Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

/ 2018.03.13., kedd 08:00 /
Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

Hogy miért és hol lóg ki a lóláb a téli rezsicsökkentés című, választást megelőző pénzügyi akcióból, arról itt írtunk részletesen.

Na, de máris teljes erővel dúl a kommentháború, hogy mi legyen a pénz sorsa. Vagyis, hogy akinek nem tetszik az Orbán Viktor által meghirdetett, az amúgy nem tapasztalt rendkívüli téli időjárással indokolt pénzvisszatérítés, az ne fogadja el a tizenkétezer forintot, és kész. Ez amúgy a mostanában zajló rezsicsökkentés körüli vitákban (alacsony világpiaci ár kontra bebetonozott magasabb hatósági ár) is rendre visszatérő végső csodafegyver: amikor elfogynak az érvek, akkor robban a „de persze nem járt a szád, amíg kaptad” megsemmisítőnek szánt terítés.

De mit tehet az öntudatos polgár, aki szeretne tiszta rezsi-lelkiismerettel fészbukcsatázni? Hiszen egy számlajóváírást nem lehet nem elfogadni, és a visszaküldés is problémás – kinek, hova, hogyan, ugyebár.

Ezen közéleti-lelkiismereti öntusakodás megoldására született az „Ad tovább a rezsicsökkentést!” mozgalom. Több verzióban is láttam már, a legfrissebbet mutatom.

A kezdeményezők szerint a téli rezsicsökkentés közpénzből fizetett vesztegetési kísérlet, amit erkölcsi kötelesség visszautasítani. Az ötletgazdák is érzik azonban, hogy a visszautalás nem csak nehezen megoldható, de fölösleges gesztus is lenne, ezért azt javasolják, hogy aki teheti, fordítsa a pénzt jótékony célra. Arra kérik a népet, hogy a 12.000 forintot adományozzák valamelyik civil szervezetnek, alapítványnak, egyesületnek az adó 1%-os felajánlásához hasonlóan, vagy, ha tudnak a környezetükben olyanokról, akik igencsak rászorulnak a támogatásra, adják nekik a visszatérítés összegét.

A kezdeményezésről itt lehet részletesebben olvasni.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.