Hat gyerekéből egyetlenegy él – de csodát tesz

/ 2013.12.24., kedd 09:14 /
Hat gyerekéből egyetlenegy él – de csodát tesz

Csodával határos javulás érhető el fogyatékkal élő felnőtteknél csupán azzal, hogy munkát, vagyis hétköznapi célt adnak nekik. A Heti Válasz karácsonyi számában bemutatjuk a csömöri Rehabilitációs Központ vezetőjének megrendítő történetét és áldozatos munkáját.

A csömöri Rehabilitációs Központban munkát, feladatot, célt kapnak (fotók: Szabó Balázs)

Ha egy ép felnőtt nem élhet emberhez méltó életet, mert tétlenségre ítélik, vagy mert nem tartják tiszteletben a jogait, könnyen tönkremehet. Szekeres Erzsébet, a csömöri Rehabilitációs Központ vezetője arra jött rá, hogy ha mindezt megkapják a sérült fiatalok, akkor csodával határos javulás érhető el náluk. Szülői ösztöne súgta ezt.

Szekeres Erzsébet keramikusként egészen más életet képzelt magának. „Még a házat is úgy építettük, hogy sok gyerekünk lesz” – meséli. Nem így lett: hat gyermekéből egyetlenegy él, a ma 37 éves Tibor, akiről születésekor azt mondták az orvosok, hogy soha nem lesz szobatiszta, nem fog tudni járni, nem tud majd önállóan enni, és nem fog beszélni. Talán még a hetedik életévét sem éri meg. „Ebből csak az vált valóra, hogy nem beszél, de mindent meg tudott tanulni. Iszonyú munka volt, de megtanulta. Attól kezdve már nem hittem annyira a szakembereknek.”

Szekeres Tibor és Szekeres Erzsébet

Elindult hát egy úton, amit anyai ösztöne diktált, és ami különbözött minden addigi gyakorlattól. A hivatali és jogi útvesztőkön keresztül létrehozta a csömöri Rehabilitációs Központot, kitanulta a gazdálkodás, a cégvezetés fortélyait, megvívott – ha kellett – gyámügyesekkel, a szociális területen dolgozókkal, csapatot szervezett maga köré, és ma már több száz ember életéért felel. „Választhattam volna másik utat is – meséli Erzsébet. – Megtehettem volna, hogy a gyerekem körül napi 24 órában akár ketten is ugráljanak. De annyira szeparálódik így egy sérült, hogy meg kellett megkérdeznem magamtól, mit akarok. Elrágódtam rajta egy hetet, hogy ha a gyerekem felnő, akkor mi a jobb élet? S arra gondoltam, hogy sokkal jobb lenne neki is egy közösség egyenrangú tagjának lenni.

A műhelyekkel, lakóházakkal, tyúkokkal, veteményessel működő „kisváros” szívet-lelket melengető: mindenki így szeretne élni. Hogy tartozzon valahová, számítsanak rá, becsüljék meg a munkáját, hogy közösségben legyen, de ha szeretne, el is tudjon vonulni a saját lakrészébe, ahol senki nem zavarhatja. A sérülteknek a munkában ugyanolyan elvárásoknak kell megfelelniük, mint bárki másnak: pontosan kell a műhelybe érkezni, a feladatot tökéletesen kell elvégezni és időre el kell készülni. Semmin nem látszódhat meg, hogy fogyatékkal élők vagy megváltozott munkaképességűek készítették. A szakemberek sem hitték el, hogy még a zárt osztályról idekerült sérültek is rendbe jöttek, pusztán attól, hogy a munkával értelmes célt kapott az életük.

 

Szekeres Erzsébet története a Heti Válasz december 19-i karácsonyi számában olvasható. Lapunk digitális formában a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.