valasz.hu/itthon/hatosagi-ellenorzes-tobbnyire-elmarad-az-egyesulet-szerint-58177/

http://valasz.hu/itthon/hatosagi-ellenorzes-tobbnyire-elmarad-az-egyesulet-szerint-58177/

Így lophatták a rákgyógyszert az orvosok

/ 2009.06.16., kedd 13:13 /

Bár a média egyszerű bűnügyként kezelte, valójában a magyar onkológia teljes átszervezését igényelte az ellopott rákgyógyszerek feketeexportja - amely miatt életmentő kezelésektől estek el a betegek. Az ügyészség most vádat emelt az ellen a férfi ellen, aki körülbelül 24 millió forint értékben üzletelt onkológiai gyógyszerekkel.

Öt társával kell bíróság elé állnia, mindez megkönnyebbülést okoz az onkológusok körében. A becsületesek körében azért, mert megbűnhődhetnek a bűnösök, másoknak pedig azért, mert a rendőrség eredetileg hét központ 11 orvosa ellen nyomozott. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy az eset kirobbanása óta nyugdíjazták az onkológiai szakmai kollégium elnökét, miközben határozottan állítják, hogy mindennek nincs köze a bűncselekményhez.

Az orvoslátogatót és egy társát a VIII. kerületi ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett orgazdasággal vádolja. Három kórházi segítőt jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett sikkasztással vádol az ügyészség. Egy embert pedig jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett orgazdaság kísérletével állítják bíróság elé.

2006 januárjában, alig egy hónappal a rákgyógyszerek beszerzésének átszervezése után - nem központilag szerzik be, hanem 48 rákcentrum maga vásárolja meg a szereket -, már meg is kezdődött a medicinák külföldre juttatása. A „beszerzési feladatokat" Sz. Gábor váci orvoslátogató végezte. Az ügynököt két éve, áprilisban érték tetten a Szeged melletti Szőregen sofőrjével és azzal a szerbiai személlyel, aki a lopott rákgyógyszert átvette.


Érdemes gyanakodni, ha gyengül a kemoterápia hatása

A rendőrök március óta figyelték a gyógyszerügynök mozgását, tudtak a kapcsolatairól, lehallgatták a telefonját. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a csomagtartóban több millió forint értékű rákgyógyszer volt, és rábukkantak egy rejtett raktárra is, ahol több tízmillió forintnyi kemoterápiás szert találtak. A rendőrség feltárta, hogy noha az ügynök egy olyan nemzetközi cég munkatársa volt, amely maga is gyárt onkológiai szereket, a készítmények többsége nem ettől a gyártótól származik. Vagyis Sz. egy idő után már nem (csak) azért látogatta az orvosokat, hogy eladjon nekik, hanem vevőként jelentkezett a számára ellopott gyógyszerekért.

Hat személyt gyanúsítottak meg, és a jelek szerint mindannyiukból vádlott is lett. Hárman kórházi dolgozók, akik az ügy kirobbanásakor három különböző onkológiai centrumban álltak alkalmazásban. Az egyik érintett, a Fővárosi Onkoradiológiai Központ (Uzsoki utca) másodfőorvosa; a gyanúsítottak között van a kaposvári kórház egy szakorvosa és a kecskeméti megyei kórház onkológiai osztályának rákkészítményeket kezelő gyógyszerésze. Ahogy fény derült a bűncselekményre - még a vádemelést megelőzően - Kecskeméten és az Uzsoki utcában is megtalálták a lehetőséget, hogy az érintetteket eltávolítsák az intézményekből.

Két éve a rákgyógyászok szakmai kollégiuma nyilatkozatban határolódott el a bűnügytől. Addigra nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy megtévedt orvosról, hanem egész hálózatról van szó. Az onkológiai osztályokon vizsgálatokat rendeltek el, ám ennek eredménye a becsületes orvosokat csak tovább nyugtalanította: a gyógyszertolvajok ott sem hagytak nyomot, ahol a csomagtartó tartalma és Szabó Gábor jegyzetei alapján ez elvárható lett volna. Azaz a könyvelések alapján minden rendben volt, sehonnan sem hiányoztak az ellopott készítmények.

Balogh Róbert őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának munkatársa a távirati irodát emlékeztette rá: a váci férfival szemben még 2007 márciusában rendeltek el nyomozást; a férfit a rendőrök Szegeden fogták el csaknem négymillió forint értékű gyógyszerszállítmány átadása során és később további körülbelül 20 millió forintnyi olyan gyógyszerkészítményt is találtak, amely szintén Sz. Gábor személyéhez köthető.

Elfogásakor az orvoslátogató két orvos társaságában volt, ők is gyanúsítottjai lettek az ügynek. A rendőrség szerint az orvoslátogatóként dolgozó férfi kapcsolatait kihasználva 2006 tavaszán megállapodott az ország különböző kórházaiban dolgozó ismerőseivel, hogy különféle, törvénytelenül megszerzett, onkológiában használatos vényköteles gyógyszereket adnak át neki készpénz vagy más anyagi ellenszolgáltatás fejében. A férfi a megszerzett gyógyszert nagy haszonnal külföldre értékesítette.A kórházi dolgozók - orvosok és egy gyógyszerész - a rendőrség szerint több módon jutottak hozzá a gyógyszerekhez a nyilvántartási rendszerek kisebb hibái miatt. A tulajdonukba beteg vagy hozzátartozói által visszahozott, a kórházi osztályon lejárt szavatosságú, az osztályon fel nem használt, a gyógyszergyártó cégek által kipróbálás céljára adományozott, vagy a beteg testsúlyához képest magasabb testsúlyra rendelt, így a beteg kezeléséhez szükségesnél nagyobb mennyiségű gyógyszerek jutottak.

Az ügy érdekessége, hogy 2007 végén Szűcs Miklóst, a kecskeméti onkológiai osztály vezetőjét - az ő gyógyszerész munkatársa az egyik érintett - a kórház igazgatója felmentette vezetői beosztásából. A főorvos erre visszavonult a klinikai gyakorlattól is. Ez meglepetést keltett, mivel Szűcs egyben az onkológiai szakmai kollégium elnöke, akitől ok nélkül aligha akarnának megválni. A főorvos akkor lapunknak azt mondta: nem tudja, mi volt felmentésének oka. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója is cáfolta, hogy összefüggés lenne Szűcs távozása és a bűnügy között. Az onkológiai részleget mindenesetre átszervezték, már nem ott adagolják a rákgyógyszereket.

Az onkológusok körében megkönnyebbülést hozhat az ügyészség mostani bejelentése, mivel korábban a rendőrség azt tudatta: hét onkológiai központ 11 orvosa érintett az ügyben. A botrány kitörése óta jelentős változtatások történtek az onkológiai ellátórendszerben, szinte mindenütt szigorították a könyvelést. Ám, hogy a rákgyógyszerekkel nincs minden rendben az is bizonyítja, hogy a botrány kitörése után a Heti Válasz még az interneten is talált eladó rákgyógyszereket - igaz, ezeket egy özvegy kínálta eladásra, és inkognitóban jelentkező újságírónak végül ingyen is felajánlotta az ampullákat, csak segíthessen vele valakin.Módszerek gyógyszerlopásra

1. A szekrényezés

A kórházban fekvő betegektől begyűjtik a korábban kiváltott gyógyszereiket, és az osztályon a "szekrényből" a nővér adagolja a pirulákat. A "megtakarítás" azzal képződik, hogy nem kezdenek meg minden betegnél egy-egy új dobozt, hanem megvárják, hogy a már megkezdett doboz kiürüljön. Az így megspórolt dobozokon több tízezer forint haszon keletkezik.

2. A „rabattolás"

A kórházak a gyártóktól nem árengedményt, hanem rabattot, "ajándék" gyógyszert kapnak. A többlet gyakran a szállítóleveleken sem szerepel, így még könnyebb vele visszaélni.

3. Az összeöntés

A kemoterápiás szerek adagolásánál a beteg testsúlya a meghatározó. Az ampullákat a termetesebb betegekre méretezték, így a vékonyabbaknál a 600 milligrammos adagból akár 150 is megmaradhat. Ha a kórház nem figyel oda, akkor a "maradványértékek" magánzsebekbe vándorolnak.

4. Az eldurvult módszer

A gyanú olyan esetben vetődik fel, amikor a beteg azt észleli, hogy a kemoterápia mellékhatásai nem vagy csak gyengén jelentkeznek. Ilyenkor attól kell tartani, hogy az infúzióból kispórolják a rákgyógyszert.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.