Ha csak egy ’56-os könyvet vesz kézbe a héten, ez legyen az!

/ 2017.05.31., szerda 15:00 /

Friss kötetet ajánlunk: Ciszterci tanúságtétel a kommunista diktatúrában.

Mindig öröm, ha egy iskola több mint leharcolt pedagógusok és okostelefon-rajongó diákok, illetve egymást követő unalmas tanórák halmaza. Az is megnyugtató, ha egy szerzetesrend olyan szellemi erőteret alakít ki maga körül, amely civileket is közösségi alkotásra inspirál. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium legutóbb azzal „robbantott”, hogy az iskolát megrengető drogügyet nem eltussolták, hanem feldolgozták: az egyik osztályközösség a tinédzserek pusztító életviteléről szóló musicallel rukkolt elő.

 

A gimnázium azonban nemcsak a jelennek adózik. A régi és új ciszterci diákok, tanárok civil szervezetei még 1956 fél évszázados jubileumán elhatározták, hogy gyűjteni kezdik és rendszerezik a kommunista korszak szentimrevárosi emlékanyagát, a ciszterci tanúságtétel megmaradt „nyomait”. Bő évtizedes munka állt tehát össze egy 430 oldalas exkluzív kiadvánnyá – az iskola mai igazgatóhelyettese, Turócziné Pesty Ágnes főszerkesztésével és mások mellett a korábbi igazgató, Párdányi Miklós aktív közreműködésével. A könyv borítóján az ’56-os forradalmi zászló kimetszett része mögül „természetesen” az újbudai Móricz Zsigmond körtér híres Szent Imre-szoborcsoportja tűnik elő. Mely 1945-öt és 1956-ot is sértetlenül vészelte át, miközben a környéken mindenütt pusztított a halál.

„Mi itt állunk, mi itt várunk, mi itt maradunk!” – így biztatta önmagát és övéit Brisits Frigyes iskolaigazgató 1948-ben a Szent Imre Gimnázium ballagási ünnepségén, noha ő akkor már értesült a közelgő államosításról. És, most már tudjuk, igaza lett.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Boldog születésnapot, MúzeumCafé!

Tíz év nagy idő – főleg egy olyan periodika életében, amely elsősorban a szakmának készül, de a nagyközönség számára is érdekes szeretne lenni. Vékony mezsgyén kell lépkedni, könnyű elbillenni bármelyik oldalra. A MúzeumCafénak eddig sikerült megőrizni az egyensúlyát.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Vidnyánszky emeli a tétet: arab produkciókat hívott Magyarországra

Miközben Magyarország egyes vidékein már akkor is rendőrért kiáltanak, ha valaki kendőt köt a fejére, a Nemzeti Színház olyan arab előadásokat is meghívott az éppen zajló MITEM-re, amely a megértést szolgálja napjaink legégetőbb kérdésében. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Sára Sándor: Vajna előtt is volt nemzeti filmgyártás!

A társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló filmjeiért vehette át a Kossuth-nagydíjat a 85 éves Sára Sándor rendező, operatőr. A nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tagját közszolgálatiságról és Andy Vajna filmügyi tevékenységéről is kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ellenzéki tüntetéssorozat: gyászmunkának biztosan jó

A választási vereség után szinte minden ellenzéki párt válságba került, az LMP-ben tettlegességbe torkollottak az indulatok. A múlt szombaton elkezdett ellenzéki demonstrációk gyászmunkának biztosan jók – de lesz-e belőlük kibontakozás? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.