Hetven év után: újra Andrássy-szobor a Kossuth téren

/ 2015.05.05., kedd 11:44 /
A már álló szobor, a talapzatra helyezés előtt

A már álló szobor, a talapzatra helyezés előtt

Végéhez közeledik a munka az Országház déli szárnya előtti területen: ezekben a percekben állítják fel (pontosabban: vissza) Andrássy Gyula monumentális szobrát.

Az MTI délelőtti képanyagát böngészve kerestem vissza egyik kedvenc mandineres blogbejegyzésemet: A Kossuth tér szobrai - Kis magyar emlékműszobrászat I. Gasper 2010-es cikke ma már csak krónikása a Kossuth tér felújítás előtti állapotának. A kiváló összefoglalóból kiderül, hogy az Andrássy-szobor 1945-ig a későbbi József Attila-szobor helyén állt; ám ’45-ben eltávolították, később feldarabolták és beolvasztották, hogy legyen anyag a Sztálin-monstrumhoz. Többek között ez történt a Görgey- és a Tisza-szoborral is.

Az Andrássy-szobor, még a felállítás előtt (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Zala György szobrász a magyar parlamentarizmus történetének (Batthyány Lajos és Szemere Bertalan utáni) harmadik miniszterelnökét , az Osztrák—Magyar Monarchia közös külügyminiszterét heroizáló lovas szoborba öntötte 1906-ban. Az alkotásról lehet vitatkozni, arról azonban, hogy Andrássy szobrot érdemel, kevésbé.

A fotók alapján úgy látom, méltó rekonstrukció született. A helyreállítás jó döntés.

Az MTI azt írja, hogy a felállítás kedden befejeződik ugyan, a rögzítéshez azonban még kell néhány nap, szobor talapzatának oldalán pedig két bronz dombormű is helyet kap, ezek bírálata és készítése még zajlik. A teljes alkotás várhatóan 2016 első felére készül el, így az avatásra is akkor kerülhet sor.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.