Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

/ 2015.10.09., péntek 09:35 /
Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

Tegnap volt 111 éve, hogy átadták az Országház épületét a Duna partján; a kereknek nem éppen, de tekintélyesnek azért nevezhető évfordulón örömmel jelentjük, hogy néhány napon belül megcsodálható a Parlament építésének történetét bemutató, igazi kuriózumot is tartogató kiállítás. A megnyitó előtt láthattuk az új tárlatot.

A törvényhozás történetének bemutatója és a hétfő óta megnézhető kőtár után újabb térszint alatti kiállítás nyílik az Országházban. Az északi szárny belső udvarában, az egykori „Szuszogó” épülete alatt berendezett helyiségben a Parlament építésével ismerkedhetnek a látogatók.

Az 1:100-as makett (Fotó: Fülöp Ildikó)

Az attrakció egy részét már mi is megmutattuk: ide kerül ugyanis az Országház épületének 1:100-as, lenyűgöző részletességű makettje. A szobrászok, építészek, makettezők keze alatt 10 ezer munkaóra alatt elkészült műről még télen írtunk.

Az építéstörténeti múzeumban tárgyritkaságok mellett főként kisfilmek és fényképek kapnak helyet. Lesz például egy animáció, ami néhány perc alatt végigvezeti a nézőt az építés folyamatán, az első állványok felhúzásától az utolsó mészkőelem berakásáig. Láthatunk rajzokat, fotókat Steindl Imre műhelyéből, részletes leírásokat az építés különböző fázisairól, az országházi közműrendszerek működéséről. Kiderül például, hogy mi kellett ahhoz, hogy a digitális rendszerek kora előtt is mindig hajszál pontosan ugyanazt az időt mutassa az összes parlamenti falióra.

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

A kiállítás nem tárgyközpontú, aminek fő oka, hogy feltehetően semekkora múzeumtér sem lenne elég, ha minden építéssel kapcsolatos emlékanyagot megpróbálnának időrendben egymás után rakni. Akad itt azonban néhány ritkaság. Ahogy Wachsler Tamás, a Steindl-program vezetője, a tárlat kurátora a bejáráson elmondta, a mívesen kifaragott fa Rákosi- és Kádár-címereket például a parlamenti asztalosok házi gyűjteményéből kérték el. De lesz itt nagyobb attrakció is. A kiállítás legnagyobb tárgya a magyarországi kommunizmus egyik ikonikus emléke, igazi kuriózum. Hogy pontosan micsoda, egyelőre titok, de az biztos, hogy sokan fognak rácsodálkozni, mondván: „Jé, ez még megvan?!”

A Parlament építéstörténeti kiállítása október 13-tól látogatható.

Fotó: Fülöp Ildikó

A Réz vitéz című híres szobor is a kiállítás része lesz (Fotó: Fülöp Ildikó)

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Elképzelhetetlenül zsírosra hízott a magyar állam

Kósa Lajos városfejlesztési szuperminisztersége egy folyamat végállomása: kiépült egy rendszer, amelyben minden településtípus beruházásaiért erős politikai szereplő felel. A választásokra optimalizált rend eredménye egyelőre a mind hatalmasabb állami vízfej. Részletek a friss Heti Válaszban.

Támad az ukrán sovinizmus – hecckampányt indítottak a magyarok ellen

Nem álltak hazánk mellé a visegrádi országok a módosított ukrán oktatás törvény elleni tiltakozásban. Közben Ukrajnában folyik a hecckampány, amely Kárpátalja elszakításának szándékával rágalmazza az ott élő magyarokat. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.