Húgyszagú feminizmus

/ 2017.09.01., péntek 13:30 /

A fesztiválszezonnak vége, a hülyeség pedig –  úgy tűnik – örök. Kemény Zsófi novellát írt, nem is akármilyet. 

Nem gyengécskét, nem kicsit rosszat – olyan ritka rosszat, hogy azt tényleg el kell olvasni.

Ez a húgyszagú feminizmus tényleg olyan, amilyen ötven évvel ezelőtt a kommunista, osztályharcos irodalom volt. Csak akkor legalább voltak itt elnyomó oroszok, tankokkal, helytartó Kádárral, három t-vel. Akkor megmondták, hogy mondjuk Az utcán című Illés-sláger végére kell még egy pozitív stórfa, különben nem jelenhet meg. Hiszen a szocializmus munkásifjai nem lehetnek céltalanok, nekik tudniuk kell, hova tartanak. A szép kommunizmus felé. 

Bródy akkor megírta azt a versszakot, csak úgy jelenhetett meg a dal. Írónak nevezett propagandisták körmöltek regényeket az elnyomott munkásról. Volt persze akkor is, aki meggyőződéses hasznos idiótaként firkált irodalomnak álcázott ideológiai traktátusokat – Kemény Zsófi novellája az ő „művészetük” kései megfelelője. 

Miről is van szó dióhéjban?

Egy nőről, természetesen. Városi nőről. Aki haza akar jutni egy „erdélyi fesztiválról”. Ahol büdös lett a Csíki Sörtől, pedig fürdött. Messze van a vonatállomás nagyon. A nő bekéredzkedik a menő zenekar furgonjába. A zenészek persze mind drogosok. Meg isznak. Meg hülyék. Ezek a cseppet sem sztereotipikus zenész-figurák csupa sztereotípiában gondolkodnak: meglepődnek, hogy a nőnek nem kell még pisilnie. Mert a lányoknak mindig pisilniük kell szerintük. Ilye szexisták ezek a zenészek. 

Hát még hogy meglepődnek aztán a novella végén! Igen, lelövöm a poént. Amikor a nő, épphogy átérve a magyar határon, helikopterbe száll. Érte jött. Saját helikopter. Mert a nő nagymenő vállalkozó. Nagykutya. Nem kiscica. Tátva marad ám a szája a sok szexista lúzer pasinak abban a szakadt kis furgonban!

Micsoda fordulat! Micsoda harc az ócska, szexista sztereotípiák ellen! – örvendezhet a Kemény Zsófit valamiért tehetségesnek gondoló feminista gyülekezet.

Pedig szomorkodni volna ok. Néhány kérdés következik.

Gazdag némberért helikopterrel mennek, ugye. Az erdélyi hegyek túl magasak? Oda nem tud felszállni a helikopter? Jó, erre még lehet azt mondani, hogy magyar helikopter a román légtérbe nem mehet be csak úgy.  De tényleg el kellene hinnünk, hogy gigagazdag és hiperelfoglalt főhősnőnknek nincs pénze taxira, hogy eljusson a vasútállomásig? Vagy akár az első reptérre, Marosvásárhelyre vagy Kolozsvárra?

Ha a szörnyű párbeszédek vagy az olyan borzalmasan túlművészkedett megfogalmazások cincálásától nagyvonalúan eltekintünk is, amilyen mondjuk „Az agypályáján drogokkal gokartozik”, a történet maga is nevetséges, átgondolatlan, a legrosszabb mozgalmi irodalom hagyományát felélesztő hülyeség. Mindegy, a történet mellékes. Lényeg az ideológia. 

A lányoknak úgy általában persze nem kell mindig pisilniük, a szerzőnek viszont – aki egyébként maga a két lábon járó, megtestesült sztereotípia (Orbán-ellenes forradalmat vizionáló, körúton belüli költőcsemete feminista slammer, stb.) – bizonyára kellett. Ekkora, ráadásul sikertelen erőlködéstől bárki becsurrantana.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.