Halállista: kikérik maguknak a magyar orvosok az EU jelentését

/ 2015.07.09., csütörtök 14:20 /
Halállista: kikérik maguknak a magyar orvosok az EU jelentését

Rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze múlt csütörtökre Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója, miután elolvasta a Válasz.hu-n megjelent cikkünket. A magyar sajtóban először ismertetett uniós egészségügyi kutatás, a EuroHope project során azt nézték meg öt súlyos kórképnél, hogy a betegek hány százaléka halt meg a kezelés megkezdését követő egy hónap vagy egy év múlva. Hasonló elemzés, melyben a magyar egészségügy is szerepet kapott volna, még sosem készült, az adatok pedig mellbevágóak: a magyarok életesélyei azonos betegség esetén sokkal kisebbek, mint az olasz vagy a skót betegé.

A Heti Válasz csütörtöki számában azt vizsgáljuk meg, milyen okai lehetnek a lemaradásnak. A legtöbb betegségnél azt találtuk, hogy technológiaváltás történt a gyógyításban, s ez Magyarországra a pénzhiány miatt késve érkezett meg, vagy csak néhány csúcsintézményben alkalmazták a vizsgálat idején, 2008-ban. A kutatásba az összes magyar biztosított és az adott betegség miatt kezelt magyar páciens adatait bevonták, vagyis azokat is, akiket ott ért a baj, ahol még nem volt elérhető az új, a túlélési esélyeket akár háromszorosára növelő technológia.

Cikkünk, melyben megmutatjuk, milyen életesélyei vannak száz infarktusban, stroke-ban, combnyaktörésben, mellrákban megbetegedő magyarnak száz norvég, svéd, finn, olasz, skót vagy holland beteghez képest, a Heti Válasz június 9-i számában olvasható. A lap a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.