Ha most szavaznánk, az MSZP izgulhatna. De lehet, hogy a Fidesz is

/ 2018.02.12., hétfő 12:00 /

A 2018-as választás nagy kérdése, hogy hányan pártolnak át saját kedvenc pártjuktól valamelyik másik politikai erőhöz – írja az Index a Závecz Researchcsel közösen végzett kutatásukat bevezetve, amely szerint leginkább a két baloldali párt szavazóiban mutatkozik hajlandóság arra, hogy átszavazzanak, a Fidesz tábora pedig erősen elköteleződött pártja mellett, szinte egyáltalán nem gondolkoznak hűtlenségben.

A teljes kutatás itt érhető el, amit mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a felmérés szerint szép számmal akadnak, akiknek ugyan van pártszimpátiájuk, de egyáltalán nem biztos, hogy április 8-án e szerint fognak szavazni. Így például az MSZP-szavazók 34 százaléka, a DK-szavazók 19 százaléka, a Jobbik-szavazók 15 százaléka, az LMP-sek 9 százaléka, a fideszesek mindössze 3 százaléka mondta, hogy biztosan vagy valószínűleg másik pártra szavaz majd a 2018-as választáson. Minden további, például, hogy ki merre szavazna, az Index cikkében elérhető.

Ámde. Miről is szól ez a kutatás? Ezt nehéz eldönteni, hiszen valódi dokumentumba foglalt ellenzéki együttműködés nem nagyon van, ami van, az halovány, a visszalépések kora pedig még nem érkezett el. Vagyis nehéz értelmezni ezeket a – mondjuk úgy – másodlagosnak tűnő, de lehet, hogy elsődleges pártszimpátiákat.

Ami pedig szubjektív: a kérdésfelvetés környezete szerintem hibás. Az Index azt írja, hogy ez az átszavazás a 2018-as választás nagy kérdése, de szerintem meg pont, hogy nem. A nagy kérdés inkább a bizonytalan, választani nem tudó, nem akaró, vagy választ megtagadó, de azért szavazni akaró polgárok viselkedése lesz. Akikről tényleg nem sokat tudunk, az összes felmérést nézve viszont elég nagy tömegnek tűnnek.

Ha ez a tömeg elindul valamerre, az tényleg sorsdöntő lehet. A Fidesz maximalizálta táborát, sőt, az utolsó felmérések már kisebb csökkenésről, a szavazóik elszántságának mérséklődéséről szóltak. Soros-ügyben már nem nagyon lehet feljebb tekerni a hangerőt. Nyilván lesz még olyan, hogy elfogadják a Stop Sorost, és ez ellen több szervezet, politikus is tiltakozik, akikre rá lehet mutatni, hogy Soros-ügynökök, de ezen a szinten már elég rég túl vagyunk.

Szél Bernadett épp a Heti Válaszban mondta el, hogy látott olyan országos kutatást, ami az LMP-t közel 11%-ra mérte. Ha valóban ekkora a torzítás a nyilvánosságra kerülő, és a pártoknak készülő mérések között, akkor a Fidesznek bizonyosan nem lesz kétharmada. És itt lépnek színre a bizonytalanok. Amennyiben sikerül őket rávenni, hogy elbandukoljanak voksolni, bármennyire is szétszavaznak, ha sokan teszik ez, akár a Fidesz koalíciós kényszere is előállhat.

Ami akár így, akár úgy, de a NER végét jelentené.

Persze a bizonytalanok leginkább és általában bizonytalanok maradnak, így mindennek a fordítottja is ott lóg a levegőben.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.