Hitler-bajszos Orbán a címlapon

/ 2015.09.10., csütörtök 08:45 /
Hitler-bajszos Orbán a címlapon

Orbán szögesdrótból font Hitler-bajusszal – így néz ki a Magyar Narancs címlapja. Nem hinnénk, hogy ennél van lejjebb.

Természetesen lehet kritizálni a kormány bevándorláspolitikáját. Kell is. Kaotikus állapotokból haladunk még kaotikusabbnak látszó helyzetek felé. A sajtónak megvan a maga szerepe ebben, nekünk is. (A Heti Válasz idén január végén a szerb határon készült riportjában jelezte, hogy a magyar határ gyakorlatilag őrizetlen, azon az jön át, aki csak akar, a schengeni szabályokat nem lehet betartani. Az embercsempészet pedig ellenőrizetlenül és  büntetlenül – pontosabban akkoriban zömmel felfüggesztett börtönbüntetésekkel – folyik, miközben emberi sorstragédiák zajlanak a szemünk előtt). Azóta is hétről hétre jelezzük a problémákat, újból és újból megírjuk, hogy patthelyzet van, kritizáljuk a kormány megoldási javaslatait, és joggal, de azért némi alázattal. Mert megoldást mi sem tudunk.

A Narancs cikkéből kitűnik, hogy ők sem. Pedig azóta a problémák nagyobbak lettek és közelebb jöttek, a bőrünkön érezzük őket. S Görögországon át Macedónián keresztül Magyarországig senki sem találja a megoldást. A legjobb helyzetben még a két leginkább végországnak tekintett állam van, Törökország és Németország, az összes többi sodródik. Ausztria vagy Dánia, a leggazdagabb országok éppen úgy, mint Magyarország. Talán az osztrákok gyorsabban és szebb buszokat küldenek Hegyeshalomba, Dánia modernebb vonatok forgalmát állítja le Németország felé, mint mi. De megoldást ők sem tudnak.

Lehet kritizálni a tranzitzónák tervezett felállítását egy olyan időszakban, amikor az egész ország egy ügyes húzással tranzitzóna lett.  (A Narancs szerint az ország szégyenbe hozásával, és Orbán belebukásával a menekültpolitikába.) Ahonnan tömegével távoznak Nyugat felé a migránsok, akiket jó eséllyel soha az életben nem látunk majd. Még ha Németországnak eszébe is jutna kitoloncolni az utóbbi napokban hozzá érkezett jó 10-15 ezer afgánt, irakit, erre ugyanúgy nem lesz képes, mint ahogy a korábbi években sem volt. Tehát amíg a Nyugat fogadja a rajtunk átvándorlókat, addig öngyilkos gondolat őket zsákutcába terelve fogva tartani tranzitzónákat kijelölve a határon, amelyeknek egyetlen célja, hogy ne jusson át rajtuk senki.

Orbán Viktort Adolf Hitlerként ábrázolni, a Führer ikonikussá vált bajszát szögesdrótból rákanyarítani mégis elképesztő. (Az ötlet, Marian Kamensky szlovák karikatúrista fejében is megfordult.) Részben, mert Orbánnak igaza van, a kvóta nem old meg semmit, vagy legalábbis abban a formájában, amit eddig nyilvánosságra hoztak róla, erősen így látszik. Viszont az is igaz, hogy nem fogjuk tudni megállítani szögesdróttal (ma sem tudjuk) a migránsokat, amíg Európa a nyitás politikáját (vagy legalábbis gyakorlatát ) követi.

Nem tudjuk feltartóztatni őket tömegoszlatásra kiképzett rendőrökkel sem, mert a migránsok jóval erősebbek a magyar rendőrségnél. Egyrészt akkora tömeget, amely a határainkon feltorlódik majd, nem lehet könnygázzal és vízágyúval oszlatni. Másrészt a fegyvertelen fellépés illúzió, több ezer ember pánikba kerülve már önmagára is veszélyes, összenyomják, széttapossák egymást. Harmadrészt pedig az elmúlt hetek megmutatták, a határra gyermekekkel érkező migránsok milyen médiaerővel rendelkeznek. Egy vízbe fulladt gyermek tragédiája miniszterelnökök álláspontját változtatta meg, egy zavarodott férfi által a sínre lökött anya gyermekével világszerte címlapokra került.

Ha Orbán valóban diktátor lenne, ahogy a Magyar Narancs ábrázolja, ezzel nyilván mit sem törődne, ahogy azzal sem, hogy társadalmi támogatottsága a menekültügy eddigi kezelésében nem egyenlő azzal, hogy erőszakot alkalmazhassanak fegyvertelen férfiak, nők és gyerekek ellen. Ehhez képest azt látjuk, hogy diplomáciai úton szeretne megoldást találni, szövetségeseket keresett a visegrádi négyek között, és legalább próbálkozik azzal, hogy az ország ne sodródjon tovább. S borítékolható az is, hogy az előbb a görögöknél, macedónoknál, szerbeknél és nálunk is kezelhetetlenné váló invázió végül Nyugaton is feszültséget okoz majd, bezáródnak a kapuk, és akkor valamit tenni kell, nem állhatunk felkészületlenül.

Ám Orbán nem diktátor, hatalma nagyon is véges. Mint azzal a határon eddig felépült primitív kerítés, a gyűjtőpontokból kitörő, az autópályákon menetelő migránsok, vagy a kukoricásban kergetőzés képei láttán ő maga is nap nap után szembesül.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.