heti-valasz.hu/itthon/bokros-lajos-kell-hogy-falus-ferenc-csak-siman-bukjon-104598

http://heti-valasz.hu/itthon/bokros-lajos-kell-hogy-falus-ferenc-csak-siman-bukjon-104598

Hoffmann kontra Pokorni

/ 2010.11.10., szerda 08:00 /
Hoffmann kontra Pokorni

December végére véglegesítik a terveket, közölte Hoffmann Rózsa, aki korábban arról beszélt: az anyag csupán a startvonal, s még hosszas egyeztetésre van szükség a végső változat elfogadásáig.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár nem a sajtón keresztül tárgyalná meg a vitás kérdéseket Pokorni Zoltánnal, aki az államtitkár csapata által kidolgozott felsőoktatási törvény koncepciója kapcsán kemény kritikákat fogalmazott meg. Lázár János frakcióvezető ugyanakkor nem zárná ki a nyilvánosságot a kérdésből.

Pokorni Zoltán, a Fidesz vezető oktatáspolitikusa kedden úgy fogalmazott a KDNP-s politikusnő vitairatáról, hogy a Fidesz azt szeretné, ha a magyar felsőoktatás megújulna, de a felsőoktatási törvény koncepciójában nem látják ennek lehetőségét, a minőség fejlesztését. Pokorni szerint joga van az államtitkárnak, hogy az általa felkért szakértői gárdával dolgozzon, amelybe nem vonják be a Fideszt, a koncepció nyilvánosságra hozatala előtt azonban kérte, hogy konzultáljanak.

"Ez sajnálatos módon nem történt meg" - közölte, és megjegyezte: szükségesnek tartaná, hogy legyen normális párbeszéd a két kormánypárt között.

Pokorni Zoltán szerint hiányzott a két kormánypárt közötti egyeztetés

"Nem a sajtón keresztül üzengetve kell megtárgyalni a most készülő új felsőoktatási törvény koncepcióját"  - mondta Hoffman Rózsa a sajtó képviselői számára tartott budapesti háttérbeszélgetésen, ahol azt is közölte, hogy igyekeznek a felsőoktatási törvény koncepcióját a szakmai testületekkel megvitatni.

Kedden a Magyar Rektori Konferencia tagjai mondhatták el véleményüket - akik szerinte alapvetően elfogadják a koncepciót -, szerdán pedig az Országos Köznevelési Tanács képviselői tehetik meg ugyanezt. A továbbiakban is számos szervezettel tárgyalnak, egyebek mellett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának a képviselőivel is.

Az oktatási államtitkár felhívta a figyelmet arra: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a miniszteri értekezletén jóváhagyta a tervezetet, és "Réthelyi Miklós miniszter személyesen is órákat dolgozott a törvény tervezetén". Hoffman Rózsa elmondta, hogy napi szakmai kapcsolatban van Pokorni Zoltánnal és gyakran találkoznak. Az MTI értesülése szerint az államtitkár jövő hétfőn találkozik Pokorni Zoltánnal, hogy tárgyaljanak a felsőoktatási koncepcióról.

Az MTV kedd reggeli műsorában Pokorni Zoltán az új felsőoktatási törvény vitaanyagáról azt nyilatkozta, hogy az túlságosan korlátozza a diákokat, miközben figyelmen kívül hagyja az európai egyetemek közötti versenyt. A szakpolitikus úgy fogalmazott: nem akarja Hoffmannt támadni, ugyanakkor jelenlegi formájában a tervezet működésképtelen, és azon változtatni kell.

"A vitákat jobb lett volna négyszemközt, szakértői körben tisztázni, de mivel erre nem került sor, kénytelenek vagyunk ezt a nyilvánosság előtt folytatni" - mondta Pokorni, aki egyébként már a Magyar Nemzet keddi számában is bírálta a dokumentumot.

A tegnap napvilágot látott vitaanyag két emelt szintű érettségit ír elő a felvételihez, és meghatározza azt is, hogy a hallgatóknak legfeljebb mennyi idő alatt kell elvégezniük az egyetemet. Pokorni Zoltán úgy véli, hogy ilyen jellegű korlátozások a hetvenes-nyolcvanas években voltak az egyetemeken. A politikus szerint a vitaanyagot egy olyan szakértői kör állította össze, akik arról ábrándoztak, hogy milyen lenne egy "kényelmes felsőoktatás", ahol a diákok nem sokat szólnak bele a dolgok menetébe.

Hoffmann Rózsa hosszas egyeztetést ígér

Hoffmann Rózsa szerint a koncepciót a tervek szerint december végére véglegesítik, januárban terjesztik a kormány elé, s ha ott elfogadják, akkor kezdődik majd a törvény szövegének megalkotása. A kodifikáció során is egyeztetnek majd a szakmai szervezetekkel, tehát összességében két alkalommal lesz lehetőség az egyeztetésre, így a véleményezésre hónapok állnak rendelkezésre - hangsúlyozta, hozzátéve: előreláthatóan áprilisban nyújtják majd be a felsőoktatási törvényt a parlamentnek, s azt az ottani vita után már májusban meg is szavazhatják a honatyák.

"Ebben a politikai családban is vannak adott esetben viták. Ezeket kulturáltan, értelmesen a legjobb megoldás megtalálása érdekében kell lefolytatni. Most is ez zajlik, ez vezérli Pokorni Zoltánt és Hoffmann Rózsát is" - mondta Lázár János kedd este az Inforádió műsorában, mikor a történtekről kérdezték.

A Fidesz frakcióvezetője szerint elkerülhetetlen a nyilvánosság bevonása olyan súlyú kérdéselben, mint a felsőoktatás átalakítása, azonban szerinte ezeknek nem párt-, hanem szakmapolitikai vitáknak kell lenniük.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.