Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

/ 2018.02.18., vasárnap 12:00 /
Harc az idősek lelkéért: mindent elsöprő pártkampány indult a Facebookon

A pártoknak nem a fiatalok eléréséért kell ott lenni a Facebookon: a jelenlét az idősek miatt életbevágó. Néhány év alatt hermetikusan zárt és részben központilag irányított nyilvánosságok alakultak ki a világhálón. Háttér és eredményhirdetés a pártok és politikusok Facebook-teljesítményéről a csütörtöki Heti Válaszban.

Magyarországon az internetező 65–74 évesek 58 százaléka van jelen a közösségi médiában. Ezzel hazánk Málta után a második helyen áll az Európai Unióban, az EU-átlag ugyanis alig 34 százalék – mutat rá a Heti Válasznak az Y-nsight nevű, közösségi médiára szakosodott kutatócég munkatársa. Különösen a nők aktívak: körükben a netező 55–74 évesek közel háromnegyede van fenn.

A politikailag aktív idősek – részben maguktól, részben némi motiválás után – tömegesen szerveződnek zárt, kívülről „láthatatlan” Facebook-csoportokba. A csoportok olyanok, mint a véleménybuborékok: az ellentétes vélemény előírásszerűen tilos bennük.

Hogyan áll a pártok Facebook-versenye 50 nappal a választások előtt?

Miben vezet a Fidesz, milyen mutatóban éri utol Gyurcsány párta és mit csinál rosszul az LMP?

Mivel bizonyítható, hogy nem teljesen önkéntesen szerveződnek a legaktívabb tagságú politizáló Facebook-csoportok?

 

Válaszok és részletes háttér a Heti Válasz február 15-i számában. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Betont mindenhova!

Az egyik helyen a teniszre hivatkozva emelnek betonmostrumot, Zuglóban viszont a teniszpályákat veszik el egy fedett futópálya kedvéért.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ez most tényleg össznemzeti ügy – aki magyar, aláír!

Miért kell vért izzadni ahhoz, hogy egymillió uniós aláírás összegyűljön a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezéshez? Csáky Pál, az ügyet az Európai Parlamentben képviselő felvidéki politikus és névrokona, Csáky Csongor, a gyűjtést idehaza szervező Rákóczi Szövetség főtitkára válaszol a csütörtöki Heti Válaszban.