Így nullázta le migránsellenes szólamainak hitelét az Orbán-kormány

/ 2018.01.18., csütörtök 16:45 /

Amikor meghallottam, hogy Altusz Kristóf „elszólása” – melyben az államtitkár „elismerte”, hogy miközben Magyarország hallani sem akar semmiféle kvóta teljesítéséről, befogadott pontosan ugyanannyi, vagyis 1300 menekültet – vihart kavart a közéletben, csak néztem bociszemekkel.

Hol itt az újdonság? – töprengtem, miután korábban magam is többször felkerestem a KSH vagy a bevándorlási hatóság honlapját, és tisztában voltam ezekkel a számokkal – melyekről a Heti Válasz és több más lap is beszámolt. Sőt amikor nemrég civilszervezetek Esztergályhorvátiban, majd Őcsényben nyaraltatni akartak a magyar hatóságoktól menekülti státust elnyerő migránsokat, az ebből kerekedő botrány után végképp kevesen mondhatták, hogy nem tudtak legálisan nálunk tartózkodó bevándorlókról.

Most ez a nyilvános adat mégis vezető hírré, és kijátszhatóvá válhatott a Brüsszellel váltig hadakozó kormány menekültpolitikája ellen. Ami őrület ugyan – de nagyon is van benne rendszer.

Márpedig azért, mert a migránsügyben felkorbácsolt indulatok miatt lassan az egész ország tébolydához kezd hasonlítani – és nem mások, mint az ellenségkép végletekig fokozásában választási okokból érdekelt kormánypártok jóvoltából. És amikor „nyünnyögő értelmiségiek” figyelmeztettek, hogy az alapvetően helyes célok mellé nem kellene alantas vagy épp a maguk túlhajtottságában röhejesen ostoba eszközöket rendelni, az volt a mondás: mivel nemzeti sorskérdésről van szó, és sosem volt még választásnak ilyen nagy tétje, mint a 2018-asnak, tessék napirendre térni a tömegek megnyerését célzó kampányfogások felett.

Most meg itt állunk Altusz Kristóf nyilatkozatával, és azt látjuk, hogy fordult a kocka. Miután a legprimérebb migránsozás és sorosozás özönének következtében afféle mentális árvízkárusultként a fél ország arra lett trenírozva, hogy meg se próbáljon összetetten gondolkodni a kérdésben, most egyszeriben felcserélődtek a szerepek. Az ember csak álmélkodik azon, amint kormányzati megszólalásokban, újságcikkekben, internetes kommentekben az eddigi megveszekedett migránsozás védelmezői egy csapásra mennyire árnyaltan igyekeznek látni és láttatni az eleddig általuk kifacsart valóságot.

Miután a bármiféle befogadásra akár csak halványan utaló vélemények megfogalmazóival szemben mindjárt előkerült az ideológiai nádpálca, most ugyanezen tényezők szőrszálhasogató aprólékossággal kezdik magyarázni, hogy az EU-kvóta teljesítése mennyiben más, mint saját eljárásban befogadni ugyanannyi embert. (Jelentem: elhanyagolható mértékben.) Sőt ott tartunk, hogy kormánypárti újságírók szó szerint azt kezdik hangoztatni a tévében – egy tízmilliós országnak nem okozhat gondot ennyi ember elhelyezése –, amiért néhány nappal ezelőttig még másokat bélyegeztek Soros-bérenc migránssimogatónak, és nem is értik, mi itt a probléma.

Pedig egyszerű: ha eddig arról volt szó, hogy nem akarunk bevándorlókat látni lángoktól ölelt, vértől áztatott hazánkban, és „Közép-Európa az utolsó migránsmentes övezet”, akkor az azt jelenti, hogy nem akarunk bevándorlókat látni lángoktól ölelt, vértől áztatott hazánkban, és „Közép-Európa az utolsó migránsmentes övezet”. Nem pedig azt, hogy közben – miként az államtitkár fogalmazott – „titokban” befogadunk pontosan ugyanannyi embert, mint amennyit Brüsszel ránk akar kényszeríteni, DE MI NEM HAGYJUK!

Persze ennek nem feltétlenül kellene gondot okoznia. Mert egy nem megkergült országban mi sem természetesebb, mint azt mondani: a tömeges bevándorlásból nem kérünk, a valódi menekülteket erőnkhöz mérten befogadjuk. De hazánk sajnos nem ez a hely. Nálunk örökös harci készenlétben kell lenni, és úgy tenni, mint az egyszeri fociedző: miközben azt üvölti a pályára, hogy védekezzetek, védekezzetek, kezének mozdulatával előre igyekszik terelni játékosait – csakhogy esetünkben ez a csel nem az ellenfél, hanem a saját csapat megtévesztésének eszköze.

Van tehát egy kormány, amely

  1. először veszi észre az Európára leselkedő tömeges bevándorlásveszélyt;
  2. nagyon helyesen lépéseket tesz az ország és a földrész megvédésére;
  3. ám azért, hogy elterelje a figyelmet egyéb viselt dolgairól, az uszításig menően rájátszik a tényleg létező veszélyre;
  4. és közben az emberek nagy részével egy az egyben benyeleti a propagandaszólamokat.

Majd amikor egy nyilatkozat nyomán a valóság szembesétál, és azt mondja, helló, egy csapásra magától értetődőnek szeretné venni, hogy tízmillió (persze gombnyomásra bármikor felhergelhető) nemzetközi jogász országát vezeti, amelyben minden egyes polgár a genfi menekültkonvencióval kel és az Európai Unió dublini egyezményével fekszik.

És tudják, mi a vicces? Az, hogy ebben az országban még azon sem csodálkoznék, ha a végén ez is bejönne neki.

Frissítés:

Többen kérdezték, hogy az EU-kvóta teljesítése és a saját jogon történő befogadás metódusa és végeredménye között miért elhanyagolható a különbség. Hát ezért:  Az áthelyezési rendszer átmeneti segítséget nyújt Olaszországnak és Görögországnak, ezért korlátozott időre és korlátozott létszámra vonatkozik. A Tanács döntése csak a 2017. szeptemberig érkező menedékkérőkre vonatkozik, és közülük is csak azokra, akikről nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy például háború elől menekülve valóban nemzetközi védelemre jogosultak. A közös döntés értelmében Magyarországnak 1294 főt kellene befogadnia. A kvótarendszer gazdasági bevándorlókra egyáltalán nem vonatkozik.
(...) Az áthelyezések során Olaszország és Görögország együttműködik a befogadó ország hatóságaival. A nemzeti hatóságok már az áthelyezés végrehajtása előtt személy szerint ismernek minden jelöltet, és egyéni biztonsági átvilágítást is végezhetnek, ami alapján vissza is utasíthatják az adott menekült befogadását." (Forrás: itt.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.