Pesty Ágnes főszerkesztésével és mások mellett a korábbi igazgató, Párdányi Miklós aktív közreműködésével. A könyv borítóján az ’56-os forradalmi zászló kimetszett része mögül „természetesen” az újbudai Móricz Zsigmond körtér híres Szent Imre-szoborcsoportja tűnik elő. Mely 1945-öt és 1956-ot is sértetlenül vészelte át, miközben a környéken mindenütt pusztított a halál.

„Mi itt állunk, mi itt várunk, mi itt maradunk!” – így biztatta önmagát és övéit Brisits Frigyes iskolaigazgató 1948-ben a Szent Imre Gimnázium ballagási ünnepségén, noha ő akkor már értesült a közelgő államosításról. És, most már tudjuk, igaza lett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.