Heccpolitika

, / 2011.04.27., szerda 14:47 /
Heccpolitika

Kormányrendelet született a gyöngyöspatai helyzet rendezésére, ám a bíróság továbbra sem talál fogást az egyenruhát öltő radikálisokon. A hírekben szereplő elrettentő külsejű, de maroknyi Véderő parancsnoka egy jobbikos jelölttel verseng majd a település polgármester-választásán.

Gyöngyöspata lehet a második legnagyobb hazai település, ahol jobbikos polgármestert választanak. Hétfőn lemondott a falu első embere, a független Tábi László, mivel képtelen volt kezelni az erősödő etnikai feszültséget. A 2600 lelkes hevesi településen emberemlékezet óta éltek romák, a konfliktusok a rendszerváltás után kezdődtek. Akkor, amikor a környező városokból kitelepített cigányok, köztük büntetett előéletűek költöztek a faluba. A település a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület márciusi járőrözése után kapott vezető helyet a hírekben, pedig már 2006-ban véres etnikai viszály alakult ki a községben. Akkor Soós János hegybíró rárivallt a kocsiját megrongáló cigány gyerekekre, akik közül egy menekülés közben elesett, és vérző orral érkezett meg a cigánysorra. A férfira ezek után fémcsövekkel felfegyverkezett romák támadtak, a többi falusi a védelmére kelt, végül a rendőrök akadályozták meg a tragédiát.

A feszültség állandósult a "polgárőrök" márciusi gyöngyöspatai megjelenése óta, s hiába a komoly rendőri fellépés, a bíróság nem találta jogsértőnek sem a radikálisok vonulását, sem a kiképzőtáborozást.

Átöltöző gárdisták

Amikor a Magyar Gárda Mozgalmat 2009 júliusában jogerősen is feloszlatták, 23 nap elég volt, hogy Új Magyar Gárda Mozgalom néven újraszerveződjön. Most az újgárdisták is bajban vannak, ezért a Jobbikhoz kötődő egyenruhások polgárőrruhába bújnak. Tavaly ugyanis az Új Magyar Gárda Heves megyei elnökét marasztalta el a bíróság egyesületi joggal való visszaélés miatt, a fővárosban pedig jelenleg is folyik Kiss Róbert korábbi gárdakapitány pere, akit hatósági rendelkezés elleni izgatással vádolnak. S noha az első gárdaper ítélethozatalakor a bíró által elmondottak a "polgárőrökre" is alkalmazhatók ("Önmagában a félelemkeltés mechanizmusa alkalmas lehet mások jogainak megsértésére"), a rendőrség tehetetlen. Őrizetbe vették ugyan a Gyöngyöspatáról időközben Hajdúhadházra átvezényelt szebbjövősöket, majd múlt hét végére Gyöngyöspatán katonai kiképzést tervező véderősöket, a bíróság azonban mindkét csoport tagjait szabadlábra helyezte. Az egri bíróság elsőfokú - a rendőrség által megfellebbezett - döntése szerint ugyanis önmagában a terepszínű egyenruha viselése nem törvénysértés.

Őrizetbe vétel. A Véderő nyolc tagját vitték el
Csakhogy a Véderő nem ártatlan "hazafiak" önképző köre, hanem egy olyan - igaz, kis létszámú - hungarista csoport, melynek táboraiban a hangtalan emberölést fortélyait is oktatják. A Magyar Országos Véderő Egyesület 2007-ben alakult meg, s a Gömbös Gyula későbbi miniszterelnök által 1918-ban alapított Magyar Országos Véderő Egylet nyomába óhajtott lépni. 2008 végén azonban már a kettéválásról szóltak a szélsőjobboldali mikrokozmosz hírei. Ekkor alakult meg a Véderő Honvédei Nemzeti Felszabadító Front a Gyöngyöspatán előállított Eszes Tamás vezetésével. A csoportot azonban érdemes értékén kezelni, a hétvégén nyolc embert vettek őrizetbe, ennyi embert tudtak mozgósítani. A Véderő kettéválásának oka: a front csak a "honvédelmi" feladatokra akart koncentrálni, szemben az elméletibb, azóta sem sok életjelet mutató egyesülettel. (Annak "országos főispánja", Koncz Hunkürthy Attila 2010-ben Gyöngyösön indult volna a MIÉP színeiben az országgyűlési választáson, de nem sikerült összeszednie a szükséges ajánlószelvény-mennyiséget.)

A Véderő militarista hozzáállása felől nem hagy kétséget indulója ("Vállunkat nyomja a málha, a puska, / A Véderő így megy dalolva a harcba"), s ezért szervezett a végül feloszlatott gyöngyöspataihoz hasonló "honvédelmi" táborokat is például 2010 nyarán Jászkiséren. A menü akkor alakizás, közelharcoktatás, éjszakai portya, airsoft fegyveres gyakorlatozás volt.

Látványmilícia

A szervezet közleményei a Szálasi-féle "Kitartás!" köszöntéssel fejeződnek be. "Ne higgyétek, hogy a velejéig romlott és korrupt, cionista érdekeket képviselő bábkormány hagyja, hogy csak úgy átvegye a hatalmat a nemzeti oldal! (...) Kitartás!" - szólt például echte nyilaskeresztes zsargonban a Véderő tavaly márciusi toborzási felhívása. Még szorosabb náci beütést jelez, hogy a csoportosulás idén februárban a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonallal emlékezett az 1945-ös budai kitörésre. Magánterületen, mert a rendőrség a korábbi évektől eltérően nem engedélyezte a nyilvános vonulást. Azt nehéz meghatározni, mekkora a karate kempo ágát művelő Eszes "százados" serege. Három éve 64 "szakasz" felállítását tűzte ki célul, jelenleg 13 "századot" sorol fel a lapzártánkkor elérhetetlen honlap. Ám a toborzócéllal interneten fellelhető videókon legfeljebb egy tucat, általában tetovált, szigorú nézésű, barettsapkás "Véderő-honvéd" szerepel. E viszonylagos sikertelenséggel függhet össze, hogy Eszes 2011 elején lemondott a parancsnoki tisztségről, ezért szerepel most csak "megbízott parancsnokként".

Evakuálták, majd ütött

Az önkényes "rendfenntartók" ellen a hétvégén kormányrendelet született: százezer forintra büntethető az a polgárőr, aki nem a rendőrséggel együttműködve cselekszik, és az is, aki "közterületen, a közbiztonság fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel".

Gyöngyöspatán máskor a cigányság egy csoportja tartja rettegésben a helyieket, mégis érthető a romák szorongása az egyenruhás osztagoktól. A kormány helyzetét nehezíti, hogy a helyiek a milicistáktól egy létező probléma orvoslását remélik, ezért sorban ajánlják fel egyforintos jelképes áron a Véderőnek a roma fosztogatók miatt elhagyott Kecskekő nevű, egykori szőlőhegy pincéit. (A 2006-os incidens során csaknem meglincselt hegybíró is átadta a birtokát.) Emiatt az új rendelet nem alkalmazható rájuk, mivel nem közterületen, hanem magánbirtokukon táboroznak.

Mentőt hívtak. Ököllel ütött egy visszatérő roma egy helyi asszonyt
Eszes Tamás a polgármester-választáson is indul, mégpedig a helyi Jobbikvezér, Juhász Oszkár ellenében. Juhász is keménykezű vezetőnek ígérkezik, miután tízéves kisfiát korábban három roma gyermek úgy megverte az iskolában, hogy kórházi ápolásra szorult.

A megoldás az volna, ha a rendőrség mindig példás szigorral járna el a jogsértőkkel szemben. Mint ahogy szombaton tette, amikor az immár harmadik hónapja tartó járőrözés egyetlen áldozatának védelmében őrizetbe vette azt a cigány nőt, aki a Vöröskereszt által bérelt buszokról Gyöngyöspatára visszatérve megütött egy, a saját háza kapujában álló nem roma asszonyt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.