Így fokozzuk a nyomást Ukrajnára

/ 2017.09.12., kedd 10:30 /

Egészpályás letámadásba kezdett a külügy a múlt héten megszavazott ukrán oktatási törvény miatt. Azok után, hogy Szijjártó Péter utasításba adta, a magyar diplomácia egyetlen nemzetközi szervezetben sem támogathat ukrán kezdeményezést, és Magyarország nem támogat semmilyen, Ukrajnának fontos döntést, a miniszter már az EBESZ, az ENSZ, az EU és az Európa Tanács kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosait is levélben kereste meg. Azt kérte tőlük, hogy „olyan határozottsággal lépjenek fel, mint ahogy más országok esetében szoktak, bizonyos jogállamisági aggályokat hangsúlyozva”.

A Kossuth Rádiónak a külügyminiszter azt is elmondta, az elmúlt egy évben minden kétoldalú találkozón felvetették az ukrán félnek, hogy ne szavazzák meg a kisebbségi jogokat csorbító jogszabályt, de miután ez nem történt meg, itt az ideje „a lehető legkeményebben kell fellépni”, Magyarországnak használnia kell azokat az eszközeit, amelyek „jól láthatóan fájnak”.

Szijjártó szerint az ukránok eltévesztették a célpontot, amikor az Oroszország elleni harcban a magyar, a román, a bolgár és a lengyel kisebbséget negatívan érintő lépést hoztak. A kijevi amerikai nagykövetnek a törvény elfogadását üdvözlő Twitter-posztja pedig „egészen elképesztő, ami sok mindent elmond, milyen alapos tudással rendelkezik az amerikai diplomácia Ukrajnáról és Kárpátaljáról”.

Ezzel nem tudunk vitatkozni:

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.