valasz.hu/itthon/nagy-dobasra-keszul-az-elios-exvezere-tiborcz-biztositja-a-hatteret-127400

http://valasz.hu/itthon/nagy-dobasra-keszul-az-elios-exvezere-tiborcz-biztositja-a-hatteret-127400

Hölgyeim és Uraim, itt a nemzeti egység!

/ 2017.09.11., hétfő 10:49 /

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Aztamindenit, perceken belül Bokros Lajossal fogok közösen tiltakozni! – ízlelgettem magamban a tényt a Közös Ország Mozgalom nevű új Gulyás Márton-projekt Alkotmány utcai állványai felé sétálva. A rendkívüli helyzet címe: Szolidaritási demonstráció a kárpátaljai magyar oktatásért. Igazi hídverő programnak ígérkezett ez, így kultúremberként a militáns transzparenseket és az Igazságot Magyarországnak! zászlót otthon hagytam, csupán az And Justice for All-pólómat vettem fel a metálzenei áthallások szerelmesei kedvéért.

Bokros doktor ide vagy oda, kicsit magunkénak is érezhettük a baloldali ellenzéki pártok vasárnapi közös kiállását: a rendezvényt ugyanis Stumpf András pénteki publicisztikája ihlette. Kedves Ballib Ellenzék, Drága Civilek! Tüntessünk együtt a barbár ukrajnai törvénymódosítás ellen! – szólt a kolléga felhívása, és láss csodát, a szavakból tett lett: bejelentkezett nála Gulyás Márton, hogy bizony igaza van, a kijevi intézkedés(tervezet) csúnya jogfosztásnak néz ki, ami ellen pártállástól függetlenül minden jóérzésű magyarnak tiltakozni kell, így napirendre veszik az ügyet az Alkotmány utcai agórájukon.

Ezek után állt össze a vasárnap délutáni line-up: Ungár Péter az LMP-ből, Avarkeszi Dezső a Demokratikus Koalícióból, Bokros Lajos, Kunhalmi Ágnes (MSZP), Bősz Anett (Liberálisok), Soproni Tamás (Momentum), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Berkecz Balázs (Együtt). Rajtuk kívül nagyjából 100 fős közönség és egy tucat újságíró, tudósító jelent meg. A Facebook-közvetítést 1800-an követték.

A szervezők Stumpf kollégát kérték fel nyitóbeszédre. Ha már megfújta a harci kürtöt, álljon is bele a sztoriba, ugye. András így foglalta össze a lényeget: „Itt állok, másként nem tehetek. Akár a patás ördöggel is hajlandó vagyok együtt tüntetni és mutatkozni akkor, ha a kárpátaljai magyarok jogsérelméről van szó. Sőt nemcsak a patás ördöggel, de még Gulyás Mártonnal is hajlandó vagyok.”

Fotó: Földházi Árpád

Fotó: Földházi Árpád

Utána az ellenzéki pártok képviselői következtek sorban. A felszólalás tartalmilag mindegyiküknél hasonló szerkezetet követett:

az ukrán törvény(tervezet) határozott elítélése + egy-két oroszellenes szólam + pártspecifikus ellenzéki faksznik elismétlése

(Nincs ezzel baj, kampány van, már az is óriási eredmény, hogy van közös ügy, ami mellett ezek az emberek ki tudnak állni. De erről később.)

A fenti szerkezetből talán csak a párbeszédes Szabó Tímea lépett ki. Szabó azt mondta, korábban nehezen volt elképzelhető, hogy a baloldal kiálljon összmagyar ügyekben, hiszen sokan úgy gondolták, az a jobboldal ügye, ahol a politikai árok túloldaláról nincs teendő. „Nagyon örülök annak, hogy eljutottunk odáig, hogy ez igenis közös ügyünk” – mondta. Ez pedig tényleg fontos dolog.

Érdemi vállalást hárman tettek:

  • Ungár Péter azt mondta, az LMP vállalja, hogy európai szinten is napirendre veteti az ügyet, ahogy például tették a brüsszeli Régiók Bizottságában;
  • Bokros Lajos elárulta, hogy szeptember 20-án találkozik Petro Porosenko elnökkel, és meg fogja kérni, hogy gondolják újra a törvényt;
  • Szabó Tímea pedig a nagykövetségre és az ukrán kormányhoz akar petíciót benyújtani az összes párttal közösen.

(Közbevetés: amúgy tök érdekes, vajon milyen keretek között fogadja Porosenko Bokrost? Mint a globális szereplőként jegyzett Modern Magyarország Mozgalom elnökét? Mint Horn második pénzügyminiszterét?)

A rendezvény hasznos hülyéje legnagyobb liberálisa szerepét a Liberálisok vitték. „Itt az ideje, hogy ne nemzetekben gondolkodjunk, hanem társadalmakban! A társadalmak az emberi jogok tiszteletén tudnak alapulni” – mondta Bősz Anett. A rendezvényen, ahol emberek nemzeti alapon állnak ki nemzettestvéreik jogaiért. Értik? Én sem.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az utolsó, egyben legjobb felszólaló Kiss Natália volt, aki a Közös Ország Mozgalom aktivistája és maga is kárpátaljai. „Ha olyan államot hoznak létre (mármint Ukrajnában), ahol a kisebbségek támogatva érzik magukat, és nem hátrányosan megkülönböztetve, akkor a kritikus időszakokban ezek a kisebbségek is támogatni fogják az ukrán államot, és nem széthúzó erőként fognak szolgálni. Ideje szakítani azzal a felfogással, hogy az államnyelv csak a kisebbségi nyelvek rovására fejleszthető” – mondta. Végül ukránul üzent Porosenkónak, hogy ne írja alá a törvényt. Vastapsot kapott.

Olvastam olyan kommenteket, amik azon kárörvendtek, hogy lám, az ellenzéki pártok csak ennyi embert tudtak bemozgatni vasárnap. Pedig ez nagy butaság. Egyrészt Gulyás Mártonék Alkotmány utcai „sátra” nem tüntetésekre lett kitalálva, és a dolog optikája nem volt rossz, mert a helyszín megtelt azzal a bő 100 emberrel, aki eljött. Másrészt nagyon, őszintén kellene örülni annak, hogy az ukrán törvénymódosítás ügyében minden párt egyformán, pontosan ugyanazt mondja: hogy az káros a kárpátaljaiaknak, ezért elfogadhatatlan. Ki kell szállni egy percre a rohadék lövészárokból, és ezt értékelni.

Ugyanis nemzeti egység jött létre. Nem, nem tegnap Gulyás Márton agóráján, bár annak is megvolt benne a maga szerepe. Hanem a múlt héten, amikor minden párt – külön-külön vagy együtt, közleményben vagy kamerák előtt – elmondta, hogy ki kell állni a jogfosztás ellen. Tehát ma Magyarországon nincs választói csoport, aminek képviselője ne egy irányba nyilatkozna a kárpátaljaiakat érintő ügyben. Ezt pedig egyszerűen jó látni.

A harcot, a tiltakozást pedig nemzetközi fórumokon, a diplomáciában és az utcákon is folytatni kell.

 

A tegnapi rendezvény elejétől a végéig visszanézhető videón itt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.