valasz.hu/itthon/ron-werber-miatt-hagyta-ott-az-lmp-t-a-part-tanacsadoja-127450

http://valasz.hu/itthon/ron-werber-miatt-hagyta-ott-az-lmp-t-a-part-tanacsadoja-127450

Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

/ 2015.10.09., péntek 09:35 /
Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

Tegnap volt 111 éve, hogy átadták az Országház épületét a Duna partján; a kereknek nem éppen, de tekintélyesnek azért nevezhető évfordulón örömmel jelentjük, hogy néhány napon belül megcsodálható a Parlament építésének történetét bemutató, igazi kuriózumot is tartogató kiállítás. A megnyitó előtt láthattuk az új tárlatot.

A törvényhozás történetének bemutatója és a hétfő óta megnézhető kőtár után újabb térszint alatti kiállítás nyílik az Országházban. Az északi szárny belső udvarában, az egykori „Szuszogó” épülete alatt berendezett helyiségben a Parlament építésével ismerkedhetnek a látogatók.

Az 1:100-as makett (Fotó: Fülöp Ildikó)

Az attrakció egy részét már mi is megmutattuk: ide kerül ugyanis az Országház épületének 1:100-as, lenyűgöző részletességű makettje. A szobrászok, építészek, makettezők keze alatt 10 ezer munkaóra alatt elkészült műről még télen írtunk.

Az építéstörténeti múzeumban tárgyritkaságok mellett főként kisfilmek és fényképek kapnak helyet. Lesz például egy animáció, ami néhány perc alatt végigvezeti a nézőt az építés folyamatán, az első állványok felhúzásától az utolsó mészkőelem berakásáig. Láthatunk rajzokat, fotókat Steindl Imre műhelyéből, részletes leírásokat az építés különböző fázisairól, az országházi közműrendszerek működéséről. Kiderül például, hogy mi kellett ahhoz, hogy a digitális rendszerek kora előtt is mindig hajszál pontosan ugyanazt az időt mutassa az összes parlamenti falióra.

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

A kiállítás nem tárgyközpontú, aminek fő oka, hogy feltehetően semekkora múzeumtér sem lenne elég, ha minden építéssel kapcsolatos emlékanyagot megpróbálnának időrendben egymás után rakni. Akad itt azonban néhány ritkaság. Ahogy Wachsler Tamás, a Steindl-program vezetője, a tárlat kurátora a bejáráson elmondta, a mívesen kifaragott fa Rákosi- és Kádár-címereket például a parlamenti asztalosok házi gyűjteményéből kérték el. De lesz itt nagyobb attrakció is. A kiállítás legnagyobb tárgya a magyarországi kommunizmus egyik ikonikus emléke, igazi kuriózum. Hogy pontosan micsoda, egyelőre titok, de az biztos, hogy sokan fognak rácsodálkozni, mondván: „Jé, ez még megvan?!”

A Parlament építéstörténeti kiállítása október 13-tól látogatható.

Fotó: Fülöp Ildikó

A Réz vitéz című híres szobor is a kiállítás része lesz (Fotó: Fülöp Ildikó)

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ez most már Lázár–Tiborcz-ügy

Minél több részlet derül ki, annál érthetőbb, miért próbálta eldugni a kormány az Elios csalásgyanús közvilágítás-korszerűsítési beruházásairól szóló OLAF-jelentést.

A Fidesz és a totális képviselet kockázata

„A hatalom, a pénz, a döntések mindig hordozzák a megosztás veszélyét. Előbb-utóbb lesznek, akikhez a hatalmon lévőknek muszáj mást szólni, valamivel indokolni, hogy miért nincs más értelmes választás, mint ők.”

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.