valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

http://valasz.hu/itthon/ha-tetszik-ha-nem-ez-lehet-2019-sztorija-orban-vagy-macron-129201

Hatalmas botrány: Eltűnt több száz tonna sugárzó hulladék

/ 2010.06.25., péntek 08:44 /
Hatalmas botrány: Eltűnt több száz tonna sugárzó hulladék

Egy munkaügyi per hozhat áttörést a históriában, ám hiába, mivel ha volt is bűncselekmény, mára elévült.

Egy munkaügyi per nyomán derült fény arra, hogy tíz évvel ezelőtt Csernobil környékéről származó, sugárszennyezett bőrhulladékot tároltak a kunszentmártoni szőrmegyár területén, de onnan szőrén-szálán eltűnt. A 10-12 kamionnyi veszélyes hulladékot most az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodája (NNI) keresi - írja a Helyi Téma.

A lap Bagi Antal teherautó-sofőrtől értesült az esetről. A férfi hatféle gyógyíthatatlan betegségben szenved: tüdődaganatát, fehérvérűségét, non-Hodgin limfomáját orvos szakértők szerint sugárfertőzés okozhatta. A sofőr a fertőzést egy 1999 decemberi szállítmányától kaphatta. A fuvarra azonban sokáig senki sem akart emlékezni - fogalmaz a Helyi Téma.

Egy kecskeméti cég megbízásából szállított Bagi Antal veszélyes hulladékokat tíz hónapon át, 2000 májusáig egy pótkocsis Scaniával. Elmondása szerint 1999 decemberében a főnöke utasítására 10-12 fordulóval papíron galvániszapot kellett volna elszállítania a kunszentmártoni Pannónia szőrmegyárból az almásfüzítői veszélyeshulladék-lerakóba, de a pakoláskor megkezdett hosszú halmon látta, hogy mégsem iszapot visz. Almásfüzítőn már az első, 24 tonnás szállítmányt sem fogadták be. "Mintát vettek belőle, majd védőruhában tértek vissza, és közölték, hogy radioaktív sugárszennyezett bőrhulladékot vittem, ezért visszapakolják, vigyem, ahová akarom" - idézte fel a sofőr. "Telefonáltam a főnökömnek, aki visszaküldött a szőrmegyárba, de ott már senki sem várt, egyedül kellett lepakolnom a kocsit."

Két évvel később kezdtek jelentkezni betegségei első tünetei. Addigra a gyárat felszámolták, a fuvart rendelő cégről pedig kiderült: nem jelentette be a munkaviszonyát, sőt egykori főnöke évekig megismerni sem akarta. Ezért indított másfél éve munkaügyi pert - s ezzel indult az elképesztő történet.

A férfi közlése alapján Kunszentmárton polgármestere feljelentést tett radioaktív anyaggal való visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, és sugárbiológiai vizsgálatot kért az ÁNTSZ-től. A hatóság a volt gyár területén, környékén, egykori szennyvíztelepén, a helyi és a szelevényi szilárdhulladék-lerakóban is méréseket végzett, de nyomát sem találta a sugárzó hulladéknak. Az érintett cég vezetője szerint pedig nem is lehetett ott ilyesféle anyag, így merült föl, hogy átmeneti tárolónak használhatták a helyszíni. "A lerakót üzemeltető Tatai Környezetvédelmi Zrt.-től is adatokat szereztünk be, amelyek értékelése, más beszerzett információkkal együtt folyamatban van" - fogalmazott Bartha László, az ügyben nyomozó NNI szóvivője.

De, hogy volt valami, azt a munkaügyi tárgyaláson megjelent ügyvéd is elismerte, amikor azt mondta jegyzőkönyvbe: "a sofőr jelzéséből tudta, hogy a lerakóban sugárszennyezést találtak a kunszentmártoni szállítmányban". Állítása szerint erről értesítette a fővállalkozót, és annak ügyvezetője vette át a szállítmány sorsának intézését.

Hogy hová került a 240-290 tonnányi sugárzó bőrhulladék, máig sem tudni. Pedig az NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói már csak azt keresik. A felelősök ellen semmit sem tehetnek, bűnük ugyanis a Btk. szerint már elévült - zárul a Helyi Téma cikke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.