Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

/ 2018.03.13., kedd 08:00 /
Hova tegyük a téli rezsicsökkentést?

Hogy miért és hol lóg ki a lóláb a téli rezsicsökkentés című, választást megelőző pénzügyi akcióból, arról itt írtunk részletesen.

Na, de máris teljes erővel dúl a kommentháború, hogy mi legyen a pénz sorsa. Vagyis, hogy akinek nem tetszik az Orbán Viktor által meghirdetett, az amúgy nem tapasztalt rendkívüli téli időjárással indokolt pénzvisszatérítés, az ne fogadja el a tizenkétezer forintot, és kész. Ez amúgy a mostanában zajló rezsicsökkentés körüli vitákban (alacsony világpiaci ár kontra bebetonozott magasabb hatósági ár) is rendre visszatérő végső csodafegyver: amikor elfogynak az érvek, akkor robban a „de persze nem járt a szád, amíg kaptad” megsemmisítőnek szánt terítés.

De mit tehet az öntudatos polgár, aki szeretne tiszta rezsi-lelkiismerettel fészbukcsatázni? Hiszen egy számlajóváírást nem lehet nem elfogadni, és a visszaküldés is problémás – kinek, hova, hogyan, ugyebár.

Ezen közéleti-lelkiismereti öntusakodás megoldására született az „Ad tovább a rezsicsökkentést!” mozgalom. Több verzióban is láttam már, a legfrissebbet mutatom.

A kezdeményezők szerint a téli rezsicsökkentés közpénzből fizetett vesztegetési kísérlet, amit erkölcsi kötelesség visszautasítani. Az ötletgazdák is érzik azonban, hogy a visszautalás nem csak nehezen megoldható, de fölösleges gesztus is lenne, ezért azt javasolják, hogy aki teheti, fordítsa a pénzt jótékony célra. Arra kérik a népet, hogy a 12.000 forintot adományozzák valamelyik civil szervezetnek, alapítványnak, egyesületnek az adó 1%-os felajánlásához hasonlóan, vagy, ha tudnak a környezetükben olyanokról, akik igencsak rászorulnak a támogatásra, adják nekik a visszatérítés összegét.

A kezdeményezésről itt lehet részletesebben olvasni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.