Helló, BBC! Angol sztárfilozófus állt Szijjártó mellé a no-go zónák ügyében

/ 2016.09.22., csütörtök 17:25 /

Azt hitte, csak a kormány tud lemenni populistába menekültügyben? A migránsbarát tábor most kiakasztotta a demagógiamétert.

A fél magyar sajtó Szijjártó Péteren röhög, miután a BBC műsorvezetője megszégyenítő módon kioktatta a külügyminisztert. Minden közszolgálati csatornák brit etalonja arról faggatta a politikust, hogy a magyar kormány a kvótakampányban miért beszél no-go zónákról többek között Angliában, amikor nincsenek is. „Nevetséges” – ismételgette a tudományos cáfolatot a műsorvezető, és arra kérte Szijjártót, higgyen inkább a szemének, semmint a tévképzeteinek. Másnap a brit külügyi tárca is hasonló szellemben kérte ki magának az állítást.

És tényleg jót kacaghatnánk az ügyefogyott külügyminiszter bumfordiságán, ha 1. Szijjártó nem állta volna viszonylag jól a sarat ebben a lehetetlen helyzetben; 2. ha nem épp az interjú napján jelent volna meg Roger Scruton angol sztárfilozófus interjúja a Mandineren; 3. és ha tanulmányok és nyilatkozatok egész sora nem inkább őt, mint a BBC önmagáról megfeledkező munkatársát igazolnák.

Vegyük először Stumpf András Scruton-interjúját:

„– Vannak önöknél no-go zónák?

– Vannak.

– Csak mert nálunk vita van erről. A kormány azt mondja, Európa és Nagy-Britannia is tele van ilyenekkel; mások meg azt mondják, ez legenda, nincs olyan hely, ahova nem teheti be a lábát fehér ember.

– Beteheti, csak nem túl biztonságos. Bradford városa jó példa erre. Muszlim bandák nem egyszer kizsákmányolnak, kihasználnak fiatal lányokat, nem véletlenül írtam a témáról tavaly megjelent kisregényemet, a The Disappeared (Az eltűnt) címűt.”

Ezután adjuk át a szót Trevor Phillips angol munkáspárti jogvédőnek, Tony Blair első jelöltjének a londoni polgármesteri tisztségre, aki 2005 szeptemberében a Faji Egyenlőség Bizottságának – amúgy fekete bőrű – vezetőjeként a gettók kialakulásáról beszélt, hozzátéve, hogy egyes körzetek

„szó szerint fekete lyukká váltak, ahova mindenki csak félve és remegve teszi be a lábát, és ahonnan senki nem jön ki sértetlenül”.

Az itt található remek összeállításban pedig BBC-riportok tömkelegét nézhetjük meg. Az olykor rejtett kamerás felvételek arról tanúskodnak, hány helyen alakultak ki párhuzamos társadalmak, enklávék, ahol Őfelsége rendőrsége szinte sosem jelenik meg. A helyi muszlimok ugyanis magukhoz vonták az igazságszolgáltatás jogát, és a saría jegyében járnak el, ilyenformán becsületgyilkosságok, családon belüli erőszakos események, gyermekek elleni szexuális zaklatások egész sora marad rejtve az állam illetékes szervei elől.

Az persze véleményes, hogy ezeket a helyeket no-go zónának kell-e hívni vagy sem; az viszont, hogy elnevezéstől függetlenül a jelenség létezik, kevéssé vitatható. A Szijjártó Pétert kioktató BBC-műsorvezetőnek ezért csak azt tanácsolhatjuk, hogy néha nézze a saját csatornáját is, hátha érdekes dolgokat tud meg belőle.

Bűnözés, radikalizmus, elidegenedés: Európa iszlám enklávéi nem életveszélyesek a mezei járókelő számára, de óriási problémát jelentenek. Még akkor is, ha 900 no-go zóna biztos nincs az unióban, ahogy a kormány állítja. Olvassa el korábbi cikkünket is a témában! >>>

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.