Így lesz energiatermelő egy 40 éves ház

/ 2018.05.17., csütörtök 11:45 /

A Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda pécsi Reborn Home elnevezésű intelligens háza lett az E.ON Energy Globe Magyarország verseny idei fődíjasa.

Az újjászületett épület utcafronti homlokzata

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Reborn Home, azaz újászületett otthon egy 70-es évekbeli lakóépület felújításával létrejött pluszenergiás, intelligens lakóház, mely több energiát termel, mint fogyaszt. A tervező arra kereste a választ, hogyan lehet egy tipikus magyarországi, kedvezőtlen adottságokkal (rossz tájolás, zártsorú beépítés stb.) rendelkező családi házból kihozni a komfort, az energia-, és a környezettudatosság szempontjából a maximumot úgy, hogy az megfeleljen a mai kor funkcionális és design követelményeinek is.

A tervezés során komplex épületenergetikai szimulációkat végeztek az év teljes körforgásának időjárási viszonyaira. A ház minden alkotóeleme öko-hatékony: pl. a dél felé elcsavart tetőgerinc a maximális szoláris nyereséget szolgálja az áramtermeléshez. A hármas funkciójú lépcsőház fénnyel árasztja el a délről leárnyékolt épületet, a kürtő-hatás elve alapján természetes szellőzőként szolgál, és télen üvegházhatással melegíti a belső teret.

Az épület a kert felől

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az energiafogyasztás teljes mértékben megújuló erőforrásokon alapul (talajszonda, hőszivattyú, levegő-talaj hőcserélő, hővisszanyerős gépi szellőztetés, napelemek, napkollektor). Egy intelligens épületfelügyeleti rendszer a gépészetet az időjárás viszonyaira reagálva optimalizálja, emelve ezzel a belső komfortot és csökkentve az energiafogyasztást. Az épület üzemeltetésének szén-dioxid-kibocsátása 0. Az esővíz ciszternába gyűlik.

Kistelegdi István egyetemi tanár, építészmérnök

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A külső és belső burkolatok, szigetelések méreganyagoktól mentes anyagokból készültek (kezeletlen fa, fagyapot, vályog stb.), a környezetbe visszaforgathatóak. Az épület 2017-ben a nemzetközi Active House Award nyertese lett.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.