valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

http://valasz.hu/itthon/minden-szinvonalat-alulmul-palinkas-jozsef-a-kormanymedia-tamadasarol-129173

Hat ok, amiért Orbán aggódhat Clinton veresége miatt

/ 2016.11.09., szerda 11:37 /

Nyilván Orbán Viktor a legnagyobb politikai elemző, ez nem is kérdés. Már akkor beállt Trump mögé, amikor még senki sem. Nagyjából úgy, ahogy mindenki másnál előbb látta a menekültválság jelentőségét. És persze szinte végtelen azoknak a nyugati újságcikkeknek a száma, amelyek együtt emlegetik Trumpot és Orbánt az új, elitellenes, jobboldali populista politikusok mintapéldáiként. Továbbá Orbán annak is örülhet, hogy a jövőben valószínűleg lekerül a magyar kormány intézkedéseinek bírálata az amerikai külügyminisztérium rendszeres teendőinek listájáról.

Ámde van jó néhány dolog a Trump-győzelemben, ami aggasztó lehet a Fidesznek. És most itt nem a következményekre gondolok, vagyis hogy nem is biztos, tényleg jó-e, ha Amerikát egy olyan ember vezeti, akit az eddigi kijelentései alapján egyáltalán nem érdekel, mit csinálnak az oroszok a térségünkben. Hanem csak a kampányra és tanulságaira.

1. A legkevésbé fontos, de nem elhanyagolható ezek közül, hogy végképp kiderült: a közvélemény-kutatás nem szakma. Ahogy a brexitnél tévedett szinte minden közvélemény-kutató, politikai elemző, sőt fogadóiroda, úgy most is. Ennek fényében a Fidesz sem tudhatja soha, pontosan hogyan is áll, például tényleg meglenne-e a kétharmad, amint azt most a magyar közvélemény-kutatók egyöntetűen állítják.

2. De ami ennél érdekesebb, hogy miközben sok mindenben joggal hasonlítják össze Orbánt Trumppal, addig kampányszempontokból valójában sokkal inkább Hillary Clintonhoz áll közel. Egyrészt bármennyire is úgy tesz, mintha nem, de valójában ma Magyarországon mégis ő képviseli az elitet. Ő a magyar politikai establishment jelöltje, az ember, aki negyedszázada áll a politika első vonalában, hozzá képest szinte mindenki kívülről igyekszik a hatalom sáncai mögé.

3. A kampányban Trump úgy verte meg Clintont, hogy az utóbbinak óriási médiafölénye volt. Trumpot szinte csak a jobboldali rádióműsorok támogatták, ám az ellenszélt olyan jól használta ki, továbbá annyira jól élt az új média lehetőségeivel, hogy mégis győzni tudott. Ehhez képest Orbán pénzt és erőfeszítést nem kímélve épít ki óriási hagyományos médiabirodalmat és igyekszik az egész sajtót maga alá gyűrni.

4. A kampányban Trump annak ellenére győzött, hogy Clintonnak sokkal több pénz állt rendelkezésre. Sőt sorozatban így verte meg a magáénál sokkal nagyobb büdzsével rendelkező republikánus ellenfeleit is az előválasztásokon. A választókat hiába borították el Clinton hirdetései. A Fidesz nagyon fontosnak tartotta, hogy fölépítsen magának egy olyan rendszert, ahol az állami forrásoknak köszönhetően gyakorlatilag kimeríthetetlen kampánykasszával rendelkezik, amint azt a kvótakampány is megmutatta.

5. Szinte minden híres ember Clintont támogatta. Trumpot alig valaki. A hírességek véleménye azonban semmit sem ért. Orbán mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a rendezvényein lehetőleg minél több ismert arcot állítson fel maga mögé díszletnek.  

6. Már Obama sikerében is nagy szerepet tulajdonítottak az adatbázisoknak, amelyek lehetővé teszik, hogy személyre szabott üzenetekkel célozzák meg a választókat. A Clinton stáb tanult a nyolc évvel ezelőtti vereségből: óriási és nagyon pontos listát épített ki. És abban is felülmúlta Trumpékat, hogy sokkal nagyobb stábot állított fel: minden fontos helyszínen ott voltak az emberei, hogy segítsék a mozgósítást. Mégis kikapott. Már a Kubatov-listák óta tudjuk, milyen fontosnak tartja a Fidesz ezeket az adatbázisokat és hogy Magyarországon senkinek nincs megközelítőleg sem olyan kiterjedt adathalmaza, sem annyi aktivistája, mint a kormánypártnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.