Hetvenöt év patinája

/ 2013.08.28., szerda 15:45 /

A nyomtatott lap és az online felület megújításával válaszol az olvasói szokások megváltozására a Nemzet-lapcsoport, mondja Liszkay Gábor, az augusztus 25-én 75 éves Magyar Nemzet főszerkesztője.

Mozgalmas 75 év: a történet betiltásokkal, meghurcolt főszerkesztőkkel indul, forradalmi viszontagságokkal folytatódik. Ehhez képest az elmúlt 20 év kegyelmi állapot, nem?

A Magyar Nemzet sorsa része az ország sorsának. Amikor bennünket sújtottak, mások is szenvedtek. És igen, bizonyos értelemben a rendszerváltás óta kegyelmi állapotot élünk.

Sok vagy kevés 75 év egy nyomtatott napilapnak? A Népszava nagyon büszke a maga 135 évére.


A két szám között nem érzek nagy különbséget: a patinát már 75 év is megadja. Tény, hogy a magyar sajtótörténetben ez nem kevés; sok lapnak rövidebb idő is elég volt a felemelkedéshez és az eltűnéshez, főleg a rendszerváltáskor. A Magyar Nemzet értéke éppen az, hogy 75 évig nemcsak fennmaradt, de ma is vallja az alapítók eszmeiségét.

Mely eszmeiség sokszor jelentett ellensúlyi, ellenzéki szerepet. Ma hogyan határozná meg a Magyar Nemzet szerepét?

Az alapító főszerkesztő Pethő Sándor Magyarországot függetlennek, szabadnak és kereszténynek képzelte el - ezt a szellemiséget vállaljuk ma is. Mivel politikai napilapról van szó, ennél többet illik mondani, így nem tagadjuk: kormánypárti lap vagyunk. Ezek változó szerepek, és senki ne higgye, hogy védve vagyunk a piaci helyzet és a fogyasztási szokások változásaitól.

Újra és újra felizzik a vita, vajon milyen médiafölény érvényesül: a múlt hétvégén Tamás Ervin írta meg Jobbra át címmel dolgozatát a Népszabadságban a pusztító jobbos túlsúlyról.

Nem értek egyet Tamás Ervinnel: ezeknek a vitáknak, jelzőzéseknek nincs jelentőségük. Hosszú időn keresztül a jobboldal véleményformálói beszéltek az ellenoldal túlsúlyáról, most pedig fordítva. Ennek a vitának sosem lesz vége. Közben kérdés, hogy létezik-e egyáltalán olyan, hogy "a" jobboldali sajtó. A Magyar Nemzet azonosítható a Magyar Hírlappal? Aligha. A baloldal is differenciált: nem hiszem, hogy a Népszabadság mindenben egyet gondol a Népszavával. A sajtót elsősorban nem is a politika változása, hanem a fogyasztói szokások és ízlések átalakulása érinti drámaian.

A branden belül több melléklet, termék is működik: Magazin, Képeslap vagy az mno.hu. Terveznek változást a portfólióban?

Egyben pontosítom: az mno.hu külön brand, önálló szerkesztőséggel, noha a kiadónk közös. A Magazin az egyik legértékesebb termékünk, a visszajelzések alapján is úgy gondolom, hogy a napilapok mellékletei közül ma a legjobb. Változást ugyanakkor minden fronton tervezünk: a napilap hamarosan layout és szerkesztői hozzáállás szempontjából is megújul. Az online térnyerés és a példányszámcsökkenés miatt a hírközpontú tartalomszolgáltatás nem tartható; sokkal több elemzés, háttéranyag szükséges. Úgyszólván hetilapot gyártunk majd, napilapos rendszerben. Változik az mno is: jövő márciusig többlépcsős, teljes megújulás várható.

Tehát a századik születésnapot is nyomtatott Magyar Nemzettel tervezi?

Nem hiszek abban, hogy a papírnak vége. Biztos vagyok benne, hogy sokszorosan újragondolva, de a 100. születésnapon is lesz kézbe vehető, lapozható Magyar Nemzet.Liszkay Gábor

1956-ban született Debrecenben. 1989-1994-ig a Pallas Lap- és Könyvkiadó és a Hírlapkiadó Vállalat jogásza, utóbbinak vezérigazgató-helyettese, majd vezérigazgatója. 1994-2000 között ügyvéd. 1998-tól a Szikra Lapnyomda Rt. igazgatóságának tagja. 2000-től a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Nemzet Lap-és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.