Hivatalos: most egy metróépületet privatizálnak Habony izraeli barátainak

Ahogy egykor az SZDSZ-ben eltervezték

/ 2017.06.14., szerda 16:05 /
Hivatalos: most egy metróépületet privatizálnak Habony izraeli barátainak

A főváros jóváhagyta a BKV üzleti tervét, mely azzal számol, hogy a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosaié (Habony Árpád közeli barátaié) lesz a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaház. Az ingatlan-nyilvántartásba máris bejegyezték a vételi jogukat.

Tavaly májusban már jeleztük: a BKV Zrt. vezetése azt javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy támogassa a Puskás Ferenc Stadion metróállomás és a fölötte lévő Stadionok-irodaház teljes magánosítását egy ciprusi „fedőcégekkel” dolgozó grúz-izraeli érdekcsoportnak. A Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval közös bulifotókon szereplő Michael Gagel cége, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. plazával kombinált új irodaházat tervez a forgalmas csomópontra.

Korábbi írásunk megjelenése után „befagyott” a történet. A BKV privatizációs javaslatát senki nem terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé. Majd egy évvel később, a testület 2017. április 5-i ülésén elfogadták a közlekedési vállalat idei üzleti tervét, melynek mellékletei közé persze csak becsúszott az Stadionok-irodaház eladása. Mára pedig az ingatlan tulajdoni lapjára is bejegyezték a WSI vételi jogát.

Az „ősbűn” azonban nem a fővárosé és nem is a mostani BKV-vezetésé. A Hungária körút 46. sztorija úgy kezdődött, hogy 2008-ban a közlekedési vállalat két SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán (Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke) felfoghatatlanul alacsony, 48 millió forintos áron értékesítette a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (a rohadófélben lévő Stadionok-irodaházhoz csatolt parkolót) a WSI-nek. Ezzel a cég az osztatlan telek egészének résztulajdonosává vált, vagyis Gagel egy parkoló áráért betette a lábát a teljes fejlesztési zónába. A felek később együttműködési megállapodást is kötöttek, mely már azzal számolt, hogy hatvan napon belül az elővásárlásijog-birkossá avanzsált grúz-izraeli csapaté lesz az ingatlan 100 százaléka.

E forgatókönyv ellen azonnal tiltakoztak a metrós szakszervezetek, hiszen a BKV korábban írásba adta nekik, hogy 2008 végéig nem adja el a vállalat központi telephelyeit. Később több büntetőfeljelentés is született az ingatlanpanama miatt, így a főváros – kerülendő a botrányt – jegelte a történetet. (A rendőrség a nyomozást arra hivatkozva szüntette meg, hogy a BKV teljes tulajdoni hányadát végül nem értékesítették.)

A közlekedési társaság most bő egymilliárd forintért készül eladni a WSI-nek a telek nagyobbik részét is. Ez a Demszky-korszak árképzéséhez képest jelentős előrelépés, ám a versenyeztetés hiánya miatt ez az összeg sem tekinthető piacinak, ráadásul úgy kerül idegen tulajdonba egy kétkijáratos, föld alatti megálló (illetve a felette lévő terület), ahogy a néhai SZDSZ-ben eltervezték. E hátrányokkal szemben egyetlen előny kínálkozik: a vevők legalább fizetnek valamit a Stadionokért, és nem kártérítési igényekkel bombázzák a BKV-t.

Nem mellékesen: ugyanezek a Gagelék voltak azok, akik botrányos körülmények között (áron alul, egy játékboltos nő takarásában) szerezték meg nemrég az államtól a Four Seasons mögötti irodaházat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.