valasz.hu/itthon/apam-nem-volt-homoszexualis-kiraly-tamas-fia-allitja-apja-tipikus-nyolckeres-gyilkossag-aldozata-lett-124117

http://valasz.hu/itthon/apam-nem-volt-homoszexualis-kiraly-tamas-fia-allitja-apja-tipikus-nyolckeres-gyilkossag-aldozata-lett-124117

Haggenmacherék szerény húsvétja

/ 2017.04.12., szerda 18:28 /

Bármily valószínűtlennek tűnik is mai szemmel, a XIX. században sokan vándoroltak ki Svájcból a szegénység elől.

Így került Magyarországra a vasöntödét alapító Ganz Ábrahám, a sajtgyártásunkat forradalmasító, s a sajtpapíron Bern kanton címeréből a medvét mindmáig átörökítő Stauffer família, s így érkezett hozzánk 1850-ben a winterthuri születésű Haggenmacher Henrik is. Felmenői mind molnárok voltak, így új hazájában is először egy dunai hajómalomban talált állást.

Nem sokáig maradt alkalmazott. Előbb egy Rákos-patak menti malmot vett bérbe, majd, megszerezve Pest városától a lisztárusítási jogot, átállt a gőzüzemre, s így egyre jobban jövedelmezett a molnárkodás. A városban több telket is vett, majd 1865-ben újabb malmot épített a Szemere utcában. Mindeközben tíz gyereke született, református vallásának gyakorlását sem hanyagolta el, skót és német hitsorsosaival együtt megalapította a német ajkú protestáns gyülekezetet, melynek otthonául – az új malomtól nem messze – 1878-ban felépült a Hold utcai templom.

Haggenmacherék a század végére a budapesti közélet fontos szereplői lettek. Az asszimilációs hajlandóságot jól jelzi, hogy fiai közül az egyik a Géza, a másik az Árpád nevet kapta, s őket is bevonta a vállalatvezetésbe. 1867-ben beszállt a söriparba is, majd legkisebb leányának Dreher Jenővel köttetett házassága után a folyékony kenyér előállításában is egyre nagyobb sikereket ért el a család. Az ország fejlődését serkentő érdemeket hosszan sorolhatnánk, ám a II. világháború után a vállalatbirodalom összeomlott, a família visszatért Svájcba, ahol a leszármazottak ma is élnek.

A malmok és a sörfőzdék sorsa közismert. Haggenmacherék Bérc utcai villáját – ahol egyébként Sztehlo Gábor szervezésében 1944-ben zsidó gyerekeket bújtattak – úgy államosították, hogy még a családi fényképeket sem vihették magukkal. Amikor a kétezres évek elején a Svájcban élő rokonok kérésére bejutottunk egykori házukba, az egyik fontos arab ország ott rezideáló, egyébként nagyon előzékeny nagykövete büszkén mutatta az eredeti bútorokon kívül azokat a trófeákat is, amelyeket a Haggenmacher fiúk lőttek a harmincas években a Bakonyban. Zugligeti villájuk sokáig gyermekotthon volt, ma már csak hajléktalanok lakják, egykor híres kertje teljesen elvadult.

Nem állítható tehát, hogy az utókor hálás lenne a családnak, de virágvasárnap egy apró gesztus mégis megemlékezett a famíliáról. A jórészt szintén Haggenmacher-adományból épült Hold utcai templom 15 éve megújult, a televízió jelmezraktárából ismét Isten háza lett. S hogy az egyházzenének is otthona lehessen, idén egy lenyűgöző, Johann Sebastian Bach korának hangszereit idéző orgonát kapott. A barokk instrumentumnak a protestáns épületben sok dísze nem lehet, a festetlen fenyőfa egyetlen ékessége néhány faragott komlóvirág. Szerény, s mégis méltó emlékeztető egy iparos dinasztia sokrétű erényeire.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.