Ez lett a Fidesz elszámoltatásából: 51 kiemelt ügy, 300 fős érintetti lista

/ 2012.05.16., szerda 14:47 /
Ez lett a Fidesz elszámoltatásából: 51 kiemelt ügy, 300 fős érintetti lista

Eltelt két év a kormányzásból, íme a Fidesz által beígért elszámoltatás mérlege: eddig 51 jelentősebb témában született gyanúsítás, vádemelés, illetve első- vagy másodfokú ítélet. A háromszáz fős érintetti listán Gyurcsány Ferenc, négy volt miniszter és hat exállamtitkár neve szerepel.

Az elszámoltatás eddigi mérlegéhez lapunk a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, a Nemzeti Nyomozó Irodától, a Központi Nyomozó Főügyészségtől, a fővárosi vádhatóságtól és a NAV-tól kikért friss nyilvántartásokat használta. A holnap utcára kerülő Heti Válaszban közölt részletes listából kiderül: eddig négy témában született jogerős ítélet (letöltendő vagy felfüggesztett börtönbüntetések formájában), elsőfokú eredményt pedig öt esetben produkáltak a bíróságok. A vádemelés utáni, illetőleg tárgyalási szakban lévő eljárások száma elérte a két tucatot, emellett 18 ügyben a gyanúsításoknál tart a leleplezési folyamat. A háromszáz fős érintetti listán egy kormányfői (Gyurcsány Ferenc) és négy miniszteri (Gyenesei István, Juhász Ferenc, Szabó Pál és Szilvásy György), valamint hat államtitkári-szakállamtitkári (Benedek Fülöp, Fapál László, Horváthné Fekszi Márta, Keller László, Markó Andrea és Tátrai Miklós) név szerepel.

A Szilvásy vezette volt titkosszolgálati elit állítólagos visszaélései, valamint a Gyurcsányt is gyanúsítotti sorba taszító Sukoró-téma mellett egy olyan forró nyomozás zajlik, amely elérhet az előző éra „csúcsragadozóiig”. A Dataplex szerverszállóval kapcsolatos, a Heti Válasz által öt éve feltárt tranzakció-sorozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi munkatársai adócsalás gyanújával vizsgálják – miután ciprusi offshore cégek három hónap alatt hárommilliárd forintot kaszáltak a „hotel” adásvételén. A Dataplex azért értékelődhetett fel, mert Kóka János gazdasági minisztersége idején több állami óriásvállalat is beköltöztette informatikai háttérrendszerét az épületbe. Az adóoptimalizáló ciprusi érdekeltségek közül az egyik a volt SZDSZ-elnök sógoráé, a másik a későbbi kormányfő, Bajnai Gordon által vezetett Wallis-csoporté volt.

Budai Gyula (akinek Orbán Viktor az elszámoltatási kormánybiztosi megbízatás mellett a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkári posztján is bizalmat szavazott) szerint ő már 90 százalékban teljesítette feladatait, innentől a nyomozó- és büntetőszervek hivatottak arra, hogy további sikerekkel álljanak elő. A vállalkozás „emberfelettiségét” igazolja, hogy a 2010-es váltás óta eltelt két esztendő néhány kiemelt ügy (például a Malév és a Budapest Airport privatizációja) esetében csak a feljelentések megszövegezésére volt elég. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2010 júniusa óta eddig 25 lezárt vizsgálattal (köztük a magánnyugdíjpénztárak és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány átvilágításával vagy a H1N1-védekezésre szánt pénzek „utánkövetésével”), valamint 4,6 milliárd állami forint visszaszerzésével, egy 8,6 milliárdos csomag behajtásáról szóló javaslattal, illetve nyolcmilliárdnyi polgári jogi követelés kimunkálásával segítette a múltfeltárást. A még folyamatban levő 25 Kehi-ellenőrzés pedig egyebek mellett a MÁV és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. gazdálkodását veszi górcső alá; munícióból tehát nem lesz hiány az újabb feljelentésekhez. A jogerős ítéletek száma viszont várhatóan elenyésző marad – legalábbis a 2014-es választásokig biztosan.

A 2010-es kormányváltást követő, „elszámoltatási típusú” büntetőeljárások részletes listáját (és aktuális állását) a holnapi Heti Válaszban közöljük. Lapunk május 17-től a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.