valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

http://valasz.hu/itthon/idoskori-testfelujitas-fizetik-a-halapenzt-mint-a-katonatiszt-129161

Így fog kinézni az Új Nemzeti Galéria - fotók!

/ 2015.04.14., kedd 15:45 /
Így fog kinézni az Új Nemzeti Galéria - fotók!

Most érkezett fordulóponthoz a Liget Budapest projekt: eredményt hirdettek az Új Nemzeti Galériára kiírt meghívásos nemzetközi pályázaton. Az Új Nemzeti Galéria a Petőfi Csarnok helyén épülne fel, és az egész múzeumi negyednek ez a legfontosabb intézménye. A többi új múzeumi épület terveit korábban nyílt nemzetközi pályázaton választották ki, mi is bemutattuk őket, de abban a fordulóban az Új Nemzeti Galériára nem érkezett igazán meggyőző pályamű, ezért a Baán László miniszteri biztos vezette csapat úgy döntött, új pályázatot írnak ki. A legnagyobb nemzetközi sztárok vállalták, hogy részt vesznek a versengésen, és érvényes pályaművet adtak be:

  • David Chipperfield
  • Mecanoo
  • SANAA
  • Nieto Sobejano
  • Snøhetta
  • gmp International
  • Henning Larsen
  • Dabis Brody

 

Baánék két magyar irodát is meghívtak, akik szintén elfogadták a felkérést:

  • Balázs Mihály
  • Zoboki Gábor

 

A két magyar közül Zobokit végül ki kellett zárni, mert egy teljesen másik helyszínre, a budai Várba tervezett épületet. Így végül kilenc érvényes pályamű közül választhatott a 11 tagú zsűri.

Új Nemzeti Galéria: Snøhetta

A megosztott első díjat a norvég Snøhetta és a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) kapta meg. Hogy melyik cég melyik pályaművet jegyzi, ránézésre is könnyű eldönteni: egy letisztult, tökéletes mértani formákból építkező, de emberközeli, a park zöldjébe finoman belesimuló skandináv piramis és egy kusza, egymásra dobált formákból építkező, változatos tetőtájú, izgalmas japán pagoda verseng a végleges első helyért.

Új Nemzeti Galéria: Snøhetta

Új Nemzeti Galéria: SANAA


„A sztárépítészeket is felvonultató, meghívásos pályázat célja az volt, hogy egy olyan modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum, mely méltó a Városligethez és az egyik legfontosabb magyar közgyűjteményi együtteshez is”– nyilatkoztata Baán László.Mindkét tervező igazi, elsőrangú világsztár. A Snøhetta leghíresebb munkája a szeptember 11-i terrortámadások emlékmúzeuma New Yorkban és az oslói Operaház, a SANAA tervezte a Louvre új leányintézményét Lens városában, valamint a New Museum of Contemporary Art új otthonát New Yorkban.

Új Nemzeti Galéria: Snøhetta

 

Új Nemzeti Galéria: SANAA

Ha a kormány választott a két nyertes terv közül, az építkezés már 2016-ban megkezdődhet, és az új múzeumok 2018-ban megnyílhatnak. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint. A zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a technológiai és funkcionális elképzeléseket (például a várható látogatói élményt és múzeumtechnológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a zöldterületi szempontokat, a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot, az épület megközelítését) és a várható költségeket (bekerülési és üzemeltetési vonatkozásban) is értékelte.

Új Nemzeti Galéria: SANAA

 

A Liget Budapest projektet bemutató cikksorozatunk korábbi elemei:

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.