Időskori „testfelújítás” – fizetik a hálapénzt, mint a katonatiszt

/ 2018.07.25., szerda 19:15 /
Időskori „testfelújítás” – fizetik a hálapénzt, mint a katonatiszt

A sci-fi filmek világa elevenedik meg a valóságban, ahogy az idősek elhasználódott testrészeit kicserélik. Ők pedig fizetnek, mint a katonatiszt. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

2016-ban a leggyakoribb magyarországi műtét az idősek lencsecseréje volt, 87 ezer (!) szürkehályog miatti műtétet végeztek. A leggyakoribb bonyolult műtétek listáján pedig a szemlencsecsere a harmadik, tizedik a térdprotézis-beültetés, és nyolcadikak lennének a csípőcserék, ha a protézis minőségétől függően nem két címen tartanák őket nyilván. Durva a növekedés, a szemlencse-beültetések száma megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben, a protézisek terén pedig 41-85 százalékos a növekedés 2008 óta.

A Heti Válasz legfrissebb számában azt járjuk körül, hogyan függ össze az időskori „testfelújítás” és a hálapénz, mégpedig egy friss ítélet kapcsán, amelynek során nem jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy ortopédsebészt. Hogyan keverednek a magyar kórházakban a hálapénzes és a nem hálapénzes szakmák? Miért ekkorák a várólisták? Miért stagnál a csípőprotézis-műtétek száma, ha egyébként még mindig komoly várólisták vannak? Miért van komoly minőségi hiány a kórházakban, vagyis hogyan műthet az egyik orvos 25-30 centiméteres műtéti heggel, az izmot és az inakat is átvágva, míg a másik egy 5-8 centis kíméletesebb megoldással, nem sértve a test szöveteit? Miért nem lép közbe a biztosító, érdekeltté téve a modern módszer alkalmazásában az intézményeket? Ha egyszer a legtöbb kórház állami kézben van, mire fel vannak ekkora különbségek?

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletek a friss Heti Válaszban. Lapunk jelenleg csak elektronikus formában kapható a Digitalstand.hu oldalon. Csak egy kattintás!