Ha rajtuk múlna, ő lenne a magyar miniszterelnök 2018-ban

/ 2017.09.12., kedd 12:41 /
Ha rajtuk múlna, ő lenne a magyar miniszterelnök 2018-ban

Az Együtt rendelt egy kutatást arról, hogy a párt potenciális szavazóbázisa melyik pártot, mely politikusokat kedveli leginkább, illetve, és ez a legfontosabb a felmérésében, hogy az Együtt szavazói mit szólnának egy ellenzéki összefogáshoz.

A kutatás sajátossága, hogy a választók részhalmazát mérték fel, tehát nem általános pártpreferenciákra voltak kíváncsiak, hanem a Kantar–Hoffmann (TNS) piackutató cég közel ezer olyan választót kérdezett meg, aki LMP-, Együtt-, Momentum- vagy Párbeszéd-szavazó, vagy akinek az átlagnál szimpatikusabbak az új, kisebb pártok.

A részletesebb adatokat az Indexen lehet böngészni.

Ami kiemelendő, hogy a legnépszerűbb párt az LMP (33%), utána következik az Együtt (16%), a Momentum (11%), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8%), majd a Párbeszéd (7%).

A politikusok iránti szimpátiát is vizsgálta a kutatás: ötfokú skálán kellett megjelölni, mennyire értékelik a válaszadó az adott politikust. Az LMP itt is nyert, Szél Bernadett a legszimpatikusabb (3,7), őt követi Karácsony Gergely és Fekete-Győr András (3,5), majd Hadházy Ákos és Szigetvári Viktor (3,2) valamint Juhász Péter (3).

Végül a legfontosabb, hogy mit szólnának a potenciális szavazók az összefogáshoz, és hát igen, nincs itt semmi meglepetés, természetesen súlyosan túlnyomó többségük örömmel venné a pártok egymásra találását.

Ezen adatok szerint tehát egy – úgymond – LMP vezette összefogás lehetne a befutó, Szél Bernadett pedig a legesélyesebb kormányfő-jelölt. Persze szó sincs a Fidesz legyőzéséről, mindez leginkább annyit jelenthetne, hogy a kis pártok együtt többre mennének, mint külön-külön.

Ugyanakkor az adatok azt is mutatják, hogy ha mégis ki tudna alakulni valamiféle összellenzéki összefogás, és a Jobbiknak sikerülne kimásznia a Fidesz által generált nyugdíjas kamubalhéból, akkor akár az is előfordulhatna, hogy a Fidesznek nem lenne meg egyedül a parlamenti többsége.

Ebben az egyenletben viszont nincs benne az MSZP-DK párharc, a Jobbik, a senkivel összefogni nem akaró Momentum, valamint Ron Werber és a Lehet Más a Kampány hatása, szóval mindez leginkább valamiféle elméleti akárminek tűnik most még.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.