„Hamarabb tudta az ország, mint mi” – bezárják a Népszabadságot, a szerkesztőség puccsról beszél

/ 2016.10.08., szombat 11:40 /
„Hamarabb tudta az ország, mint mi” – bezárják a Népszabadságot, a szerkesztőség puccsról beszél

Felfüggeszti szombattól a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a kiadó Mediaworks – közölte a társaság szombaton, az MTI-vel. A Nol.hu-n szombat reggel óta csak egy közlemény olvasható, de a nyomtatott újság szombaton még megjelent (címlap lent), a hétvégi melléklettel együtt.

Csak a NOL Facebook-oldala működik, az ott közzé tett nyilatkozat szerint a szerkesztőséget nem értesítették előre a megdöbbentő lépésről.

„Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk” – írják. Majd később hozzátették: „hamarabb tudta az ország, mint mi”.

Közlemény a Facebookon

Közlemény a Facebookon

Az Index információi szerint a Népszabadság több munkatársa szombat reggel motoros futár által kézbesített levelet kapott, hogy felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól. Nem tudnak bemenni a helyükre, nem tudják megnyitni az emailezésüket sem. Fizetést  még kapnak, de mától nem kell dolgozniuk. Az Index azt is írja, tegnap kellett kiköltözniük az eddigi szerkesztőségükből, azt mondták a dolgozóknak, visszaköltöznek a Bécsi útra, de ez nem volt igaz. Vasárnapra még egy céges ünnepséget is terveztek, hogy megünnepeljék a visszaköltözést, de már be sem engedik őket a munkahelyükre.

A Mediaworks közleményében ez áll: „A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.”

A Népszabadság szombati száma

A Népszabadság szombati száma

Majd így folytatják: „Azért, hogy valamennyi érdekelt teljes mértékben ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni, a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az on-line kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A fentiek következményeként az érintett területhez rendelt munkavállalók a munkavégzés alól felmentésre, míg a szerződéses partnerek szolgáltatásai időlegesen felfüggesztésre kerülnek.”

 

A tulajdonos
A Mediaworks háttere

A Mediaworks Hungary Zrt. Heinrich Pecina osztrák üzletember érdekeltségébe tartozik, egyebek mellett a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot adják ki. Korábban az MSZP pártalapítványának, a Szabad Sajtó Alapítványnak is volt tulajdonrésze, de ez a 27,65 százalékos részesedést már tavaly eladták a Mediaworksnek. A Heti Válaszban már korábban megírtuk, hogy a Mediaworks osztrák tulaja csak átmeneti figura; egy ideig arra lehet következtetni, hogy a portfóliót Spéder Zoltán érdekeltségébe játsszák át, később többen arról írtak, hogy a kormányhoz közelebb álló tulajdonosa lehet a Népszabadság kiadójának. Az Index fideszes forrásai szerint a tranzakció célja nem elsősorban a csökkenő példányszámú baloldali napilap birtoklása, hanem hogy átvegyék az irányítást a 13 megyei lap fölött, amely szintén a Mediaworks tulajdonában van.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.