Hogyan NE állítsunk emlékművet? Hibás és botrányosan csúnya az oroszlányi mementó

/ 2017.08.09., szerda 15:30 /

Emlékhelyet avattak Oroszlányban az 1956-ban megszűnt rabtábor közelében, a ceremónia vendége volt Rétvári Bence és Czunyiné Bertalan Judit is – olvastam az MTI pénteki hírét tegnap. Megakadt rajta a szemem, mert még sosem hallottam erről a munkatáborról. Az összefoglaló szerint a tatabányai szénmedencében több bányaüzemben is dolgoztattak rabokat; „Oroszlányban 76 őr és 1196 kényszermunkás tartozott a munkahely-parancsnokság felügyelete alá. A volt oroszlányi XVIII-as aknai rabtáborról, a Kocsedóról kevés dokumentum található a hazai levéltárakban. Nem ismert a parancsnokok neve, az őrszemélyzet és a fogvatartottak névsora sem, viszont az bizonyított, hogy a tábor még 1956 októberében is működött” – írta az MTI.

Megsüvegelendő, ha egy közösség figyel az elfelejtett történetekre, tragédiákra. Rákerestem hát, hogyan is néz ki a frissen avatott mű. Nos, így:

Forrás: Czunyiné Bertalan Judit Facebook-oldala

Forrás: Czunyiné Bertalan Judit Facebook-oldala

Közelebbről

Közelebbről

Nincsenek ugyan túl nagy elvárásaim a hazai emlékműfabrikálás felé, de az oroszlányi mindent alulmúl.

Mindenekelőtt: sírkőgránitra fotógravírozott bármi rettentően, elmondhatatlanul és borzalmasan igénytelen. Ilyesmivel kulturált közösség fiai és lányai nem alázzák meg elődeik emlékét.

A fotógravírozásnak köszönhetjük az ilyen szörnyszülötteket, a cigányvajdás, maffiózós temetői romantikát.

És akkor lássuk a feliratokat, betűhíven:

A felirat

A felirat

A XVIII-AS AKNA ("KOCSEDÓ") 1951-1956-IG
RABOSKODÓ ÉS DOLGOZÓ 1200-1500 RAB ÉS POLITIKAI ELÍTÉLT EMLÉKÉRE.

Polgártársak, ennek a feliratnak magyar nyelven nincs értelme. Ha feltételezzük, hogy a képen látható betűhalmaz mondat (márpedig feltételezzük: pont van a végén), akkor minimum egy toldalék hiányzik belőle: „aknában”. Külön virtuális korbácsütés jár az írógépes idézőjelért. Magyar ember magyar idézőjeleket használ, kezdőnek alsó, berekesztőnek felső állású 99-es alakú páros írásjelet, ezt: „”. Bele lehet kötni továbbá az 1951-1956-IG írásmódjába is; helyesebb lenne 1951-től 1956-ig vagy 1951 és 1956 között formában.

Nézzük a második szöveget:

AZ 1956-OS EMLÉKBIZOTTSÁG TÁMOGATÁSÁVALOROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLLÍTTATTA – 2017

Itt szarvashiba nincs, de szebb lenne úgy, hogy Állíttatta: Oroszlány város önkormányzata, az 1956-os emlékbizottság támogatásával, a 2017 pedig külön sorban.

Némi déjà vu-vel írom mindezeket. Emlékeznek még a hódmezővásárhelyi ereklyés országzászlóra? Először csak az anyagát (szintén sírkő), nem magyar idézőjeleit és pontatlan heraldikáját tettük szóvá, majd kiderült, hogy a rajta szereplő Vörösmarty Mihály-idézet abban a formában nem is létezik.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.