Ha rajtuk múlna, ő lenne a magyar miniszterelnök 2018-ban

/ 2017.09.12., kedd 12:41 /
Ha rajtuk múlna, ő lenne a magyar miniszterelnök 2018-ban

Az Együtt rendelt egy kutatást arról, hogy a párt potenciális szavazóbázisa melyik pártot, mely politikusokat kedveli leginkább, illetve, és ez a legfontosabb a felmérésében, hogy az Együtt szavazói mit szólnának egy ellenzéki összefogáshoz.

A kutatás sajátossága, hogy a választók részhalmazát mérték fel, tehát nem általános pártpreferenciákra voltak kíváncsiak, hanem a Kantar–Hoffmann (TNS) piackutató cég közel ezer olyan választót kérdezett meg, aki LMP-, Együtt-, Momentum- vagy Párbeszéd-szavazó, vagy akinek az átlagnál szimpatikusabbak az új, kisebb pártok.

A részletesebb adatokat az Indexen lehet böngészni.

Ami kiemelendő, hogy a legnépszerűbb párt az LMP (33%), utána következik az Együtt (16%), a Momentum (11%), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8%), majd a Párbeszéd (7%).

A politikusok iránti szimpátiát is vizsgálta a kutatás: ötfokú skálán kellett megjelölni, mennyire értékelik a válaszadó az adott politikust. Az LMP itt is nyert, Szél Bernadett a legszimpatikusabb (3,7), őt követi Karácsony Gergely és Fekete-Győr András (3,5), majd Hadházy Ákos és Szigetvári Viktor (3,2) valamint Juhász Péter (3).

Végül a legfontosabb, hogy mit szólnának a potenciális szavazók az összefogáshoz, és hát igen, nincs itt semmi meglepetés, természetesen súlyosan túlnyomó többségük örömmel venné a pártok egymásra találását.

Ezen adatok szerint tehát egy – úgymond – LMP vezette összefogás lehetne a befutó, Szél Bernadett pedig a legesélyesebb kormányfő-jelölt. Persze szó sincs a Fidesz legyőzéséről, mindez leginkább annyit jelenthetne, hogy a kis pártok együtt többre mennének, mint külön-külön.

Ugyanakkor az adatok azt is mutatják, hogy ha mégis ki tudna alakulni valamiféle összellenzéki összefogás, és a Jobbiknak sikerülne kimásznia a Fidesz által generált nyugdíjas kamubalhéból, akkor akár az is előfordulhatna, hogy a Fidesznek nem lenne meg egyedül a parlamenti többsége.

Ebben az egyenletben viszont nincs benne az MSZP-DK párharc, a Jobbik, a senkivel összefogni nem akaró Momentum, valamint Ron Werber és a Lehet Más a Kampány hatása, szóval mindez leginkább valamiféle elméleti akárminek tűnik most még.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.