Hogyan NE állítsunk emlékművet? Hibás és botrányosan csúnya az oroszlányi mementó

/ 2017.08.09., szerda 15:30 /

Emlékhelyet avattak Oroszlányban az 1956-ban megszűnt rabtábor közelében, a ceremónia vendége volt Rétvári Bence és Czunyiné Bertalan Judit is – olvastam az MTI pénteki hírét tegnap. Megakadt rajta a szemem, mert még sosem hallottam erről a munkatáborról. Az összefoglaló szerint a tatabányai szénmedencében több bányaüzemben is dolgoztattak rabokat; „Oroszlányban 76 őr és 1196 kényszermunkás tartozott a munkahely-parancsnokság felügyelete alá. A volt oroszlányi XVIII-as aknai rabtáborról, a Kocsedóról kevés dokumentum található a hazai levéltárakban. Nem ismert a parancsnokok neve, az őrszemélyzet és a fogvatartottak névsora sem, viszont az bizonyított, hogy a tábor még 1956 októberében is működött” – írta az MTI.

Megsüvegelendő, ha egy közösség figyel az elfelejtett történetekre, tragédiákra. Rákerestem hát, hogyan is néz ki a frissen avatott mű. Nos, így:

Forrás: Czunyiné Bertalan Judit Facebook-oldala

Forrás: Czunyiné Bertalan Judit Facebook-oldala

Közelebbről

Közelebbről

Nincsenek ugyan túl nagy elvárásaim a hazai emlékműfabrikálás felé, de az oroszlányi mindent alulmúl.

Mindenekelőtt: sírkőgránitra fotógravírozott bármi rettentően, elmondhatatlanul és borzalmasan igénytelen. Ilyesmivel kulturált közösség fiai és lányai nem alázzák meg elődeik emlékét.

A fotógravírozásnak köszönhetjük az ilyen szörnyszülötteket, a cigányvajdás, maffiózós temetői romantikát.

És akkor lássuk a feliratokat, betűhíven:

A felirat

A felirat

A XVIII-AS AKNA ("KOCSEDÓ") 1951-1956-IG
RABOSKODÓ ÉS DOLGOZÓ 1200-1500 RAB ÉS POLITIKAI ELÍTÉLT EMLÉKÉRE.

Polgártársak, ennek a feliratnak magyar nyelven nincs értelme. Ha feltételezzük, hogy a képen látható betűhalmaz mondat (márpedig feltételezzük: pont van a végén), akkor minimum egy toldalék hiányzik belőle: „aknában”. Külön virtuális korbácsütés jár az írógépes idézőjelért. Magyar ember magyar idézőjeleket használ, kezdőnek alsó, berekesztőnek felső állású 99-es alakú páros írásjelet, ezt: „”. Bele lehet kötni továbbá az 1951-1956-IG írásmódjába is; helyesebb lenne 1951-től 1956-ig vagy 1951 és 1956 között formában.

Nézzük a második szöveget:

AZ 1956-OS EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVALOROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLLÍTTATTA – 2017

Itt szarvashiba nincs, de szebb lenne úgy, hogy Állíttatta: Oroszlány város önkormányzata, az 1956-os emlékbizottság támogatásával, a 2017 pedig külön sorban.

Némi déjà vu-vel írom mindezeket. Emlékeznek még a hódmezővásárhelyi ereklyés országzászlóra? Először csak az anyagát (szintén sírkő), nem magyar idézőjeleit és pontatlan heraldikáját tettük szóvá, majd kiderült, hogy a rajta szereplő Vörösmarty Mihály-idézet abban a formában nem is létezik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Különleges Arany-estek

Három fővárosi színház is különleges programot kínál az Arany-emlékévben: a Katona félmaratont rendez, a Radnóti Színarany, az Örkény Aranyozás címmel tart előadást.

„Habony szegény fiú volt akkoriban, néha nálunk aludt a kanapén”

Ötven évet kellett várnia, mire filmet készíthetett az egykor a szovjet katonák által elkövetett nemi erőszakokról. Mészáros Márta rendező a héten mozikba kerülő Aurora Borealis – Északi fény történelmi hátteréről és rendkívül különös keletkezéséről. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Bizonyíték: a szovjet katonák tömegesen erőszakoltak meg nőket

Hogyan lett Magyarországon ’48-ra annyi kommunista, hogy átvehették a hatalmat? Miként győzött vidéken harcok nélkül a forradalom? Hogyan kerültek kulcsszerepbe a „kommunistamentők”? Miért akasztották fel őket utóbb? Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke 1956-ról. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Ezt nem értik a lengyelek az Orbán-kormányban

Két jó barát, mantrázzuk a mondást Magyarországról és Lengyelországról, de van legalább két ügy, amit Varsóban nem igazán értenek, ha az Orbán-kormányról van szó. A Heti Válasznak adott exkluzív interjújában Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter magyarázza el, hogy mivel és miért van gondjuk.

Kormánypárti abszurd: Semjén Zsolt hazaárulózza Navracsics Tibort

Váratlan nézeteltérés alakult ki a Fideszben: egyesek sátánoznak, mások eltartják maguktól a „Soros-tervet”. Azonban a valódi veszély nem a pénzember felől, hanem belülről fenyegeti Európát – egy konzervatív kiáltvány szerint eltűnik a kultúránk, ha nem születnek gyerekek. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija.

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mi történt az EAST ’56-os dalával?

Rosszulesett a zenekarnak, hogy az ’56-os forradalom tavalyi évfordulóján nem az EAST legendás dalát és klipjét vették elő, de megértik. Móczán Péter basszusgitárost, az együttes alapítóját, vezetőjét az október 23-i életműkoncertjük előtt kérdeztük. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.