valasz.hu/itthon/nincs-tobb-titok-a-semmibol-lett-17-szallodaja-a-meszaros-lorinc-kornek-121570

http://valasz.hu/itthon/nincs-tobb-titok-a-semmibol-lett-17-szallodaja-a-meszaros-lorinc-kornek-121570

Anyagyilkosságért elítélték, majd felmentették - megmutatjuk mi miért történt Balla Irma ügyében

/ 2012.11.29., csütörtök 08:02 /
Anyagyilkosságért elítélték, majd felmentették - megmutatjuk mi miért történt Balla Irma ügyében

A Debreceni Törvényszék pénteken bizonyítottság hiányában felmentette a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatti vád alól Schönstein Sándort, a 2007 húsvétján meggyilkolt Balla Irma fideszes önkormányzati képviselő fiát. Az ügyben ez volt a harmadik ítélet, a Heti Válasz hét kérdés - és az első és másodfokon eljáró bíróságok - segítségével próbálja megmutatni, miért mentette fel most Schönstein Sándort ugyanaz a bíróság, amely korábban édesanyja különös kegyetlenséggel történő megöléséért 12 év fegyházra ítélte.

A 2007-ben meggyilkolt Balla Irma
1. Ha előbb első fokon elegendőnek találták a bizonyítékokat, most miért született mégis felmentő ítélet?

Az alapeljárás során a bíró úgy ítélte meg, hogy kétséget kizáróan bizonyítható volt a vádlott bűnössége. Másodfokon azonban a szakértők részéről több új körülmény merült fel, ami szükségessé tette újabb bizonyítási eljárás lefolytatását. Egyikük például csak a másodfokú eljárásban nyilatkozta azt, hogy nem végeztek teljes körű vizsgálatot a DNS maradványok felderítésére. Ám számos körülményt nem sikerült tisztázni a megismételt eljárás során, emiatt a mostani ítélet szerint a bizonyítékok „nem alkotnak zárt, kételymentes, ítéleti bizonyosságú láncolatot", és bizonyítottság hiányában felmentették a vádlottat.

2. Tavaly márciusban az ítélőtábla megsemmisítette az első fokú ítéletet. Miért?

Úgy ítélték meg, hogy annak megállapítása, hogy mi történt pontosan Balla Irmával, belső ellentmondásokat tartalmazott az elsőfokú ítéletben. Emellett az első fokú bíróság két fontos potenciális elkövetői kört nem vett figyelembe az eljárás során. 1. Balla Irmának a családján kívüli kapcsolatrendszerét, 2. azt a tényt, hogy a ház mögötti területről, a Csillag utca irányából is behatolhattak az asszony lakásába, mégpedig csaknem akadály nélkül.

Schönstein Sándor ügyvédje Magyar György társaságában távozik a Debreceni Törvényszék épületéből Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

3. Ha így van, miért nem mentette fel az ítélőtábla már tavaly márciusban a vádlottat? Miért volt szükség újabb első fokú eljárásra?

Másodfokon csak korlátozottan van lehetőség bizonyítási eljárásra. Ugyan - szokatlan módon - nyolc szakértőt és hét tanút is meghallgattak, ám ezt sem találták elegendőnek a kétséget kizáró bizonyítottsághoz, ezért újabb időigényes eljárást tartottak szükségesnek. Erre pedig csak a megismételt első fokon kerülhetett sor.

4. Ha a gyilkosság után nem volt teljes körű a vizsgálat, hogyan lehetett volna ezt öt év múlva pótolni?

Sehogy. Vegyünk egy példát. Felmerült, miként kerülhetett a vádlott ruhájáról elemi szál a sértett ruhájára. Csakhogy ezeket az elemi szálakat nem őrizte meg a nyomozóhatóság.

A vérnyomokat általában luminollal vizsgálják a szakértők, mert a vérrel szennyezett hely sötétben a szer hatására kékesfehéren világít. Annak idején azonban nyomszakértő nem vizsgálta meg a ház mögötti a gazos területet, sőt az esetleges vérszennyeződések luminolos vizsgálatáról szóló jelentés is csaknem egy évvel később készült el, az utcafronti - nem lakott - lakrész vizsgálata pedig elmaradt.

5. Ugyanaz a bíró járt el most is első fokon? Vagyis egyszer gyilkosnak látja a vádlottat, máskor meg nem?

Nem, a megismételt eljárásban új tanács ítélkezett.

6. 2009-ben egy debreceni férfi bevallotta, hogy ő ölte meg az asszonyt. Miért az áldozat fiát vádolták meg akkor?

Schönstein Sándor már vádlott volt, amikor D. Lajos egy másik eljárás során beismerő vallomást tett. A férfit, aki segédmunkásként a szomszédban dolgozott, kizárták a potenciális elkövetők közül: családja egyértelmű alibit igazolt neki, nem találták meg az ujjlenyomatát a lakásban, ill. a Balla Irma körme alatt talált két férfi DNS sem egyezett D. Lajos DNS-ével. A bíróság szerint az sem elhanyagolható szempont, hogy a férfi ugyan korábban többször is büntetve volt, de vagyon elleni bűncselekmények miatt, és Balla Irma lakásában a többmilliós bankkártyától kezdve az ékszerekig, minden érték ott maradt.

7. Akkor most büntetlen marad Balla Irma gyilkosa?

A jogerős ítéletig mindenképpen Schönstein Sándor a vádlott. Balla Irma fia fellebbezett, mert azt szeretné, ha nem bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentenék fel. Az ügyész is fellebbezést nyújtott be, mondván, hogy állapítsák meg a férfi bűnösségét. Ha végkép felmentik, még akkor is van esély a tettes megbüntetésére, mert bár nem túl gyakran, de az is előfordul, hogy újabb bizonyítékok bukkannak elő.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.