valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

http://valasz.hu/itthon/orizetbe-vettek-a-tavalyi-pride-on-papnak-oltozott-ferfi-tamadojat-114119

Ha csak egy ’56-os könyvet vesz kézbe a héten, ez legyen az!

/ 2017.05.31., szerda 15:00 /

Friss kötetet ajánlunk: Ciszterci tanúságtétel a kommunista diktatúrában.

Mindig öröm, ha egy iskola több mint leharcolt pedagógusok és okostelefon-rajongó diákok, illetve egymást követő unalmas tanórák halmaza. Az is megnyugtató, ha egy szerzetesrend olyan szellemi erőteret alakít ki maga körül, amely civileket is közösségi alkotásra inspirál. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium legutóbb azzal „robbantott”, hogy az iskolát megrengető drogügyet nem eltussolták, hanem feldolgozták: az egyik osztályközösség a tinédzserek pusztító életviteléről szóló musicallel rukkolt elő.

 

A gimnázium azonban nemcsak a jelennek adózik. A régi és új ciszterci diákok, tanárok civil szervezetei még 1956 fél évszázados jubileumán elhatározták, hogy gyűjteni kezdik és rendszerezik a kommunista korszak szentimrevárosi emlékanyagát, a ciszterci tanúságtétel megmaradt „nyomait”. Bő évtizedes munka állt tehát össze egy 430 oldalas exkluzív kiadvánnyá – az iskola mai igazgatóhelyettese, Turócziné Pesty Ágnes főszerkesztésével és mások mellett a korábbi igazgató, Párdányi Miklós aktív közreműködésével. A könyv borítóján az ’56-os forradalmi zászló kimetszett része mögül „természetesen” az újbudai Móricz Zsigmond körtér híres Szent Imre-szoborcsoportja tűnik elő. Mely 1945-öt és 1956-ot is sértetlenül vészelte át, miközben a környéken mindenütt pusztított a halál.

„Mi itt állunk, mi itt várunk, mi itt maradunk!” – így biztatta önmagát és övéit Brisits Frigyes iskolaigazgató 1948-ben a Szent Imre Gimnázium ballagási ünnepségén, noha ő akkor már értesült a közelgő államosításról. És, most már tudjuk, igaza lett.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.