valasz.hu/itthon/fordulat-kulfoldi-lapok-orban-viktor-mellett-34524/?honnan=Nemzeti_Hirhalo

http://valasz.hu/itthon/fordulat-kulfoldi-lapok-orban-viktor-mellett-34524/?honnan=Nemzeti_Hirhalo

Hogy tehetik ezt Orbán Viktor kollégiumával?

/ 2017.05.31., szerda 16:05 /

A Fidesz bölcsőjét azért kezdték felújítani, átalakítani, hogy legyen elég szálláshely a vizes vb-re. A projekt határideje május legvége volt. Illetve lett volna.

Kezdjük néhány alapvetéssel:

1. Nem bűn, ha a Fidesz-kormány idején rendbe hozzák a Bibó István Szakkollégium Ménesi úti épületét. Elvégre ezen a helyen született meg Orbán Viktor pártja, s a mai miniszterelnök mellett itt volt csapattag Fodor Gábor, Szájer József, Áder János, Simicska Lajos, Deutsch Tamás, Kövér László és még sokan mások.

2. Már csak azért sem bűn e politikatörténeti kuriózum átépítése, kibővítése, mert az ingatlan nem a Fidesz vagy az új burzsoázia tulajdona, hanem az államé – ráadásul a kollégiumot az ELTE üzemelteti.

3. Ez a beruházás látszólag nem a lopásról szól. Mindössze nettó 405 millió forintjába fáj az adófizetőknek, noha olyan, egyenként is jelentős projektelemekből áll, mint a meglévő ház teljes átalakítása, egy új – utca felőli – traktus felhúzása, támfalépület a hátsó kertben, illetve környezetrendezés.

4. Nyilván akadnak, akiknek nem tetszik majd a modernizált Bibó – pláne, hogy az új traktus a kerítésig kilóg, ezzel pedig jelentősen megváltozik az utcakép –, de ezzel a problémával most nem foglalkozunk. 

Ön szerint ez az épületet ma elkészül? Május vége volt a határidő

Ilyen lesz egyszer a modern Bibó

Akkor mivel foglalkozunk? Azzal, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a vizes-vb-ről szóló törvény adta lehetőségnek köszönhetően hirdetmény nélküli közbeszerzésen állapodott meg a kivitelezésről a Penta Industry Kft.-vel. Vagyis anno az egész sürgősségi kollégium-átalakítást a kemény véghatáridővel indokolták az illetékesek. Azzal, hogy kellenek a szobák, mint lehetséges szálláshelyek a július 14-én kezdődő FINA világbajnokságra.

Ma már tudjuk: fölösleges volt rendkívüli sürgősségre hivatkozni. Bár az MNV hivatalos dokumentumaiban május 31-i végső határidővel számoltak, a kivitelező Ménesi úti transzparensén pedig május 30-i zárás szerepel, a beruházás egyelőre nincs kész. És bármely laikus láthatja, hogy július 14-én ide egyetlen szállóvendég sem költözhet majd be. Még szabad sátorhely sem lesz a rendezés alatt álló udvarban.

Úgy tűnik tehát, hogy csak azért kellett a világbajnoksághoz „csapni” a Bibó-projektet, hogy korlátozni lehessen a piaci versenyt. Ilyenkor szokott az következni, hogy a kivitelezői szerződés értéke váratlanul megváltozik, és a 405 milliós nettó ár hirtelen fölfelé kezd „kerekedni”. Figyelni fogunk!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.