Kitálalt az aktivista: így másolták az ajánlóíveket

B. B. / 2014.03.26., szerda 19:41 /

Egymás után tálalnak ki a jelölőlap-hamisítási gyakorlatról Horváth Aladár alakulata, a Magyarországi Cigány Párt körül dolgozó aktivisták: szerda estére az MSZP roma tagozata is nekirongyolt az MCP-nek.

A napokban a Heti Válasz Online-on is összefoglalót közöltünk a lebukóban levő bizniszpártokról: az Új Magyarország Párt és az Új Dimenzió Párt sztoriját a Heti Válasz címlapsztorija óta a 444, az Origo és az Index is tovább göngyölítette, a Célpontnak – feltehetően – a JESZ korábbi aktivistái tálaltak ki arról, hogy miként másolták össze a listaállításhoz szükséges lapokat, majd az Átlátszó közölt botrányvideót Marek Bertrammal, aki március elejéig volt a Magyarországi Cigány Párt (MCP) asszisztense.

Szerdán a Cink folytatta az utóbbi sztorit: megkeresték Hermann Györgyöt, aki a párt budapesti 1. számú választókerületi képviselőjelöltjének, Deák Dánielnek a kampányfőnökeként dolgozott, és akiről Horváth Aladár azt mondta, az egész ajánlóív-másolási balhé az ő ötlete volt. Hermann amellett, hogy tagadta Horváth vádjait, lényegében megerősítette a Marek-nyilatkozatot: ő is hallott arról, hogy megfordult a pártban egy titokzatos közvetítő, aki „felajánlotta, hogy X összegért hoz nekünk annyi aláírást, hogy meglegyen a körzet".

Hermann elmondta azt is, hogy az MCP mellett Szili Katalin pártja, a KTI, a JESZ és a Zöldek Pártja is érintett volt az ajánlóívek másolásának ügyében.

Az MCP egyik kampányvideója

A történetre az MSZP roma tagozata is ráérzett: szerdán késő délután kiadott közleményükben az MCP-t arra szólították fel, hogy lépjenek vissza a választásoktól. „A MSZP roma tagozata felszólítja az MCP-t, adjon magyarázatot azokra a kérdésekre és gyanúkra, miszerint az irodájukban több »bizniszpárttal« együtt az állampolgárok ajánlásait kicserélték, másolták, és sokszorosították” – írják. A közlemény szerint „a Magyarországi Cigány Párt vezetése belekeveredett egy választási csalás feljelentésébe. Ezért felszólítják az MCP-t, hogy léptesse vissza egyéni képviselő-jelöltjeit, „csökkentve ezzel a magyar cigányságnak okozott kárt" – fűzték hozzá.

A szocialisták aggodalma persze nem teljesen független saját érdekeiktől: az MCP nyilván nem a Fidesztől, hanem tőlük vihet el szavazatot, még ha nem is túl sokat.

Az MSZP állításaira válaszolva még szerdán este kiadott válaszközleményében Horváth Aladár kijelentette, az MCP jelöltjei tisztességes úton szerezték meg a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.