Veszélyben az ország felszín alatti vízkészlete?

/ 2012.12.10., hétfő 11:36 /
Veszélyben az ország felszín alatti vízkészlete?

Veszélyben az ország felszín alatti vízkészlete - hívja fel a figyelmet Magyar Vízkútfúrók Egyesülete (MVE) december 10-i sajtóközleményében.

 

Kumánovics György az MVE elnöke szerint a hazai fúrt vízkutak 90%-át építési engedély és ellenőrzés nélkül készítik. Az engedély nélküli kutak legalább 50%-át kontár kútfúrók építik és többnyire szabálytalan műszaki kialakítással, ami komoly vízminőségi kockázattal jár. A szakszerűtlenül létesített kutakkal az átfúrt, mélyebben levő, még tiszta vízadó rétegekbe is lejuttathatják a szennyeződéseket.

Az Alkotmány tartalmazza a vízkészlet védelmét, ezért az MVE pontokba szedte a minőségi kútfúrás problémáit. Mint írják, aki jogszerűen vízjogi létesítési engedély birtokában akar ivóvíz termelésére alkalmas szakszerű kutat építtetni, az lassan, és irreálisan magas igazgatásszolgáltatási díj ellenében kaphat csak engedélyt. Így sokan inkább az engedély nélküli kútfúrást választják. A kutakat kivitelező vállalkozók sem tudják teljesíteni - az állami szervezet nem teljesítése miatt - a szerződésüket, és az MVE szerint ez is a feketegazdaság irányába tereli a kutakat építőket, és az építtetőket.

Problémát jelent még az is, hogy aki kismélységű kúttal, talajvíz feltárásban gondolkodik, az vagy nem kér engedélyt - ez a többség -, vagy ha igen, akkor többnyire az engedélyben meghatározottaktól eltérően mélyebb kutat építtet. Többnyire ezekben az esetekben is elmarad a hatósági ellenőrzés - állítja az MVE.

A problémákat érzékelő MVE 2000. óta óta többször megkereste az illetékes minisztériumok államtitkárait, vezetőit - legutóbb 2011. év december 14-én a vidékfejlesztési minisztert, akinek szintén felhívták a figyelmét a mára már súlyos, már-már anarchikus  helyzetre.

Az egyesület különböző időpontokban becsléseket végezett az engedély nélküli kutak építésére:1992-ben az összes kút 10-20%-át; 2000-ben az összes kút 50%-át; 2010-ben pedig már az összes kút 80-90%-át hatósági ellenőrzés nélkül helyezték üzembe. AZ MVE becslései szerint 4000-5000 kutat készítenek évente az országban.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.