valasz.hu/itthon/igy-lesz-energiatermelo-egy-40-eves-haz-128594

http://valasz.hu/itthon/igy-lesz-energiatermelo-egy-40-eves-haz-128594

Így lesz energiatermelő egy 40 éves ház

/ 2018.05.17., csütörtök 11:45 /

A Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi Reborn Home elnevezésű intelligens háza lett az E.ON Energy Globe Magyarország verseny idei fődíjasa.

Az újjászületett épület utcafronti homlokzata

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Reborn Home, azaz újászületett otthon egy 70-es évekbeli lakóépület felújításával létrejött pluszenergiás, intelligens lakóház, mely több energiát termel, mint fogyaszt. A tervező arra kereste a választ, hogyan lehet egy tipikus magyarországi, kedvezőtlen adottságokkal (rossz tájolás, zártsorú beépítés stb.) rendelkező családi házból kihozni a komfort, az energia-, és a környezettudatosság szempontjából a maximumot úgy, hogy az megfeleljen a mai kor funkcionális és design követelményeinek is.

A tervezés során komplex épületenergetikai szimulációkat végeztek az év teljes körforgásának időjárási viszonyaira. A ház minden alkotóeleme öko-hatékony: pl. a dél felé elcsavart tetőgerinc a maximális szoláris nyereséget szolgálja az áramtermeléshez. A hármas funkciójú lépcsőház fénnyel árasztja el a délről leárnyékolt épületet, a kürtő-hatás elve alapján természetes szellőzőként szolgál, és télen üvegházhatással melegíti a belső teret.

Az épület a kert felől

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul (talajszonda, hőszivattyú, levegő-talaj hőcserélő, hővisszanyerős gépi szellőztetés, napelemek, napkollektor). Egy intelligens épületfelügyeleti rendszer a gépészetet az időjárás viszonyaira reagálva optimalizálja, emelve ezzel a belső komfortot és csökkentve az energiafogyasztást. Az épület üzemeltetésének szén-dioxid-kibocsátása 0. Az esővíz ciszternába gyűlik.

Kistelegdi István egyetemi tanár, építészmérnök

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A külső és belső burkolatok, szigetelések méreganyagoktól mentes anyagokból készültek (kezeletlen fa, fagyapot, vályog stb.), a környezetbe visszaforgathatóak. Az épület 2017-ben a nemzetközi Active House Award nyertese lett.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.