Ha ez után nem aggódnak a lengyelek a magyar–orosz viszony miatt, akkor soha

/ 2017.04.25., kedd 12:00 /

Hosszú interjút adott a magyar külügyminiszter a lengyel Salon24 nevű portálnak. Kérdezője az az Igor Janke volt, aki 2013-ban életrajzi könyvet jelentetett meg Orbán Viktorról, felkészületlenségtől tehát nem kell tartani.

Nem meglepő, hogy a beszélgetés a magyar–orosz viszonnyal kezdődik, és bár Szijjártó Péter ezzel kapcsolatos állításaiban semmi új nincs, egy interjúba sűrítve mégis elég tömény, amit mond. A lényeg, hogy ha a lengyelek félnek az oroszoktól, akkor magukra vessenek. Hiszen Magyarország nem fél. „Magyar vagyok, magyar nézőpontból tekintek erre. Pragmatikus viszonyt kell fenntartanunk Oroszországgal. Miért? Mert az egyik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Közép-Európában pedig, tetszik vagy sem, fontos szerepet játszik. Ez tény. A gázimportunk 85 százalékát Oroszország adja. Emiatt lehetetlen, hogy ne legyen párbeszéd. Ha a NATO azt mondja, párbeszéd és elrettentés, azt komolyan vesszük: nem csak elrettentésről beszélünk, hanem párbeszédről is.”

És amikor Janke felveti, hogy Lengyelország számára fenyegetést jelentenek az oroszok, Szijjártó még tudja fokozni: „Ön lengyel, ön itt él. (…) Én nem vagyok lengyel, nem itt élek, nincs lengyel gondolkodásmódom. Magyar vagyok, és megvan a magunk történelme. Mi nem tekintünk fenyegetésként Oroszországra. Pont.”

További emlékezetes állítások a minisztertől:

„Konkrét cselekvésekkel segítjük Ukrajnát. És vannak más országok, amelyek sokat beszélnek, de amikor a munkára kerülne a sor, nem tesznek semmit. (…) Nyugat-Európában senki nem kérdez, mindenki Magyarországot támadja. Miért? Mert kicsik vagyunk, és könnyű támadni minket.

„Nem az én dolgom megítélni Putyint. Ez az orosz szavazók dolga. Amíg ők megválasztják, vele kell együtt dolgoznunk.”

„A szankciók ügyében mindig világosak voltunk: soha nem törjük meg az európai egységet. Amíg az EU fenn akarja ezeket tartani, nem fogunk vétózni. Másrészről viszont folytatnánk racionális vitát a szankciókról. Ha azt kérdezi, van-e értelmük gazdasági szempontból, a válasz az, hogy nem.”

„A hadseregünk fegyverzetének meghatározó része a szovjet időkből való, ezért természetes, hogy ezek javítását és felújítását orosz cégek végzik.”

„Hál’ istennek nem vagyok lengyel állampolgár, és nem kell választanom a Jog és Igazságosság (PiS) és a Polgári Platform (PO) között. De elmondhatom a személyes véleményemet. Mélyen vallásos ember vagyok, (…) a PiS közel áll hozzám. De jó a kapcsolatom a PO néhány tagjával is. Grzegorz Schetyna (pártelnök) a barátom, járt nálam vendégségben, szeretek vele beszélni, személyesen a legjobbakat kívánom neki. A lengyelek boldogok lehetnek, hogy két jobbközép párt közül választhatnak.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.