valasz.hu/itthon/valasz-a-puspoknek-skrabski-fruzsina-a-vilag-legszebb-lombikbabajarol-125188

http://valasz.hu/itthon/valasz-a-puspoknek-skrabski-fruzsina-a-vilag-legszebb-lombikbabajarol-125188

Ha ez után nem aggódnak a lengyelek a magyar–orosz viszony miatt, akkor soha

/ 2017.04.25., kedd 12:00 /

Hosszú interjút adott a magyar külügyminiszter a lengyel Salon24 nevű portálnak. Kérdezője az az Igor Janke volt, aki 2013-ban életrajzi könyvet jelentetett meg Orbán Viktorról, felkészületlenségtől tehát nem kell tartani.

Nem meglepő, hogy a beszélgetés a magyar–orosz viszonnyal kezdődik, és bár Szijjártó Péter ezzel kapcsolatos állításaiban semmi új nincs, egy interjúba sűrítve mégis elég tömény, amit mond. A lényeg, hogy ha a lengyelek félnek az oroszoktól, akkor magukra vessenek. Hiszen Magyarország nem fél. „Magyar vagyok, magyar nézőpontból tekintek erre. Pragmatikus viszonyt kell fenntartanunk Oroszországgal. Miért? Mert az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Közép-Európában pedig, tetszik vagy sem, fontos szerepet játszik. Ez tény. A gázimportunk 85 százalékát Oroszország adja. Emiatt lehetetlen, hogy ne legyen párbeszéd. Ha a NATO azt mondja, párbeszéd és elrettentés, azt komolyan vesszük: nem csak elrettentésről beszélünk, hanem párbeszédről is.”

És amikor Janke felveti, hogy Lengyelország számára fenyegetést jelentenek az oroszok, Szijjártó még tudja fokozni: „Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.”

További emlékezetes állítások a minisztertől:

„Konkrét cselekvésekkel segítjük Ukrajnát. És vannak más országok, amelyek sokat beszélnek, de amikor a munkára kerülne a sor, nem tesznek semmit. (…) Nyugat-Európában senki nem kérdez, mindenki Magyarországot támadja. Miért? Mert kicsik vagyunk, és könnyű támadni minket.

„Nem az én dolgom megítélni Putyint. Ez az orosz szavazók dolga. Amíg ők megválasztják, vele kell együtt dolgoznunk.”

„A szankciók ügyében mindig világosak voltunk: soha nem törjük meg az európai egységet. Amíg az EU fenn akarja ezeket tartani, nem fogunk vétózni. Másrészről viszont folytatnánk racionális vitát a szankciókról. Ha azt kérdezi, van-e értelmük gazdasági szempontból, a válasz az, hogy nem.”

„A hadseregünk fegyverzetének meghatározó része a szovjet időkből való, ezért természetes, hogy ezek javítását és felújítását orosz cégek végzik.”

„Hál’ istennek nem vagyok lengyel állampolgár, és nem kell választanom a Jog és Igazságosság (PiS) és a Polgári Platform (PO) között. De elmondhatom a személyes véleményemet. Mélyen vallásos ember vagyok, (…) a PiS közel áll hozzám. De jó a kapcsolatom a PO néhány tagjával is. Grzegorz Schetyna (pártelnök) a barátom, járt nálam vendégségben, szeretek vele beszélni, személyesen a legjobbakat kívánom neki. A lengyelek boldogok lehetnek, hogy két jobbközép párt közül választhatnak.”

Rosta

Bódis András

Találkozunk 2016-ban!

A Putyin–Csányi-dzsúdóbarátság háttere

A jövő heti budapesti cselgáncsvébé fékezett habzású sporthír volna, ha a rendezvényen nem tenné tiszteletét a dzsúdó fekete öves mestere, Vlagyimir Putyin. De hogy került az orosz elnök közelébe Csányi Sándor OTP-vezér, és hogy nem Mészáros Lőrinc? Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Hogyan lett Katalónia szinte észrevétlenül az iszlamizmus új fellegvára?

Miközben a világ Belgiumra, Franciaországra vagy Angliára figyelt, addig Katalóniában csendben létrejött egy, a fentiekkel vetekedő iszlamista közösség. A csütörtöki Heti Válasz megmutatja a barcelonai merénylet hátterét, azt, hogy a modern európai iszlamista terrorizmus miként tért vissza szülőföldjére.

Maradjon-e Orbán? – Jeszenszky Géza ölre menő vitája fiával, Zsolttal

Kiéleződtek a nemzedéki ellentétek Jeszenszkyéknél: a Trump-rajongó, Orbán-párti Zsolt nyilvánosan bírálta apját, amiért az kritizálja a kormányt. Géza, az egykori külügyminiszter és nagykövet most leült fiával, hogy megvitassák: szentesítheti-e a cél az eszközöket a jobboldali politikában.