Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

/ 2018.03.13., kedd 08:00 /
Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

Hogy miért és hol lóg ki a lóláb a téli rezsicsökkentés című, választást megelőző pénzügyi akcióból, arról itt írtunk részletesen.

Na, de máris teljes erővel dúl a kommentháború, hogy mi legyen a pénz sorsa. Vagyis, hogy akinek nem tetszik az Orbán Viktor által meghirdetett, az amúgy nem tapasztalt rendkívüli téli időjárással indokolt pénzvisszatérítés, az ne fogadja el a tizenkétezer forintot, és kész. Ez amúgy a mostanában zajló rezsicsökkentés körüli vitákban (alacsony világpiaci ár kontra bebetonozott magasabb hatósági ár) is rendre visszatérő végső csodafegyver: amikor elfogynak az érvek, akkor robban a „de persze nem járt a szád, amíg kaptad” megsemmisítőnek szánt terítés.

De mit tehet az öntudatos polgár, aki szeretne tiszta rezsi-lelkiismerettel fészbukcsatázni? Hiszen egy számlajóváírást nem lehet nem elfogadni, és a visszaküldés is problémás – kinek, hova, hogyan, ugyebár.

Ezen közéleti-lelkiismereti öntusakodás megoldására született az „Ad tovább a rezsicsökkentést!” mozgalom. Több verzióban is láttam már, a legfrissebbet mutatom.

A kezdeményezők szerint a téli rezsicsökkentés közpénzből fizetett vesztegetési kísérlet, amit erkölcsi kötelesség visszautasítani. Az ötletgazdák is érzik azonban, hogy a visszautalás nem csak nehezen megoldható, de fölösleges gesztus is lenne, ezért azt javasolják, hogy aki teheti, fordítsa a pénzt jótékony célra. Arra kérik a népet, hogy a 12.000 forintot adományozzák valamelyik civil szervezetnek, alapítványnak, egyesületnek az adó 1%-os felajánlásához hasonlóan, vagy, ha tudnak a környezetükben olyanokról, akik igencsak rászorulnak a támogatásra, adják nekik a visszatérítés összegét.

A kezdeményezésről itt lehet részletesebben olvasni.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.