Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

/ 2015.10.09., péntek 09:35 /
Igazi kuriózumot rejt az Országház új tárlata – elsőként láthattuk

Tegnap volt 111 éve, hogy átadták az Országház épületét a Duna partján; a kereknek nem éppen, de tekintélyesnek azért nevezhető évfordulón örömmel jelentjük, hogy néhány napon belül megcsodálható a Parlament építésének történetét bemutató, igazi kuriózumot is tartogató kiállítás. A megnyitó előtt láthattuk az új tárlatot.

A törvényhozás történetének bemutatója és a hétfő óta megnézhető kőtár után újabb térszint alatti kiállítás nyílik az Országházban. Az északi szárny belső udvarában, az egykori „Szuszogó” épülete alatt berendezett helyiségben a Parlament építésével ismerkedhetnek a látogatók.

Az 1:100-as makett (Fotó: Fülöp Ildikó)

Az attrakció egy részét már mi is megmutattuk: ide kerül ugyanis az Országház épületének 1:100-as, lenyűgöző részletességű makettje. A szobrászok, építészek, makettezők keze alatt 10 ezer munkaóra alatt elkészült műről még télen írtunk.

Az építéstörténeti múzeumban tárgyritkaságok mellett főként kisfilmek és fényképek kapnak helyet. Lesz például egy animáció, ami néhány perc alatt végigvezeti a nézőt az építés folyamatán, az első állványok felhúzásától az utolsó mészkőelem berakásáig. Láthatunk rajzokat, fotókat Steindl Imre műhelyéből, részletes leírásokat az építés különböző fázisairól, az országházi közműrendszerek működéséről. Kiderül például, hogy mi kellett ahhoz, hogy a digitális rendszerek kora előtt is mindig hajszál pontosan ugyanazt az időt mutassa az összes parlamenti falióra.

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

A kiállítás nem tárgyközpontú, aminek fő oka, hogy feltehetően semekkora múzeumtér sem lenne elég, ha minden építéssel kapcsolatos emlékanyagot megpróbálnának időrendben egymás után rakni. Akad itt azonban néhány ritkaság. Ahogy Wachsler Tamás, a Steindl-program vezetője, a tárlat kurátora a bejáráson elmondta, a mívesen kifaragott fa Rákosi- és Kádár-címereket például a parlamenti asztalosok házi gyűjteményéből kérték el. De lesz itt nagyobb attrakció is. A kiállítás legnagyobb tárgya a magyarországi kommunizmus egyik ikonikus emléke, igazi kuriózum. Hogy pontosan micsoda, egyelőre titok, de az biztos, hogy sokan fognak rácsodálkozni, mondván: „Jé, ez még megvan?!”

A Parlament építéstörténeti kiállítása október 13-tól látogatható.

Fotó: Fülöp Ildikó

A Réz vitéz című híres szobor is a kiállítás része lesz (Fotó: Fülöp Ildikó)

Fotó: Fülöp Ildikó

Fotó: Fülöp Ildikó

 

Fotó: Fülöp Ildikó

 

 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.