valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

http://valasz.hu/itthon/ot-ok-amiert-felesleges-duhongeni-azert-mert-bayer-zsolt-bekerul-a-nemzeti-konyvtarba-125069

Hogyan hurcolt meg 16 éves gyerekeket a diktatúra? Mellbevágó film született

/ 2016.10.24., hétfő 13:00 /

„Hallott róla, Antall József miféle tüntetést szervezett 1957. október 23-ára?” – kérdeztük olvasóinktól múlt heti, az elmúlt hatvan év október 23-áiról szóló cikkünk ajánlójában, és most itt van egy film, amely azoknak is élmény, akik ismerik a Toldy Gimnáziumban tartott demonstráció történetét, de mindent elmond az ügyről azoknak is, akik még sosem hallottak róla. És mindezt egy igényes kiállítású, jó ritmusú tévéfilmben, ahogy Lukácsy György kollégám írta a legutóbbi Heti Válaszban: „archív felvételekkel, interjúkkal és ízlésesen újrajátszott jelenetekkel”.

Tegnap délután a Duna Tv-n, este a Duna Worldön vetítették Pajer Róbert A néma tüntetés című filmjét, amelyben megszólalnak még élő tanárok – Pesti Lászlóné, Féja Endre –, és az egykori résztvevők, Antall József osztályának tagjai – Bolberitz Pál, Buzinkay Géza, Jeszenszky Géza, Kappéter Gábor és Kapronczay Károly – is. Az 52 perces alkotást remélhetőleg az évforduló után is többször műsorra tűzik a televíziók; addig is, akit érdekelnek a későbbi miniszterelnökről készült belügyi jelentések, az Antall József és osztálya ellen indult vizsgálat részletei (benne a 16 éves Halász Mihály – a későbbi Balázs Béla-díjas operatőr – meghurcolásának dokumentumai), annak ajánlom az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézet és Oral History Archívum alapos összeállítását – érdemes elolvasni!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.