Ha rajtuk múlna, ő lenne a magyar miniszterelnök 2018-ban

/ 2017.09.12., kedd 12:41 /
Ha rajtuk múlna, ő lenne a magyar miniszterelnök 2018-ban

Az Együtt rendelt egy kutatást arról, hogy a párt potenciális szavazóbázisa melyik pártot, mely politikusokat kedveli leginkább, illetve, és ez a legfontosabb a felmérésében, hogy az Együtt szavazói mit szólnának egy ellenzéki összefogáshoz.

A kutatás sajátossága, hogy a választók részhalmazát mérték fel, tehát nem általános pártpreferenciákra voltak kíváncsiak, hanem a Kantar–Hoffmann (TNS) piackutató cég közel ezer olyan választót kérdezett meg, aki LMP-, Együtt-, Momentum- vagy Párbeszéd-szavazó, vagy akinek az átlagnál szimpatikusabbak az új, kisebb pártok.

A részletesebb adatokat az Indexen lehet böngészni.

Ami kiemelendő, hogy a legnépszerűbb párt az LMP (33%), utána következik az Együtt (16%), a Momentum (11%), a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (8%), majd a Párbeszéd (7%).

A politikusok iránti szimpátiát is vizsgálta a kutatás: ötfokú skálán kellett megjelölni, mennyire értékelik a válaszadó az adott politikust. Az LMP itt is nyert, Szél Bernadett a legszimpatikusabb (3,7), őt követi Karácsony Gergely és Fekete-Győr András (3,5), majd Hadházy Ákos és Szigetvári Viktor (3,2) valamint Juhász Péter (3).

Végül a legfontosabb, hogy mit szólnának a potenciális szavazók az összefogáshoz, és hát igen, nincs itt semmi meglepetés, természetesen súlyosan túlnyomó többségük örömmel venné a pártok egymásra találását.

Ezen adatok szerint tehát egy – úgymond – LMP vezette összefogás lehetne a befutó, Szél Bernadett pedig a legesélyesebb kormányfő-jelölt. Persze szó sincs a Fidesz legyőzéséről, mindez leginkább annyit jelenthetne, hogy a kis pártok együtt többre mennének, mint külön-külön.

Ugyanakkor az adatok azt is mutatják, hogy ha mégis ki tudna alakulni valamiféle összellenzéki összefogás, és a Jobbiknak sikerülne kimásznia a Fidesz által generált nyugdíjas kamubalhéból, akkor akár az is előfordulhatna, hogy a Fidesznek nem lenne meg egyedül a parlamenti többsége.

Ebben az egyenletben viszont nincs benne az MSZP-DK párharc, a Jobbik, a senkivel összefogni nem akaró Momentum, valamint Ron Werber és a Lehet Más a Kampány hatása, szóval mindez leginkább valamiféle elméleti akárminek tűnik most még.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.