Heves, küzdelmek

/ 2018.01.24., szerda 16:42 /

Jobbikos nagyágyúk, töredékszavazatokért kepesztő baloldal, marakodó fi deszesek: Heves megye mindhárom egyéni körzetében izgalmas lesz a választás, bár épp Vona Gábor esélyei a legrosszabbak.

„Nem egyszerű megye” – ismeri el egy helyi fideszes potentát. Bár pártja toronymagasan vezet országosan, jobb észben tartania a fenti igazságot: Heves a baloldal összeomlása előtt olyan fellegvára volt a szocialistáknak, ahol 6–0-ra is verték a Fideszt. 2002-ben így történt, Hatvanban ráadásul kiütéssel, 51 százalékkal nyert az MSZP akkor. A balosok széteséséből már 2010-ben és négy éve is a Jobbik profitált – az akkor még egyértelműen radikális, széljobbos párthoz tömegesen vándoroltak át a korábbi szocialista szavazók.

Ám 2014-ben mindhárom itteni egyéni (az új rendszerben már csak ennyi van) választókerület fideszes képviselőt küldött a Parlamentbe. Ez részben az akkor még legalább gyenge életjeleket mutató baloldalnak volt köszönhető: az ellenzéki szavazatok összeadva bőven meghaladták a Fideszre adott voksok számát, de négy éve elképzelhetetlen volt, hogy a hithű balosok akár a kormányváltás reményében átszavazzanak a néppártosodás első lépéseinél járó Jobbikra. Mindenütt a Fidesz jelöltje futott be – igaz, Gyöngyösön paraszthajszállal.

Vona városa

Szülővárosában Vona Gábor 35,78 százalékot szerzett négy éve, a fideszes, országosan ismeretlen Horváth László 36,97-et, vagyis csupán 1,2 százalékot tudott ráverni a Jobbik elnökére úgy, hogy a baloldali összefogás jelöltje 22,17 százalékot kapott. Látszólag tehát Vonának van a legnagyobb esélye egyéni mandátumra a Hevesben induló jobbikosok közül, a látszat azonban most is csal. Még ha nem is annyira, mint ahogy a Republikon Intézet helyi mérése sugallja. Ha a Jobbik-elnök hinne a kutatásnak, összetört lelke bizonyára nem tenné alkalmassá az indulásra sem: eszerint a fideszes Horváth egymaga 51 százalékra számíthat, Vona csupán 26-ra, a szocialista Hiesz György pedig 18 százalékkal vigasztalódhatna Heves megye 2-es választókörzetében. A Jobbik-elnök számára kedvezőtlen eredmény született a lehetséges visszaléptetések modellezésekor is: a Republikon szerint ha csak ő indulna a fideszessel szemben, jobban kikapna (37–63-ra), mint ha csak a szocialista (aki 40–60-ra veszítene).

„Hagyjuk már ezeket a felméréseket!” – a helyi jobbikosok, szocialisták, de még a fideszesek is szinkronban legyintenek. Előbbiek azért, mert manapság 300 fő telefonos megkérdezése szerintük alkalmatlan a valós választói akarat feltérképezésére. A jobbikosok már csak tudják: saját házi intézetük is van. Régen tíz felhívott polgárból akár hat-nyolc is válaszolt, most egyetlen válaszhoz 12-13 hívás kell, ilyen arányú nem válaszoló esetében pedig „sötétségben tapogatózunk”. A fideszesek, akiknek jóval nagyobb erőforrásaik vannak mérésekre, szintén nem veszik félvállról Heves megyét – ez a tény inkább mutathat valamit a valós helyzetből.

Hogy Vonának még sincs oka különösebb örömre, az a szocialistáknak köszönhető. Hiesz György személyében ugyanis helyben jól ismert jelöltet indítanak: Gyöngyös polgármesterét. A Jobbik-elnök számára ez már csak azért is rossz hír, mert a választókerületben hagyományosan épp szülővárosában erős – a környező falvak általában fideszesek. Márpedig gyenge, ismeretlen DK-s jelölt esetén itt nyugodtan átszavazhatnának rá a balosok is: a helyi önkormányzat azon kevesek közé tartozik, ahol nagykoalíció köttetett 2014-ben, s az MSZP-s polgármester jobbikos alpolgármestert is kinevezett.

Gyanús is lehetne, hogy országos MSZP–Jobbik-paktum köttetett, s Hiesz visszalép majd Vona javára – de ezt szocialista forrásaink cáfolják. A visszakozásra ráadásul Hiesznek lett volna már lehetősége. Egyike azoknak, akiket tavaly nyáron még Botka László mutatott be jelöltként, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének októberi visszavonulása után viszont az elsőként felröppenő hírekkel ellentétben mégis megtartotta a jelöltséget. S ha visszalépne az utolsó pillanatban, cserébe mondjuk azért, hogy a Jobbik ne indítson ellene senkit polgármesternek 2019-ben? „Kizárnánk a pártból, de ilyen forgatókönyv tényleg nincs Gyuri fejében” - fogalmaz az országos politikában is járatos MSZP-s forrásunk.

Emberünk azt is elárulja, miért kell nekik ennyire jelöltként a polgármester, aki mandátumra biztosan nem, csupán a bronzéremre számíthat Gyöngyösön. „Április 9-én is felkel majd a nap. Tízszázalékos előny jó kampánnyal behozható, húszszázalékos nem, a Fidesz meg ennél is többel vezet, ha az egész baloldalt összeadjuk, akkor is.” Hiesz pedig az átlag szocinál azért több szavazatra számíthat: ezek töredékszavazatként hozzáadódnak majd az MSZP eredményéhez, így segítve mandátumhoz és négyéves megélhetéshez még egy szocialistát.

A kispárttá zsugorodott MSZP-ben a túlélés szempontja bőven felülírja a kormányváltásét, amelyben senki sem hisz - a pártelit véleménye ráadásul nem is változott meg a Jobbikról. „Vona mondta, hogy a XXI. század pártjaival akar összefogni, velünk meg nem. Hát akkor fogjon össze a füves gyerekekkel” - fakad ki szocialista forrásunk a Momentumra utalva, akik Gyöngyösön egyébként nincsenek is jelen, ahogy az LMP sem tényező itt.

Ismeretlen gyurcsányisták

Gyöngyössel szemben az egri körzetet a baloldal látszólag odaadta a Jobbiknak, noha nem ez volt a szándék. A lényeg itt is a történetben meghúzódó Gyurcsány-szál. A DK ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy legalább egy hevesi körzetben gyurcsányista jelölt induljon. Noha az MSZP-s Korózs Lajosnak mind a fideszesek, mind a jobbikosok szerint jobb esélyei lettek volna, a szocialisták lemondtak az indításáról az általuk is alig ismert DK-s tanárnő, Kertészné Kormos Noémi javára. Utóbbi helyzete annyira talán nem rossz, mint Baranyában induló párttársának, Lukács Jánosnak, akit még a pécsi DK-s elöljáró is csak „valamilyen Jánosként” emlegetett a minap. Miközben a legendásan igazmondó pártelnök a szociknál azzal házalt, hogy fantasztikusan beágyazott jelöltjeik vannak, Karcagon például a kedves nyugdíjas Bodó Jánosné indulhat. Ő egy lakossági fórumon kérdezte meg Gyurcsányt, ki a helyi DK-s, mert szeretne segíteni neki a kampányban. „Hát te!” – szólt a válasz MSZP-s pletykák szerint.

A szocialisták tehát nem fogják összetörni magukat, hogy segítsék a helyükre benyomuló ismeretlen DK-sok kampányát, a helyzet tehát Egerben kedvező Mirkóczki Ádám számára. A Jobbik szóvivője már négy éve is indult, 28 százalékkal lett második. A baloldal anno is DK-st indított, ám akkor segítették egymást: így értek el 25 százalékot. A fideszes Nyitrai Zsolt 38 százalékkal szerzett parlamenti mandátumot, ami tízszázalékos különbség volt a javára, de Mirkóczkit vigasztalhatja a tény: ellenfele rendre kevesebbet kap, mint amennyit a Fidesz listán be szokott zsebelni.

Az ugyanakkor sosem jó jel, ha egy helyi alapszervezet szakad. Márpedig két hete ez történt az egri Jobbikban. Tizenegyen, köztük két közgyűlési képviselő is kilépett a pártból, miután Mirkóczki feloszlatta és újjáalakította a helyi szervezetet. „Ez épphogy szerencsés fejlemény – magyarázza egy jobbikos. – Ádám már egy éve fel akarta oszlatni a szervezetet. Most tehát néhány használhatatlan embert veszített, köztük olyanokat, akiknek az agya még mindig a zsidó-cigány tengelyen pörög.” A néppártosodás okozta belső zavart a helyi Jobbik a Fidesz országos migrációügyi kommunikációs csődjével igyekezne kompenzálni. Megpróbálnak a kormánypárt által gerjesztett érzelmekre hatni, azaz „visszanyalatni a fagyit”. (A Fidesz migránsellenes szólamai ellenére befogadott 1300 közel-keletit, akik a kormánykommunikációban hirtelen már nem is migránsok.)

A legesélyesebb Nyitrai erőssége, hogy nem csupán a Fidesz megyei elnöke, de Lázár János miniszteri megbízottjaként felel a hevesi fejlesztésekért is. Az egriek számára régóta fontos M25-ös út építésével is kampányolhat, ráadásul Egerben nem üt rá vissza a botrány, amely ugyan érinti őt is (minthogy a fejlesztési pénzek körül alakult ki), ám hatvani történet.

Szétrobbant Fidesz

Hatvanban úgy összebalhézott a helyi fideszes országgyűlési képviselő és a szintén fideszes polgármester, hogy annak a város itta meg a levét. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai egyszerre csak elapadtak, amikor a polgármester, Horváth Richárd kirúgta kabinetfőnökét, Tóth Csabát. Utóbbi már az előző fideszes városvezető kabinetfőnöke is volt, ám 2014-ben Szabó Zsolt inkább a parlamentet és a fejlesztési államtitkárságot választotta a város helyett. Alpolgármestere került a helyére, s működhetett volna a Lázár-modell itt is (a gyeplő Hódmezővásárhelyen továbbra is a miniszter kezében van), ha „helytartója”, Tóth nem lett volna az utód és tanúi szerint elviselhetetlenül agresszív.

Miután Horváth kirúgta Tóthot, őt a Fideszből tették ki, és sokmilliárdos forrásmegvonásba torkolló küzdelem indult közte és Szabó között – ami aligha erősíti utóbbi kampánypozícióit. Fő ellenfele Sneider Tamás Jobbik-alelnök, ahogy négy éve is. Akkor a fideszes 41 százalékával tízet vert a jobbikosra úgy, hogy a baloldal jelöltje Korózs Lajos volt – ő 21 százalékon végzett. Most azonban egy 19 éves autóversenyző indul itt szegfűs emblémával. Minden bizonnyal Tóth Norbert lesz az idei választás legfiatalabb jelöltje, akinek ráadásul eddig nem lehetett sok köze a politikához. Legfeljebb családilag: édesapja jó viszonyt ápol Érsek Zsolttal, aki három cikluson át volt képviselő, kettőben pedig hatvani polgármester is.

Gyurcsányékkal sem rossz a kapcsolata a családnak; nem véletlen, hogy itt képes volt belátni a DK, saját jelöltjét a lőtéri kutya sem ismeri. Egy darabig úgy volt, hogy Tóth Norbert DK-s logóval fut majd, ám kérése ellenére beléptették a pártba, amit visszautasított, és MSZP-s színekben áll rajthoz. (Meg LMP-sekben: az ökopárt itteni jelöltjét ugyanígy hívják, de csak névegyezésről van szó.) Míg országosan a „legfiatalabb jelölt” jó kis píár-ember lehet az öregecskedő szocialistáknak, helyben nem erős. Sneider esélyeit növeli a fideszes szakadás is, ráadásul Hatvanban területileg a gyöngyösinek épp ellenkezője a megoszlás: Sneider a falvakban viszonylag erős.

Nem csoda: a Tarna menti településeken van benzinkút, ahol előre kell fizetni, a beherbálozott fiatalok napközbeni mászkálása is mindennapos, azaz nem oldódtak meg a régi gondok. Noha jó ideje semmilyen szóróanyagán nincs cigányozás, a kilencvenes években „cigánybűnözőt” verő, ezért el is ítélt Sneider néppártosodva is bezsebelheti a korábbi Jobbik-szavazók voksait. Munkanélküliség errefelé nincs ugyan, leginkább a Boschnál dolgoznak az emberek, csakhogy lényegesen kevesebbet keresnek, mint Budapesten ugyanolyan munkakörben. Az ebből adódó feszültség pedig jól rímel a Jobbik béruniós kezdeményezésére.

Hevesben tehát érheti meglepetés a továbbra is legesélyesebb fideszeseket áprilisban – legkevésbé Vona Gábor, leginkább Sneider Tamás körzetében.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.