HÁBORÚ ÉS BÉKE

/ 2005.07.21., csütörtök 11:08 /

Az MDF kampányigazgatójának nevezték ki Földi Lászlót. Az Információs Hivatal egykori ezredese, a Defend kft. volt vezetője nem szeretne háborúzni. a megosztottság ellen küzd.Hogyan szólíthatjuk?

Kampányigazgató a hivatalos titulusom, de főállásban továbbra is a Magyar Európa Egyesület elnöke vagyok.

Nemrégiben azt mondta, hogy stratégiai gondolkodása miatt hívták a fórumosok. Mit értsünk ezen?

Az MDF kampányáért ketten felelünk. Herényi Károly a politikát képviseli kampányfőnökként, az elnökség, a választmány döntéseit hajtja végre. Az én dolgom az operatív működés feltételeinek megteremtése. A munkamegosztás pontos kialakítása a következő hetek feladata lesz.

Miért az MDF-et választotta? Korábban inkább Fidesz közelinek nevezték. Vagy bélyegezték.

A Defend 1998 és 2002 között működött, nincs mit tagadni vagy szégyellni ezen. Más kérdés, hogy a jelenlegi hatalom három vizsgálat után sem tudott semmiféle törvénytelenséget fölfedezni az akkori tevékenységben. Ami a kérdés első részét illeti: nem tetszik, hogy családi, baráti kapcsolatok mennek tönkre a politika miatt. Meggyőződésem, hogy véget kell vetni az ország két részre szakítottságának. Ezt az igényt látom magam körül, és tapasztalataim egybeesnek az MDF politikájával.

Nem lehet, hogy a megosztottság történelmi okok miatt valóban létezik, és a politika ennek csak egyik vetülete?

Van ebben igazság, de a megállapítás csak a két nagy párt másfél milliós, állandó szavazótáborára igaz. Ez a mag akkor is kedvencére szavaz, ha az butaságot tesz. A társadalom másik része viszont nem akarja elfogadni ezt a helyzetet. Aki nem megy el választani, azért nem szavaz, mert nincs kire adnia a voksát. Egy ideje uniós kérdésekkel foglalkozom, s látom, mennyire sürgős a változás. Meg kell nézni, hogy Portugália és Írország milyen jól járt a csatlakozással. Az írek, a portugálok egyetértettek a nagy nemzeti kérdésekben, nálunk is erre van szükség. Az MDF a maga higgadtságával, nyitottságával generálni tudná az összefogást.

Úgy gondolja, hogy a két nagy párttól távolságot tartók a fórumra szavaznának?

Meggyőződésem, hogy igen. A választópolgár nem arctalan formációra, hanem egy élő pártra szereti adni a voksát. A választások idején felbukkanó kis pártoktól eltérően az MDF jelen van az önkormányzatokban, hatékony szervezeti hálóval rendelkezik.

Kinevezése után nyilatkozta, hogy senkivel sem szeretne háborúzni.

Nézze, én alapvetően katona vagyok, mesterségem, bármilyen furcsán hangzik, a háború. Természetesen nem felemelt kézzel megyünk a küzdelembe, de a párt kampányának nem a többiek lejáratása lesz a mondanivalója.

Tehát ne számítsunk olyan mondatokra, hogy a két nagy párt az autópályaépítés túlfizetésének hasznából 70-30 százalékban részesült?

Az idézett kijelentés tapasztalatokon alapult. Ismétlem, nem fogunk vagdalkozni, nem pletykákra építünk.

Zsoldosnak is nevezte magát. Ebben a kifejezésben a hozzáértés éppúgy benne van, mint a pénz.

Profi vagyok, izgat a kihívás, ám a feladat elvégzéséért nem kértem semmit.

Ritka manapság az ilyen önzetlenség. Államtitkár szeretne lenni?

Isten ments! Érdekel, hogy meg tudom-e csinálni a rám bízott feladatot.

Egyesületének tiszteletbeli elnöke Bárándy György ügyvéd, akinek fia a Medgyessy-kormány minisztere volt, unokája az MSZP jogi tagozatának elnöke. Nyit a baloldal felé is?

Gyuri bácsi világéletében jobboldali érzelmű ember volt, és büszke vagyok rá, hogy megtisztelt barátságával.

Ha a párt átlépi az ötszázalékos küszöböt, kivel lép koalícióra?

Még nem tartunk ott, a fő cél a parlamentbe jutás. Én 2006 után jobboldali kormányt látnék szívesen az ország élén.

Miért?

A jelenlegi kabinetet nem tartom alkalmasnak rá, hogy még négy évet kormányozzon. Rosszat jelent, ha a döntéshozók kapkodnak, ha nincs világos irányvonal. Persze, van személyes motívum is: engem kétszer tett hidegre ez a társaság. A Defendet megszüntették, pedig javasoltam, hogy ne verjék szét a 2500 embernek munkát adó céget, hanem vegyék át. Mégis tönkretették. Nekem két területen volt már nagy dobásom: a szakmámban és a vállalkozásomban. A harmadik dobásom a politika. Mindent megteszek érte, hogy ez is sikerüljön.FÖLDI LÁSZLÓ

Egerben született 1956-ban. Az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán 1980-ban végzett. A főiskola után a külföldi hírszerzéssel foglalkozó III/I főcsoportfőnökség tisztje lesz. 1990-től a szervezet utódjánál, az Információs Hivatalnál dolgozik. Ezredes, műveleti igazgató, amikor 1997-ben az akkori szocialista-szabad demokrata kormány meneszti állásából. 1998 és 2002 között a vagyonvédelemmel, biztonságtechnikával foglalkozó Defend Kft. vezetője. A kormányváltás után távoznia kell. 2003 óta elnöke az uniós tanácsadással, pályázatírással foglalkozó Magyar Európa Egyesületnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.