Hazai és külföldi hírek

/ 2001.04.13., péntek 07:38 /

Miniszterelnök-jelöltet keres az MSZP

Az MSZP elnöksége keddi ülésén úgy döntött, tovább folytatja a konzultációkat a párt három lehetséges miniszterelnök-jelöltjével. Kovács László pártelnökkel, volt külügyminiszterrel, Medgyessy Péter volt pénzügyminiszterrel és Németh Miklós volt kormányfővel egy háromfős bizottság tárgyalt arról, hogy milyen feltételekkel vállalnák a jelöltséget. (A szintén jelöltként számon tartott Nagy Sándor frakcióvezető időközben visszalépett.) Valamennyien levélben ismertették elképzeléseiket az elnökséggel. Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter feltétele, hogy a szocialisták változtassanak eddigi kommunikációs stratégiájukon, és a kormányfőjelöltet egységesen támogassák a párt vezetői. Németh Miklós azt tartja a legfontosabbnak, hogy az MSZP először értékelje a novemberi kongresszus óta eltelt időszakot, határozza meg a teendőket és utána döntsön miniszterelnök-jelölt személyéről. Kovács László szerint olyan jelöltet kell választani, akivel a legnagyobb a győzelem esélye, és aki a saját ambícióit képes alárendelni a párt érdekeinek. Az elnökség úgy döntött, hogy részletesebben is meg kell ismernie a jelöltek programjait, ezért további konzultációkat tart szükségesnek.

A választmány döntése szerint június 9-én tartják a kongresszust, amelynek feladata az elmúlt időszak értékelése; a választási program megvitatása és elfogadása; illetve a miniszterelnök-jelölt megválasztása.

Korábban Horn Gyula bejelentette, hogy szívesen vállalná újból a pártelnöki tisztet, s ebben az esetben - ha a két tisztséget szétválasztanák - Kovács László miniszterelnök-jelöltségét támogatná. Az elnökség keddi ülésén állást foglalt arról, hogy egyelőre nem tartja időszerűnek a felvetést a pártelnökcseréről, illetve a két funkció szétválasztásáról.


Lakáshitel-támogatás

A kormány április 10-i ülésén úgy döntött, hogy 1,4 milliárd forint támogatást nyújt azoknak a családoknak, amelyek 1989. január 1. és 1993. december 31. között lakásvásárlásukhoz OTP-hitelt vettek fel, de azt saját hibájukon kívül nem tudták visszafizetni. A támogatás a kamatok visszafizetéséhez ad segítséget. Az érintetteket értesítik, és kérelmüket május 31-ig nyújthatják be az önkormányzatok jegyzőihez. Az OTP szerint 15-20 ezer fő összesen mintegy 3-4 milliárd forinttal tartozik, s az összeg fele kamattartozás.


Átadták a maffiaellenes központot

A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központot (SZBEKK) április 9-én Pintér Sándor belügyminiszter és Demeter Ervin, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter avatta fel Budapesten. A központ maga nem nyomoz, hatósági jogkört nem gyakorol, hanem a rendőrség, a határőrség, a vám- és pénzügyőrség, az APEH bűnügyi igazgatósága, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata, valamint az öt nemzetbiztonsági szolgálat harmincháromféle bűncselekmény gyanúja esetén adatokat szolgáltat. A hivatal negyvenöt munkatársa a beérkező adatok számítógépes feldolgozása útján próbálja feltárni a gyanúsítottak és a bűncselekmények közötti kapcsolatokat. Az összefüggésekről a SZBEKK folyamatosan tájékoztatja a nyomozó hatóságokat. Bácskai János, a köpont vezetője - korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik igazgatója - a nyitónapon megtartott sajtótájékoztatón kiemelkedően fontosnak nevezte a kábítószer-kereskedelemre és az embercsempészetre vonatkozó adatok feldolgozását. A SZBEKK ebben az évben 613 millió forintból gazdálkodhat.


Az egészséges nemzetért

A lakosság egészségi állapotán kíván hosszú távon javítani az egészségügyi tárca cselekvési programja, amelyet április 7-8-i gödi ülésén fogadott el a kormány. A tizenhárom pontból álló terv legfontosabb eleme Az egészséges nemzetért elnevezésű népegészségügyi feladatsor, amelyet az elképzelések szerint 2010-ig kell majd megvalósítani. Ennek keretében elsősorban a daganatos, a szív- és érrendszeri, valamint a mozgásszervi betegségek megelőzésére több akciót is indítanak. Idén az utolsó negyedévtől ingyenessé válik a fogtömés és a gyökérkezelés is. A program végrehajtásához a kormány anyagi fedezetként várhatóan több mint 10 milliárd forintot különít el.

Mikola István egészségügyi miniszter szerdán a parlament illetékes bizottságával ismertette a programot, amelyben szerepel a közétkeztetés felülvizsgálta, az iskolai testnevelésórák számának növelése is.


Nyugdíjemelés

Varga Mihály pénzügyminiszter április 9-én bejelentette, hogy a vártnál nagyobb infláció miatt a nyugdíjasok júliusban január elsejétől visszamenőleg további 3,5 százalékos nyugdíjemelést kapnak. Így az idén összesen 13,8 százalékos lesz az emelés, nagyobb, mint az infláció mértéke.


Mozikban a Sacra Corona

Koltay Gábor rendező új történelmi játékfilmje, a Sacra Corona díszbemutatóját április 7-én tartották a Budapest Kongresszusi Központban. A millennium tiszteletére született kétórás alkotás a Budapest Film forgalmazásában már valamennyi fővárosi multiplex moziban látható. Nemeskürty István forgatókönyve a Szent István utáni Magyarországról, az Árpád-ház egymást gyilkoló testvérpárjának - Andrásnak és Bélának - utódairól, Salamonról, Gézáról és Lászlóról szól. A főbb szerepekben Horkay Péter, Oberfrank Pál, Szarvas Attila, valamint Franco Nero látható, az operatőr Novák Emil. A film forgatása 1997 végén kezdődött, és több mint 300 millió forintba került. A költségek nagy részét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma állta.


Zoran Djindjics Budapesten

A szerb miniszterelnök első magyarországi látogatásán Orbán Viktor miniszterelnökkel egyetértett abban, hogy megnyílt az út a gazdasági kapcsolatok erősítése előtt. Orbán Viktor jelezte, hogy magyar részről készen állunk közös beruházásokra. Djindjics a keddi sajtótájékoztatón kifejtette, hogy kormányának célja a Vajdaság autonómiájának törvény szerint meglévő tényleges megvalósítása. Meggyőződése, hogy a kisebbségek ezzel számos jogos igényüket megvalósíthatják. Etnikai jellegű autonómia kialakítása nincs napirenden. Egyelőre a magyar nemzetiség autonómiatörekvéseinek a kulturális identitás és az anyanyelv megőrzésére vonatkozó részéről folynak egyeztetések. Milosevics ügyében nincs és nem is volt Kostunica elnökkel ellentéte - nyilatkozta. A szerb társadalom teljes felgyógyulásához az szükséges, hogy Belgrádban ítélkezzenek Milosevics felett.


Izraeli-palesztin összecsapások

A zsidó húsvét (peszah) ellenére palesztin és izraeli részről egyaránt kiéleződtek a lövöldözések. Izraeli részről először lőttek ki föld-föld rakétát palesztin célpontra. Hebron városában és Nyugat-Jordánia több településén került sor tűzpárbajra. Kedden izraeli helikopterek palesztin biztonsági létesítményeket bombáztak. Az egyik orvosi rendelőben meghalt az orvos és több mint harmincan megesebesültek.


Alkotmányellenes a szövetkezeti üzletrésztörvény

Alkotmányellenes a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészről szóló törvény, amely tavaly augusztusban lépett hatályba. Az Alkotmánybíróság szerdai ülésén alaptörvénybe ütközőnek tartotta a március 3-án életbe lépett végrehajtási rendeletet is . A testület mindkettőt hatálybalépése napjára visszamenőlegesen megsemmisítette. A határozat indokolása szerint a törvény sérti a tulajdonhoz való jogot, mert a tényleges értéküktől függetlenül az üzletrészek névértékének kifizetésére kötelezi a mezőgazdasági szövetkezeteket, és ezzel vagyonukat, illetve annak egy részét közhatalmi eszközökkel elvonja. Az Alkotmánybíróság emellett azzal indokolta döntését, hogy a törvény az üzletrész-tulajdonosok egyes csoportjaira és a mezőgazdasági szövetkezetekre nézve hátrányos megkülönböztetést alkalmaz. A kormány úgy döntött: az eredeti célt szem előtt tartva, még a parlament tavaszi ülésszaka alatt kidolgozza az új formulát.


Hevesy hamvai itthon

Hazahozták Magyarországra Hevesy Gyögy Nobel-díjas tudós hamvait. Ő az első magyar Nobel-díjas, akit Magyarországon helyeznek végső nyugalomra. Hamvait most a gyermekei és a Magyar Tudományos Akadémia közötti megállapodás értelmében hozták haza, és április 19-én, csütörtökön 2 órakor nyilvános szertartással a Fiumei úti Nemzeti sírkert akadémiai parcellájában helyezik végső nyugalomra. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen április 17-én, a Magyar Tudományos Akadémián április 18-án tudományos emlékülés keretében emlékeznek meg a neves tudósról. Tudományos munkásságának egyik legnagyobb eredménye, hogy fölismerte, hogyan lehet a radioaktivitást az emberiség javára használni. A radioaktív nyomjelzés felfedezéséért 1943-ban kémiai Nobel-díjat kapott.


Putyin bírósági döntést javasol az NTV-ügyben

Szentpétervárott április 7-9-én is folytatódtak a tiltakozó akciók amiatt, hogy az orosz állami tulajdonú Gazprom többségi részesedéshez jutott a korábban az orosz-izraeli állampolgárságú Vlagyimir Guszinszkij médiamogul tulajdonában levő orosz NTV kereskedelmi televízióban. A két orosz nagyvárosban vasárnap öt-ötezren tiltakoztak az ellen, hogy az állam befolyásolni akarja a kereskedelmi tévécsatorna tájékoztatáspolitikáját, s két új vezetőt nevezett ki az NTV élére. A tévécsatorna újságírói továbbra is tiltakoznak a tulajdonosi viszonyokat érintő döntés ellen, ám e héten megtört az egységük, öt meghatározó kollégájuk elhagyta a televíziós csatornát. Az orosz elnök 9-én megszólalt az országos botránnyá dagadó ügyben: Putyin - aki találkozott Mihail Gorbacsov exállamfővel, az NTV felügyelőbizottságának vezetőjével - a bírósági utat tartja célravezetőnek a vita eldöntésére. Egy moszkvai közvélemény-kutatás szerint a lakosság fele támogatja az NTV tiltakozó újságíróit, ám politikai nézeteikkel nem ért egyet.


Ellenzékieket tartóztattak le Iránban

Negyvenkét ellenzéki politikust tartóztattak le Iránban április 7-én államellenes összeesküvés vádjával. Az akció során őrizetbe vették az Iráni Szabadság Mozgalom több tagját, többek között Hasem Szabagian volt belügyminisztert, Ahmad Szadr egykori igazságügy-minisztert. A két politikus 1979-ben tagja volt az iráni kormánynak, de a síita vezetők "Nyugat-barát politikájuk" miatt eltávolították őket a kabinetből. Iránban június 8-án lesz az elnökválasztás, a mostani akciót sokan már a választási kampány részének tekintik. Hatami iráni elnök 9-én sajnálkozását fejezte ki a politikusok letartóztatása miatt, mert véleménye szerint ez gátolja a modern iszlám köztársaság létrehozását. A héten iráni kollégája, Kamal Harazi meghívására Iránba látogatott Martonyi János külügyminiszter, aki a kétoldalú kapcsolatokról és nemzetközi kérdésekről tárgyalt.


Jugoszláviai fejlemények

Miközben a volt jugoszláv diktátor belgrádi börtönben van, sokáig hűséges "küzdőtársa", Milan Milutinovics április 4-én lemondott minden tisztségéről, amelyet a szocialista pártban viselt. Dusan Mihajlovics szerb belügyminiszter ugyancsak 4-én úgy nyilatkozott, hogy azért kell előbb Belgrádban és csak azután Hágában elítélni Milosevicset, "nehogy Szerbiában hamis mítosz szülessék Milosevicsről".

Jugoszlávia kisebbik tagköztársaságában, Montenegróban április 22-én választást tartanak. A választási kampányban és Milo Djukanovics elnök újraválasztása esetén ismét előtérbe került, illetve tovább erősödhet az elszakadási törekvés. Az Európai Unió továbbra is ellenzi ezt, Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök álláspontja azonban az, hogy nem erőlteti az egységet, ha a montenegróiak ki akarnak válni.


Perui választás

A perui választás április 8-i első fordulóján Alejandro Toledo szerezte meg ugyan a legtöbb szavazatot (mintegy 36 százalékot), de nem ért el abszolút többséget. Meglepetésre Alan García volt elnök a szavazatok 26 százalékát szerezte meg. A választás második fordulója hozza majd meg a döntést.


Ötéves kormányzati ciklus lesz Németországban?

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) javaslata szerint a négyéves kormányzati ciklust ötévesre kellene hosszabbítani. Erre vonatkozóan Peter Struck SPD-frakcióvezető május elején tárgyalásra hívta a többi parlamenti párt frakcióvezetőjét. Ugyancsak szociáldemokrata lépés az ún. "népi kezdeményezés" bevezetése volna, mely szerint aláírásgyűjtéssel előterjeszthetők lehetnének törvényjavaslatok, és a népszavazások lehetőségét is megkönnyítenék. E javaslatokat a CDU-CSU ellenzi, és arra hivatkozik, hogy a képviseleti demokrácia az elmúlt ötven évben jól bevált a Német Szövetségi Köztársaságban.


Lemondott a japán kormányfő

Április 6-án lemondott Mori Josiro japán miniszterelnök. Szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy a kormányfő elvesztette a lakosság bizalmát. A japán gazdaság évek óta tartó mélyrepülése állhat e lépés hátterében. Mori utódját várhatóan április 24-én választja meg a kormányzó Liberális Demokrata Párt. Elemzők szerint Rjutaro Hasimoto volt kormányfő kerülhet a kabinet élére. A japán kormány új gazdaságösztönző programot indított, amely a bankválságot kívánja megoldani.


Útjára indult a Mars Odyssey

A NASA legújabb kutatólaboratóriumát április 7-én indították a Mars felé. A 300 millió dollár értékű Odyssey műhold féléves utazás után októberben áll majd Mars körüli pályára. Fő feladata a "vörös bolygó" felszínének és a felszín alatti rétegeknek a tanulmányozása lesz. Víz nyomait kutatja, mert a tudósok úgy vélik, több millió évvel ezelőtt volt a Marsnak valamiféle légköre, és víztömegek is voltak a felszínén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.