valasz.hu/itthon/erthetetlen-hogy-miert-titkolozik-az-orban-kormany-128423

http://valasz.hu/itthon/erthetetlen-hogy-miert-titkolozik-az-orban-kormany-128423

Húgyszagú feminizmus

/ 2017.09.01., péntek 13:30 /

A fesztiválszezonnak vége, a hülyeség pedig –  úgy tűnik – örök. Kemény Zsófi novellát írt, nem is akármilyet. 

Nem gyengécskét, nem kicsit rosszat – olyan ritka rosszat, hogy azt tényleg el kell olvasni.

Ez a húgyszagú feminizmus tényleg olyan, amilyen ötven évvel ezelőtt a kommunista, osztályharcos irodalom volt. Csak akkor legalább voltak itt elnyomó oroszok, tankokkal, helytartó Kádárral, három t-vel. Akkor megmondták, hogy mondjuk Az utcán című Illés-sláger végére kell még egy pozitív stórfa, különben nem jelenhet meg. Hiszen a szocializmus munkásifjai nem lehetnek céltalanok, nekik tudniuk kell, hova tartanak. A szép kommunizmus felé. 

Bródy akkor megírta azt a versszakot, csak úgy jelenhetett meg a dal. Írónak nevezett propagandisták körmöltek regényeket az elnyomott munkásról. Volt persze akkor is, aki meggyőződéses hasznos idiótaként firkált irodalomnak álcázott ideológiai traktátusokat – Kemény Zsófi novellája az ő „művészetük” kései megfelelője. 

Miről is van szó dióhéjban?

Egy nőről, természetesen. Városi nőről. Aki haza akar jutni egy „erdélyi fesztiválról”. Ahol büdös lett a Csíki Sörtől, pedig fürdött. Messze van a vonatállomás nagyon. A nő bekéredzkedik a menő zenekar furgonjába. A zenészek persze mind drogosok. Meg isznak. Meg hülyék. Ezek a cseppet sem sztereotipikus zenész-figurák csupa sztereotípiában gondolkodnak: meglepődnek, hogy a nőnek nem kell még pisilnie. Mert a lányoknak mindig pisilniük kell szerintük. Ilye szexisták ezek a zenészek. 

Hát még hogy meglepődnek aztán a novella végén! Igen, lelövöm a poént. Amikor a nő, épphogy átérve a magyar határon, helikopterbe száll. Érte jött. Saját helikopter. Mert a nő nagymenő vállalkozó. Nagykutya. Nem kiscica. Tátva marad ám a szája a sok szexista lúzer pasinak abban a szakadt kis furgonban!

Micsoda fordulat! Micsoda harc az ócska, szexista sztereotípiák ellen! – örvendezhet a Kemény Zsófit valamiért tehetségesnek gondoló feminista gyülekezet.

Pedig szomorkodni volna ok. Néhány kérdés következik.

Gazdag némberért helikopterrel mennek, ugye. Az erdélyi hegyek túl magasak? Oda nem tud felszállni a helikopter? Jó, erre még lehet azt mondani, hogy magyar helikopter a román légtérbe nem mehet be csak úgy.  De tényleg el kellene hinnünk, hogy gigagazdag és hiperelfoglalt főhősnőnknek nincs pénze taxira, hogy eljusson a vasútállomásig? Vagy akár az első reptérre, Marosvásárhelyre vagy Kolozsvárra?

Ha a szörnyű párbeszédek vagy az olyan borzalmasan túlművészkedett megfogalmazások cincálásától nagyvonalúan eltekintünk is, amilyen mondjuk „Az agypályáján drogokkal gokartozik”, a történet maga is nevetséges, átgondolatlan, a legrosszabb mozgalmi irodalom hagyományát felélesztő hülyeség. Mindegy, a történet mellékes. Lényeg az ideológia. 

A lányoknak úgy általában persze nem kell mindig pisilniük, a szerzőnek viszont – aki egyébként maga a két lábon járó, megtestesült sztereotípia (Orbán-ellenes forradalmat vizionáló, körúton belüli költőcsemete feminista slammer, stb.) – bizonyára kellett. Ekkora, ráadásul sikertelen erőlködéstől bárki becsurrantana.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.

„A vulkán tetején ülünk”

„A miniszterelnök az a hadvezér, aki minden csatát megnyert, csak a háborút vesztette el” – állítja Gyurgyák János, az Osiris Könyvkiadó igazgatója. A könyvhétre új, Európa alkonya? című kötettel jelentkező történész szerint az EU csapdába került.