Húgyszagú feminizmus

/ 2017.09.01., péntek 13:30 /

A fesztiválszezonnak vége, a hülyeség pedig –  úgy tűnik – örök. Kemény Zsófi novellát írt, nem is akármilyet. 

Nem gyengécskét, nem kicsit rosszat – olyan ritka rosszat, hogy azt tényleg el kell olvasni.

Ez a húgyszagú feminizmus tényleg olyan, amilyen ötven évvel ezelőtt a kommunista, osztályharcos irodalom volt. Csak akkor legalább voltak itt elnyomó oroszok, tankokkal, helytartó Kádárral, három t-vel. Akkor megmondták, hogy mondjuk Az utcán című Illés-sláger végére kell még egy pozitív stórfa, különben nem jelenhet meg. Hiszen a szocializmus munkásifjai nem lehetnek céltalanok, nekik tudniuk kell, hova tartanak. A szép kommunizmus felé. 

Bródy akkor megírta azt a versszakot, csak úgy jelenhetett meg a dal. Írónak nevezett propagandisták körmöltek regényeket az elnyomott munkásról. Volt persze akkor is, aki meggyőződéses hasznos idiótaként firkált irodalomnak álcázott ideológiai traktátusokat – Kemény Zsófi novellája az ő „művészetük” kései megfelelője. 

Miről is van szó dióhéjban?

Egy nőről, természetesen. Városi nőről. Aki haza akar jutni egy „erdélyi fesztiválról”. Ahol büdös lett a Csíki Sörtől, pedig fürdött. Messze van a vonatállomás nagyon. A nő bekéredzkedik a menő zenekar furgonjába. A zenészek persze mind drogosok. Meg isznak. Meg hülyék. Ezek a cseppet sem sztereotipikus zenész-figurák csupa sztereotípiában gondolkodnak: meglepődnek, hogy a nőnek nem kell még pisilnie. Mert a lányoknak mindig pisilniük kell szerintük. Ilye szexisták ezek a zenészek. 

Hát még hogy meglepődnek aztán a novella végén! Igen, lelövöm a poént. Amikor a nő, épphogy átérve a magyar határon, helikopterbe száll. Érte jött. Saját helikopter. Mert a nő nagymenő vállalkozó. Nagykutya. Nem kiscica. Tátva marad ám a szája a sok szexista lúzer pasinak abban a szakadt kis furgonban!

Micsoda fordulat! Micsoda harc az ócska, szexista sztereotípiák ellen! – örvendezhet a Kemény Zsófit valamiért tehetségesnek gondoló feminista gyülekezet.

Pedig szomorkodni volna ok. Néhány kérdés következik.

Gazdag némberért helikopterrel mennek, ugye. Az erdélyi hegyek túl magasak? Oda nem tud felszállni a helikopter? Jó, erre még lehet azt mondani, hogy magyar helikopter a román légtérbe nem mehet be csak úgy.  De tényleg el kellene hinnünk, hogy gigagazdag és hiperelfoglalt főhősnőnknek nincs pénze taxira, hogy eljusson a vasútállomásig? Vagy akár az első reptérre, Marosvásárhelyre vagy Kolozsvárra?

Ha a szörnyű párbeszédek vagy az olyan borzalmasan túlművészkedett megfogalmazások cincálásától nagyvonalúan eltekintünk is, amilyen mondjuk „Az agypályáján drogokkal gokartozik”, a történet maga is nevetséges, átgondolatlan, a legrosszabb mozgalmi irodalom hagyományát felélesztő hülyeség. Mindegy, a történet mellékes. Lényeg az ideológia. 

A lányoknak úgy általában persze nem kell mindig pisilniük, a szerzőnek viszont – aki egyébként maga a két lábon járó, megtestesült sztereotípia (Orbán-ellenes forradalmat vizionáló, körúton belüli költőcsemete feminista slammer, stb.) – bizonyára kellett. Ekkora, ráadásul sikertelen erőlködéstől bárki becsurrantana.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.