valasz.hu/itthon/parizsban-vagyok-es-felek-ketsegbeesett-uzenetet-kuldott-haza-a-magyar-foszerkeszto-128689

http://valasz.hu/itthon/parizsban-vagyok-es-felek-ketsegbeesett-uzenetet-kuldott-haza-a-magyar-foszerkeszto-128689

Hivatalos: most egy metróépületet privatizálnak Habony izraeli barátainak

Ahogy egykor az SZDSZ-ben eltervezték

/ 2017.06.14., szerda 16:05 /
Hivatalos: most egy metróépületet privatizálnak Habony izraeli barátainak

A főváros jóváhagyta a BKV üzleti tervét, mely azzal számol, hogy a Princess pékséglánc grúz-izraeli tulajdonosaié (Habony Árpád közeli barátaié) lesz a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaház. Az ingatlan-nyilvántartásba máris bejegyezték a vételi jogukat.

Tavaly májusban már jeleztük: a BKV Zrt. vezetése azt javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy támogassa a Puskás Ferenc Stadion metróállomás és a fölötte lévő Stadionok-irodaház teljes magánosítását egy ciprusi „fedőcégekkel” dolgozó grúz-izraeli érdekcsoportnak. A Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval közös bulifotókon szereplő Michael Gagel cége, a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. plazával kombinált új irodaházat tervez a forgalmas csomópontra.

Korábbi írásunk megjelenése után „befagyott” a történet. A BKV privatizációs javaslatát senki nem terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé. Majd egy évvel később, a testület 2017. április 5-i ülésén elfogadták a közlekedési vállalat idei üzleti tervét, melynek mellékletei közé persze csak becsúszott az Stadionok-irodaház eladása. Mára pedig az ingatlan tulajdoni lapjára is bejegyezték a WSI vételi jogát.

Az „ősbűn” azonban nem a fővárosé és nem is a mostani BKV-vezetésé. A Hungária körút 46. sztorija úgy kezdődött, hogy 2008-ban a közlekedési vállalat két SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán (Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke) felfoghatatlanul alacsony, 48 millió forintos áron értékesítette a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (a rohadófélben lévő Stadionok-irodaházhoz csatolt parkolót) a WSI-nek. Ezzel a cég az osztatlan telek egészének résztulajdonosává vált, vagyis Gagel egy parkoló áráért betette a lábát a teljes fejlesztési zónába. A felek később együttműködési megállapodást is kötöttek, mely már azzal számolt, hogy hatvan napon belül az elővásárlásijog-birkossá avanzsált grúz-izraeli csapaté lesz az ingatlan 100 százaléka.

E forgatókönyv ellen azonnal tiltakoztak a metrós szakszervezetek, hiszen a BKV korábban írásba adta nekik, hogy 2008 végéig nem adja el a vállalat központi telephelyeit. Később több büntetőfeljelentés is született az ingatlanpanama miatt, így a főváros – kerülendő a botrányt – jegelte a történetet. (A rendőrség a nyomozást arra hivatkozva szüntette meg, hogy a BKV teljes tulajdoni hányadát végül nem értékesítették.)

A közlekedési társaság most bő egymilliárd forintért készül eladni a WSI-nek a telek nagyobbik részét is. Ez a Demszky-korszak árképzéséhez képest jelentős előrelépés, ám a versenyeztetés hiánya miatt ez az összeg sem tekinthető piacinak, ráadásul úgy kerül idegen tulajdonba egy kétkijáratos, föld alatti megálló (illetve a felette lévő terület), ahogy a néhai SZDSZ-ben eltervezték. E hátrányokkal szemben egyetlen előny kínálkozik: a vevők legalább fizetnek valamit a Stadionokért, és nem kártérítési igényekkel bombázzák a BKV-t.

Nem mellékesen: ugyanezek a Gagelék voltak azok, akik botrányos körülmények között (áron alul, egy játékboltos nő takarásában) szerezték meg nemrég az államtól a Four Seasons mögötti irodaházat.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.