Határ Győző szatírája

/ 2001.04.13., péntek 07:39 /

Egy mindmáig ismeretlen - s már-már eltemetett - remek szatíra vált hozzáférhetővé a hazai olvasók számára a Digitális Akadémia jóvoltából. Határ Győző 1939-ben írott remekmívű korrajza, alcíme szerint: egy államfőnök története, máig sem vesztett aktualitásából. Sőt, mára új felhangokkal gyarapodott értelmezési tartománya. Valójában történelmünk egyik legkényesebb problémájáról van itt szó parabolisztikus köntösben: arról, hogy a gyarmatosító "idegenek" mindenkor a mi segédletünkkel szervezik meg s gyakorolják hatalmukat fölöttünk.

Az írás idején huszonöt esztendős író a második világháború felé rohanó ország német orientációjú kormányát teszi nevetségessé, kétségtelenül tendenciózusan, mégis nagy művészi erővel. A minden lében kanál vásott diák harmincegy levélben tudósítja kedves családját iskolai élményeiről, átszínezve azokat az ország-világ dolgairól alkotott, illetve részint tanáraitól hallott vélekedésekkel. A mítoszi burok, a társadalmi-emberi szituáció eltávolított, mitikus toposzként való kezelése is arra utal: az író társadalomkritikája általános érvényű mondandó felé mutat. Öcsi levelei félreérthetetlenül utalnak a Német-római Birodalom és Ausztria címerszimbólumára, a "SAS"-ra, csakhogy utólag többletjelentéssel is gyarapszik a szimbólum, hiszen Bizánc, sőt Oroszország címerében is ugyanez a madár szerepel! A "buta tollas emlősök" vesznek kézbe mindent, s az egész országot uralmuk alá vonják. "Költöző madarak ugyan, de nem az Oda-Vissza-Költöző, hanem az Egyszer Valahova Beköltöző és Onnan Többé Soha Ki nem Költöző Madarak közül valók", tehát nem remélhetünk tőlük szabadulást! A madarak már ellepték a Parlament kupoláját, s guanóval telepiszkolták az üléstermet. Mikszáth Két választás Magyarországon-ja és Szabó Dezső Feltámadás Makucskán-ja után és mellett Határ Győző szatirikus parlamenti tablóképe figyelmeztet: a mindenkori "tunyákok" az ország dolgának intézése helyett egymást marják, hergelik, csipkedik, ezért fullad tragikomédiába minden "nekibuzdulásunk".

A remek szatirikus kép történelmünk bármely korszakára illik. A "jómadarakat" a törvény keze sem érheti utol - hiszen szárnyuk csupáncsak nekik van! Kacagtató, ugyanakkor megdöbbentő hűséggel parodizálja az író a választási szokásokat s a törvényhozás menetét.

Aki ismeri a harmincas évek végének történelmi eseményeit, annak nagyon könnyű azonosítani a bölcs vezetőben Horthyt, a korabeli politikai eseményeket, közéleti jelenségeket. A látlelet igazán attól válik döbbenetesen jellemzővé, hogy nemcsak a háború előtti, hanem az azt követő évtizedek magyar viszonyaira is igen szépen ráillik.

Úgy tűnik: ifjúkori szatírájában Határ Győzőnek sikerült századunk magyar történelmének legjellegzetesebb vonásait megragadnia.

(Határ Győző: Darályvilág Buzdugániában - levélregény - Buzdugánváros 1939-96)

http://www.neumann-haz.hu/scripts/ DIATxcgi?infile=diat_vm_main_menu.html

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.