Időskori „testfelújítás” – fizetik a hálapénzt, mint a katonatiszt

/ 2018.07.25., szerda 19:15 /
Időskori „testfelújítás” – fizetik a hálapénzt, mint a katonatiszt

A sci-fi filmek világa elevenedik meg a valóságban, ahogy az idősek elhasználódott testrészeit kicserélik. Ők pedig fizetnek, mint a katonatiszt. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

2016-ban a leggyakoribb magyarországi műtét az idősek lencsecseréje volt, 87 ezer (!) szürkehályog miatti műtétet végeztek. A leggyakoribb bonyolult műtétek listáján pedig a szemlencsecsere a harmadik, tizedik a térdprotézis-beültetés, és nyolcadikak lennének a csípőcserék, ha a protézis minőségétől függően nem két címen tartanák őket nyilván. Durva a növekedés, a szemlencse-beültetések száma megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben, a protézisek terén pedig 41-85 százalékos a növekedés 2008 óta.

A Heti Válasz legfrissebb számában azt járjuk körül, hogyan függ össze az időskori „testfelújítás” és a hálapénz, mégpedig egy friss ítélet kapcsán, amelynek során nem jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy ortopédsebészt. Hogyan keverednek a magyar kórházakban a hálapénzes és a nem hálapénzes szakmák? Miért ekkorák a várólisták? Miért stagnál a csípőprotézis-műtétek száma, ha egyébként még mindig komoly várólisták vannak? Miért van komoly minőségi hiány a kórházakban, vagyis hogyan műthet az egyik orvos 25-30 centiméteres műtéti heggel, az izmot és az inakat is átvágva, míg a másik egy 5-8 centis kíméletesebb megoldással, nem sértve a test szöveteit? Miért nem lép közbe a biztosító, érdekeltté téve a modern módszer alkalmazásában az intézményeket? Ha egyszer a legtöbb kórház állami kézben van, mire fel vannak ekkora különbségek?

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletek a friss Heti Válaszban. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.