Kitiltási botrány: Húzogatni az oroszlán bajszát

/ 2014.10.27., hétfő 16:37 /

Nagyon furcsa, bizonytalan és zavaros helyzet alakult ki Magyarországon, amikor a legvadabb forgatókönyvek is egyszerre plauzibisnek látszanak, és valami vibráló idegesség hullámzik végig az egész – pár hete még unalmasan kiszámítható – közéleten. Ez az idegesség a kormánypárt politikusaira is átragadt, mert sorban jönnek az olyan mondatok, amelyeknek ebben a bizonytalan, feszült légkörben nem lenne szabad elhangozniuk.

Elsősorban a különösen veszélyes terepnek számító külpolitikára gondolok, ahol nem működnek a hazai fogyasztásra szánt receptek, és az eddigi hibák után minden újabb tévedés nagyon súlyos kockázatot jelent. Például az, ha a Fidesz egyik veterán politikusa és Európai Parlamenti képviselője, Deutsch Tamás a Facebookon ötödvonalbeli CIA-ügynöknek minősíti az amerikai követség ügyvivőjét:

„Az érintettek töketlenségét megunva a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, egy ötödvonalbeli CIA ügynökből lett agent provocateur lett a magyar baloldal ideiglenes vezetője - ismerjük el, tegnap óta ezt a vak is láthatja.”

Van egy olyan gyanúm, hogy Amerikával szemben ez most nem a sarkos megfogalmazások és a kurucos odamondások pillanata. André Goodfriend ügyvivő további kóstolgatása semmi jóra nem vezet, ugyanis ő jelenleg az Egyesült Államok kormányának hivatalos képviselője Budapesten, és ne legyenek illúzióink: amit tesz, a State Department jóváhagyásával teszi, különben már rég visszahívták volna. Éppen ezért nem volt olyan remek ötlet Kovács Zoltán kormányzati főkommunikátortól sem, amikor tegnap este nyilvános vitába bonyolódott a Twitteren Goodfrienddel, amiért az kiment az internetadó elleni tüntetésre:

„Csekkolod a hangulatot, André?! az MSZP és a ’liberálisok’ által szervezett demonstráción? mint ügyvivő? érdekes. he?”

Ilyen stílusban legutóbb talán a szír és az iráni kormány kommunikált a világ legjelentősebb hatalmával, de ők legalább nem állítják magukról, hogy az Egyesült Államok szövetségesei és barátai. Lázár János legutóbb a nemzetbiztonsági bizottság nyílt ülésén már- már komikusan sokszor elmondta, hogy Amerika a barátunk, és ezt igen jól tette. Azt is mondta egyébként, hogy Magyarország egy egészen kicsi ország, amiben szintén teljesen igaza volt.

Legalább ilyen dermesztő volt Kövér László házelnök megszólalása, aki épp most kezdett – igaz, szigorúan hipotézisként – arról értekezni, hogy akár ki is léphetünk az Európai Unióból, ha az szerintünk rossz irányba tart.

„akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan kellene ebből szép lassan, óvatosan, de kihátrálni.”

Amikor a szövetségeseink éppen megkérdőjelezik az elkötelezettségünket a nyugati típusú berendezkedés és az atlanti szövetségi politika iránt, akkor a kihátráláson töprengeni – legyen az bármennyire elméleti felvetés – nem látszik bölcs lépésnek. Magyarország iránt egy olyan súlyos gyanú ébredt, amit csak higgadtsággal, diplomáciai érzékkel lehetne eloszlatni, és a magyar külügy dolgát nem segíti, hogy ezeket a mondatokat a nyugati nagykövetségek sajtóosztályain most majd gondosan lefordítják, és elküldik Brüsszelbe, Berlinbe, Párizsba, Londonba, Washingtonba.

A Fidesz politikusai mostanra hozzászoktak a fölényes választási győzelmekhez, hogy intézkedéseik soha nem váltanak ki komolyabb elégedetlenséget, a hazai ellenfeleik pedig csupán egy amatőr bohóctrupp színvonalán mozognak. Most viszont ennél jóval nagyobb lehet a tét.