Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

/ 2015.10.09., péntek 09:35 /
Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

Tegnap volt 111 éve, hogy átadták az Országház épületét a Duna partján; a kereknek nem éppen, de tekintélyesnek azért nevezhető évfordulón örömmel jelentjük, hogy néhány napon belül megcsodálható a Parlament építésének történetét bemutató, igazi kuriózumot is tartogató kiállítás. A megnyitó előtt láthattuk az új tárlatot.

A törvényhozás történetének bemutatója és a hétfő óta megnézhető kőtár után újabb térszint alatti kiállítás nyílik az Országházban. Az északi szárny belső udvarában, az egykori „Szuszogó” épülete alatt berendezett helyiségben a Parlament építésével ismerkedhetnek a látogatók.

Az 1:100-as makett (Fotó: Fülöp Ildikó)

Az attrakció egy részét már mi is megmutattuk: ide kerül ugyanis az Országház épületének 1:100-as, lenyűgöző részletességű makettje. A szobrászok, építészek, makettezők keze alatt 10 ezer munkaóra alatt elkészült műről még télen írtunk.

Az építéstörténeti múzeumban tárgyritkaságok mellett főként kisfilmek és fényképek kapnak helyet. Lesz például egy animáció, ami néhány perc alatt végigvezeti a nézőt az építés folyamatán, az első állványok felhúzásától az utolsó mészkőelem berakásáig. Láthatunk rajzokat, fotókat Steindl Imre műhelyéből, részletes leírásokat az építés különböző fázisairól, az országházi közműrendszerek működéséről. Kiderül például, hogy mi kellett ahhoz, hogy a digitális rendszerek kora előtt is mindig hajszál pontosan ugyanazt az időt mutassa az összes parlamenti falióra.

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

A kiállítás nem tárgyközpontú, aminek fő oka, hogy feltehetően semekkora múzeumtér sem lenne elég, ha minden építéssel kapcsolatos emlékanyagot megpróbálnának időrendben egymás után rakni. Akad itt azonban néhány ritkaság. Ahogy Wachsler Tamás, a Steindl-program vezetője, a tárlat kurátora a bejáráson elmondta, a mívesen kifaragott fa Rákosi- és Kádár-címereket például a parlamenti asztalosok házi gyűjteményéből kérték el. De lesz itt nagyobb attrakció is. A kiállítás legnagyobb tárgya a magyarországi kommunizmus egyik ikonikus emléke, igazi kuriózum. Hogy pontosan micsoda, egyelőre titok, de az biztos, hogy sokan fognak rácsodálkozni, mondván: „Jé, ez még megvan?!”

A Parlament építéstörténeti kiállítása október 13-tól látogatható.

Fotó: Fülöp Ildikó

A Réz vitéz című híres szobor is a kiállítás része lesz (Fotó: Fülöp Ildikó)

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.