valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

http://valasz.hu/itthon/mi-lehetett-a-betlehemi-csillag-valaszol-a-vatikani-obszervatorium-vezetoje-126791

Hogyan NE állítsunk emlékművet? Hibás és botrányosan csúnya az oroszlányi mementó

/ 2017.08.09., szerda 15:30 /

Emlékhelyet avattak Oroszlányban az 1956-ban megszűnt rabtábor közelében, a ceremónia vendége volt Rétvári Bence és Czunyiné Bertalan Judit is – olvastam az MTI pénteki hírét tegnap. Megakadt rajta a szemem, mert még sosem hallottam erről a munkatáborról. Az összefoglaló szerint a tatabányai szénmedencében több bányaüzemben is dolgoztattak rabokat; „Oroszlányban 76 őr és 1196 kényszermunkás tartozott a munkahely-parancsnokság felügyelete alá. A volt oroszlányi XVIII-as aknai rabtáborról, a Kocsedóról kevés dokumentum található a hazai levéltárakban. Nem ismert a parancsnokok neve, az őrszemélyzet és a fogvatartottak névsora sem, viszont az bizonyított, hogy a tábor még 1956 októberében is működött” – írta az MTI.

Megsüvegelendő, ha egy közösség figyel az elfelejtett történetekre, tragédiákra. Rákerestem hát, hogyan is néz ki a frissen avatott mű. Nos, így:

Forrás: Czunyiné Bertalan Judit Facebook-oldala

Forrás: Czunyiné Bertalan Judit Facebook-oldala

Közelebbről

Közelebbről

Nincsenek ugyan túl nagy elvárásaim a hazai emlékműfabrikálás felé, de az oroszlányi mindent alulmúl.

Mindenekelőtt: sírkőgránitra fotógravírozott bármi rettentően, elmondhatatlanul és borzalmasan igénytelen. Ilyesmivel kulturált közösség fiai és lányai nem alázzák meg elődeik emlékét.

A fotógravírozásnak köszönhetjük az ilyen szörnyszülötteket, a cigányvajdás, maffiózós temetői romantikát.

És akkor lássuk a feliratokat, betűhíven:

A felirat

A felirat

A XVIII-AS AKNA ("KOCSEDÓ") 1951-1956-IG
RABOSKODÓ ÉS DOLGOZÓ 1200-1500 RAB ÉS POLITIKAI ELÍTÉLT EMLÉKÉRE.

Polgártársak, ennek a feliratnak magyar nyelven nincs értelme. Ha feltételezzük, hogy a képen látható betűhalmaz mondat (márpedig feltételezzük: pont van a végén), akkor minimum egy toldalék hiányzik belőle: „aknában”. Külön virtuális korbácsütés jár az írógépes idézőjelért. Magyar ember magyar idézőjeleket használ, kezdőnek alsó, berekesztőnek felső állású 99-es alakú páros írásjelet, ezt: „”. Bele lehet kötni továbbá az 1951-1956-IG írásmódjába is; helyesebb lenne 1951-től 1956-ig vagy 1951 és 1956 között formában.

Nézzük a második szöveget:

AZ 1956-OS EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVALOROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLLÍTTATTA – 2017

Itt szarvashiba nincs, de szebb lenne úgy, hogy Állíttatta: Oroszlány város önkormányzata, az 1956-os emlékbizottság támogatásával, a 2017 pedig külön sorban.

Némi déjà vu-vel írom mindezeket. Emlékeznek még a hódmezővásárhelyi ereklyés országzászlóra? Először csak az anyagát (szintén sírkő), nem magyar idézőjeleit és pontatlan heraldikáját tettük szóvá, majd kiderült, hogy a rajta szereplő Vörösmarty Mihály-idézet abban a formában nem is létezik.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Kinek kampányol idén Szörényi Levente és Bródy János? Meg fog lepődni...

Évtizedeken át lázban égett választások előtt a legendás szerző- és ellentétpár, Szörényi Levente és Bródy János, idén viszont egyikük sem lesz látható kampányemelvényen. Az Arénában annál inkább, ahol február 16-án újra játszik a Fonográf. A Heti Válasz az egyik próbán beszélgetett a két zenésszel. Páros interjúnk a csütörtöki lapszámban.

Magyar siker és Putyin a vízben

Globálisan tragikus balesetek és környezeti katasztrófák jellemzik a hét képeit. De magyar siker is volt az elmúlt napokban.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.