Hoppá, elkezdett kinőni a földből egy épület a Kossuth téren!

/ 2017.05.16., kedd 19:00 /
Hoppá, elkezdett kinőni a földből egy épület a Kossuth téren!

Látványos fázisába érkezett a Kossuth Lajos téren zajló nagyszabású építkezés.

Két napja újra megáll a metró a Kossuth Lajos téren, miután véget értek a metrókijárat fölött állt volt MTESZ-székház bontási munkái. A térre kinézve még egy érdekesség feltűnik: a metrókijárat helyén maradt vasbeton doboza előtt megjelent egy új betonfal öt félköríves nyílással. Ez a telken építendő új irodaház első elkészült darabja.

A Kossuth tér déli térfalának jobb oldalát alkotó épület létrehozása Magyarországon egészen egyedülálló beruházás. Itt ugyanis egy olyan ház épül meg, amelynek a terveit az 1920-as években rajzolta Hültl Dezső, de ami soha nem valósult meg – egészen mostanáig. A Kossuth tér 6-8. számú épületnél tehát nem egy valaha elpusztult műemlék rekonstrukciója zajlik, mint mondjuk a budai Várban a Királyi Lovarda esetében, hanem egy nyolc évtizeddel ezelőtti, fiókban maradt terv valósul meg annak érdekében, hogy a Kossuth tér végre – története során először – teljesen egységes, harmonikus építészeti együttessé váljon.

Az előtörténet részletesebben is elolvasható az Örökségfigyelő blogon, amely közli az eredeti tervrajzot is, amit a mostani építkezéshez előszedtek. Ezen látható, hogy a megálmodott egységes térfal négy épülete közül a két háború között csak kettő készült el, a sarokház 1928-29-ben, a Kossuth tér 9-es lakóház 1936-37-ben. A háború miatt a másik két telek már üresen maradt, aztán a metróépítkezés felvonulási barakkja foglalta el. Így látható a Kossuth teret mutató 1956-os fényképeken is. Végül 1972-ben épült fel – immár teljesen modern stílusban – a tér többi épületétől nagyon elütő MTESZ-székház.

A rendszerváltás után fokozatosan egyre lerobbantabbá váló, részben privatizált épület bekerült a Kossuth tér átfogó rekonstrukcióját célzó Steindl Imre Programba, mivel a helyhiánnyal küzdő Országháznak szüksége van egy új irodaépületre. Az elhúzó kisajátítási folyamat 2015 februárjára fejeződött be. Wachsler Tamás projektvezető kezdetben abban gondolkodott, hogy érdemes lenne az épület szerkezetét megtartani, és egy új homlokzattal hozzáigazítani a történelmi összképhez. Azonban a feladatra kiírt építészeti ötletpályázat nem hozott igazán meggyőző eredményt, és 2015 decemberében csupán néhány terv megvételével zárult. Utóbb az is világossá vált, hogy az épületet szerkezetileg nagyon meg kellene erősíteni, mivel az alapozás a vártnál rosszabb állapotú, ezért végül a kormány a teljes bontás és a Hültl-féle homlokzat felhasználása mellett döntött.

A bontási folyamatot külön megnehezítette, hogy a 2-es metró kijáratát annak idején belefoglalták a MTESZ-irodaházba. Most úgy kellett a vasbeton épületet „lehámozni” a dobozról, hogy azt közben ne érje sérülés. Ez a munkafázis ért véget tegnapelőtt, és azok az íves nyílások már a Hültl-terven látható földszinti architektúra első elemei. Az új irodaház pont ugyanolyan lesz, mint a térfal másik felét alkotó szomszédai, de a metrókijárat utasforgalma az eredeti tervben üzletportáloknak szánt íveken keresztül bonyolódik majd. Az épület a tervek szerint 2018 őszére készül el, érdekes lesz megfigyelni, ahogy mai technológiával megvalósítják a nyolcvan éves álmot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.