heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

http://heti-valasz.hu/itthon/nyary-krisztian-elmondja-milyen-bort-ajanl-a-digitalis-heti-valasz-olvasasa-melle-128920

Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

/ 2015.10.09., péntek 09:35 /
Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

Tegnap volt 111 éve, hogy átadták az Országház épületét a Duna partján; a kereknek nem éppen, de tekintélyesnek azért nevezhető évfordulón örömmel jelentjük, hogy néhány napon belül megcsodálható a Parlament építésének történetét bemutató, igazi kuriózumot is tartogató kiállítás. A megnyitó előtt láthattuk az új tárlatot.

A törvényhozás történetének bemutatója és a hétfő óta megnézhető kőtár után újabb térszint alatti kiállítás nyílik az Országházban. Az északi szárny belső udvarában, az egykori „Szuszogó” épülete alatt berendezett helyiségben a Parlament építésével ismerkedhetnek a látogatók.

Az 1:100-as makett (Fotó: Fülöp Ildikó)

Az attrakció egy részét már mi is megmutattuk: ide kerül ugyanis az Országház épületének 1:100-as, lenyűgöző részletességű makettje. A szobrászok, építészek, makettezők keze alatt 10 ezer munkaóra alatt elkészült műről még télen írtunk.

Az építéstörténeti múzeumban tárgyritkaságok mellett főként kisfilmek és fényképek kapnak helyet. Lesz például egy animáció, ami néhány perc alatt végigvezeti a nézőt az építés folyamatán, az első állványok felhúzásától az utolsó mészkőelem berakásáig. Láthatunk rajzokat, fotókat Steindl Imre műhelyéből, részletes leírásokat az építés különböző fázisairól, az országházi közműrendszerek működéséről. Kiderül például, hogy mi kellett ahhoz, hogy a digitális rendszerek kora előtt is mindig hajszál pontosan ugyanazt az időt mutassa az összes parlamenti falióra.

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

A kiállítás nem tárgyközpontú, aminek fő oka, hogy feltehetően semekkora múzeumtér sem lenne elég, ha minden építéssel kapcsolatos emlékanyagot megpróbálnának időrendben egymás után rakni. Akad itt azonban néhány ritkaság. Ahogy Wachsler Tamás, a Steindl-program vezetője, a tárlat kurátora a bejáráson elmondta, a mívesen kifaragott fa Rákosi- és Kádár-címereket például a parlamenti asztalosok házi gyűjteményéből kérték el. De lesz itt nagyobb attrakció is. A kiállítás legnagyobb tárgya a magyarországi kommunizmus egyik ikonikus emléke, igazi kuriózum. Hogy pontosan micsoda, egyelőre titok, de az biztos, hogy sokan fognak rácsodálkozni, mondván: „Jé, ez még megvan?!”

A Parlament építéstörténeti kiállítása október 13-tól látogatható.

Fotó: Fülöp Ildikó

A Réz vitéz című híres szobor is a kiállítás része lesz (Fotó: Fülöp Ildikó)

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.