Habony a függöny mögött

/ 2015.04.30., csütörtök 09:55 /

Habony áll a függöny mögött, és a közönséget figyeli, hogyan reagálnak arra, amit korábban a kormányfővel együtt kitaláltak. A keze háta mögött összekulcsolva. Spin doctor akcióban.

Habony Árpád Túry Gergely felvételén

A HVG Habony Árpádról igyekszik portrét rajzolni, nem nagy sikerrel. Orbán Viktor titokzatos tanácsadója továbbra is titokzatos tanácsadó marad. Az írás legérdekesebb része, mégis az, amiből kiderül: miért is kötelező velejárója a spin doctornak, a kormányfő politikai tanácsadójának a titokzatosság. A HVG cikk szerint például Habony volt az ötletgazdája a „Rosszabbul élünk, mint négy éve” 2006-os választási szlogennek, amellyel újabb négy évre sikerült bebetonozni a szocialistákat. Az ő találmánya volt Orbán illiberális állama is, amelynek hallatán még a Fidesz-híveknek is elállt egy pillanatra a lélegzete. Habony gondolata a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció, s nem lennénk meglepve, ha a halálbüntetéses Orbán-bejelentés mögött is ő állna. Ráillik, mert rájátszik a választók szorongásaira.

A HVG által közölt fotó azonban valódi portré, a legerősebb, amit Habonyról valaha láttunk. A függöny mögött áll, ahol az emberek nem láthatják, nézi a politikai nagygyűlés résztvevőinek reakcióját, mi az, amire jól reagálnak, és mi az, amire nem. Teszteli őket, méri, méricskéli. A reakciók határozzák meg, mely elemeket használnak és melyeket vetnek majd el.

A HVG-nek megszólaló fideszes források össze-vissza beszélnek, egyesek szerint vége a Habony-korszaknak, más szerint meg az a baj, hogy túl kevés a habonyizmus, s van aki úgy látja, jöhet egy új koponya, talán már keresi is a miniszterelnök. Vagy egyszerűen csak szokásos hatalmi kártyáját játssza ki megerősödött embereinek gyengítésére.

Nem is ez az érdekes, hanem az: lehet-e Habony sikeres ötletadó, ha már nem tud úgy a függöny mögött állni, hogy csak ő figyeljen, és őt ne figyeljék. Ha szimbólummá válik, negatív kisugárzásúvá, és sokan gondolják róla: a politikusok is olyanok, mint ő, csak Habony azt hitte, nem figyelik, ezért megmutatta, amit a függöny előtt állók kénytelenek elrejteni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.